Rouwen om je hond: een pijnlijk afscheid

Rouwen om je hond: een pijnlijk afscheid
Afscheid nemen van een dier is altijd pijnlijk. Je bouwde samen een band en herinneringen op. Jullie werden vrienden voor het leven, wat gekoesterd werd in jullie beider hart. Wanneer je vriend er dan op een dag niet meer is, kan je een stekelige pijn van verlies voelen. Je hond is er fysiek niet meer, maar in je gedachten zie je alleen maar hem. Je rouwt dan om je trouwe hond. Hoe ga je om met dit verlies? Wat houdt rouwen eigenlijk in?


Wat gebeurt er?

Telkens wanneer je afscheid van iets neemt, rouw je een beetje. Dit gebeurt net zo goed bij een (echt)scheiding, ontslag, gezondheidsverlies en bezitsontneming als bij een dier dat je moet laten gaan. Het gaat immers om overgangsmomenten die een onverwachts verlies brengen en je daarom in nieuwe, onvertrouwde situaties brengen.

Deze situaties kunnen heel beangstigend aanvoelen en je uit je comfortzone halen. Je kan je heel verdrietig voelen, of woedend en eenzaam tegelijkertijd. Schuldgevoelens kunnen ook de kop opsteken. Zeker wanneer je een bewuste keuze voor euthanasie nam, kan je je achteraf afvragen of je daar wel goed aan gedaan hebt. Je vraagt je af of je wel het best mogelijke gedaan hebt voor je huisdier. Ook het willen aanwijzen van een zondebok is een manier om je pijn te willen verlichten. Een belangrijke vraag hierbij is hoe je kan omgaan met al dit soort gevoelens?

Geen magische oplossing, wel tijd

Eén ding staat zeker vast: rouwen vraagt tijd. Psychiater Elisabeth Küber-Ross omschrijft vijf fasen die rouwende personen doorlopen:

1. Ontkenning
2. Protest (of boosheid)
3. Onderhandelen en vechten
4. Depressie
5. Aanvaarding

Niet iedereen doorloopt deze fasen echter op eenzelfde, rechtlijnige manier. Rouwen is immers een uniek proces per persoon. Sommigen doorlopen het volledig, anderen gedeeltelijk. Ook kan de volgorde van de fasen verschillen en hoeven ze niet allemaal even intensief ervaren te worden. Belangrijk is dus om te luisteren naar je eigen rouwproceservaring.

Op het moment dat je de verliessituatie ‘aanvaardt’, neem je het idee eigenlijk aan dat je jezelf niets hoeft te verwijten. Je hebt je best gedaan om zo goed mogelijk te handelen voor je huisdier. Schuldgevoelens en het aanduiden van zondebokken verliezen op die manier terrein.

Zelfexpressie

Een belangrijk aspect van rouwverwerking is het uiten van je gevoelens. Niets is minder destructief dan het opkroppen van wat je denkt en voelt. Zoek een luisterend oor bij familie en vrienden waarvan je weet dat ze zich kunnen inleven in jouw situatie. Ook een steungroep die samenkomt om te praten over het verlies kan helpen. Daarnaast kan je ook online je verhaal kwijt op een forum, om zo in gesprek te gaan met anderen. Dit laatste is vooral interessant omdat je het forum dan als een ‘dagboek’ kunt gaan gebruiken. Op die manier schrijf je je verlies beetje bij beetje van je af.

Het belangrijkste is dat je een expressieve manier vindt waar je je persoonlijk goed bij voelt. Rouwverwerking kan op die manier iets heel creatiefs zijn. Momenten van verlies leiden dan tot momenten van creatie. Na lange tijd, kan je het verlies van je hond aan een positieve ervaring koppelen waardoor je je verzoent met het verlies. Je hond mag dan wel fysiek heengegaan zijn, in gedachten en hart kan je altijd positief aan hem terugdenken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Greta De Greef

Dit is wel heel toepasselijk, vandaag om 12u is ons hondje Tina overleden, fataal hartfalen.

Ze heeft nog even in recovery bij DA gelegen, maar heeft ons toch verlaten.

We hebben haar geadopteerd toen ze 7 jaar was nu 3 jaar geleden.

We hadden nooit gedacht dat ze ons zo snel zou verlaten. Het was een guitige brok we zullen haar niet snel vergeten

Tien Tien Lemoine

Heel veel sterkte met je verlies van Tina EMO 20 @ degreefgreta

Wimbo Wimbo

Alles in eindig, ook het leven. Bij een overlijden alleen aan de leuke dingen denken, helpt. Meteen een andere hond nemen, draait vaak uit op vergelijken en of dat nu een goede basis is....

Koester de mooie herinneringen ..dat helpt wel een beetje om het te verwerken
Weet je nog ......
Anekdotes ..je hebt veel mooie herinneringen samen,
Spreek over je verdriet ...verzacht mss de pijn ..hoe dan ook het vraagt tijd

Koester de mooie herinneringen ..dat helpt wel een beetje om het te verwerken
Weet je nog ......
Anekdotes ..je hebt veel mooie herinneringen samen,
Spreek over je verdriet ...verzacht mss de pijn ..hoe dan ook het vraagt tijd

Koester de mooie herinneringen ..dat helpt wel een beetje om het te verwerken
Weet je nog ......
Anekdotes ..je hebt veel mooie herinneringen samen,
Spreek over je verdriet ...verzacht mss de pijn ..hoe dan ook het vraagt tijd

heel veel sterkte met het verlies van je hondje Tina.

wij hebben onze lieveling, verloren aan DM,
een spierziekte ..Nog te jong met zijn 9 jaar,
Onze mooie zwarte poedel, onze droomhond
Hij heeft veel mensen gelukkig gemaakt en getroost..
Een lieve knuffelbeer, die een eenzame opvrolijkte ..een terminale patiënt door zijn aanwezigheid en warmte, troost kwam bieden ..Een laatste groet kwam brengen en een knuffel ..Onze therapie hond..Hij wordt door velen gemist. Hij is in onze armen gestorven..Zijn hartje, die open stond voor iedereen is stilgevallen en wordt door velen gemist..

Monique

Het is nu zo’n 9 maanden sinds ik mijn newfoundlander heb verloren. De pijn is nog verschrikkelijk. Ik verlaat mijn bed haast niet en wil mensen niet tegengekomen want ze weten niet wat ze moeten zeggen want hij was de lieveling van de buurt. Ik heb bijna al mijn familie leden verloren (buiten kinderen) en dit is erger. Als je 24/7 met je hond samen ben dan plotseling zijn er veel te veel herinneringen overal. Je praat niet meer door de dag tegen hem en het is ongelofelijk eenzaam. Ik huil bijna nog dagelijks. Ik had nooit gedacht dat ik “iemand “ zo veel kon missen. Ik heb de memories maar heb toch veel liever hem. Ze zeggen “time heals all wounds”. Nou, ik hoop dat time opschiet.

planckaert jean

bij het laten inslapen van men hond wegens leukemie ben ik bij de tafel blijven staan waar de hond oplag bij de dieren arts,we hadden ookontakt samen,bij de eerste prik richte hij nog ff zen kop op alsof hij wilde zeggen, danke da je bij mij bent;toen sloot hij zen ogen na de twede prik;laat je hond ni allen bij het sterven,

DANKE

Linda

Onze duitse herder is 3 jaar geleden vergiftigd.en ik mis haar nog iedere dag.we hebben nu sinds 7 maanden een pomeriaantje.maar de angst Dat het terug gebeurt is er wel.dit klinkt misch heel raar ik voel haar aanwezigheid soms nog.het verdriet word minder maar het gemis blijft

Marsha

3 weken geleden mijn prulleke verloren. Letterlijk kwijt. Ik was in albanië. Lekker samen op reis. You and me babe. Ineens was ze weg. Mijn grootste nachtmerrie is waarheid geworden. Ik zoek haar dag en nacht. Met de motor 4wd mountainbike, bootje, zelfs met een thermic drone. Ik ren ik schreeuw ik huil. Ik kruip door bos, door moeras en spring in de sloot zodat mijn stem dan verder bereik heeft. Ik hang posters die steeds weg gehaald worden. Albanie is vreselijk. Zoveel zwerfhonden, die hitte, mensen die niks om ze geven.
Mijn kleine lieve meisje waar ben je?
15 jaar samen. Dag en nacht. Zoveel scenarios gaan door men hoofd. Ik ga helemaal kapot. Mensen en zelfs een dierencommunicator zeggen ze leeft niet meer. Ze is oud. Ze heeft gewoon een rustig plekje gekozen. Maar het gaat er bij mij niet in. Tuurlijk had ze ouderdomskwalen. Artrose aan 1 voorpootje, hoorde en zag minder, maar ze was nog zo vrolijk.zo alert, mooi glimmend vachtje. De dag ervoor sprong ze nog in men armen om lekker rond te gaan snuffelen...ik weet me geen raad. Het doet zon pijn. Als ze daar verloren is geraakt kan ze idd niet meer leven. Hitte wolven slangen verkeer...maar zolang ik geen lichaam of halsbandje vind kan ik het niet loslaten. Want wat als ze toch...? Ik wil hier weg maar ik kan het niet. Ik kan haar niet in de steek laten. Maar ik kan ook niks meer doen. Ik ben radeloos. Mijn lieve kleine meisje, vriendinnetje, love of my life...waar ben je nou???
Hoe ga ik hier ooit mee om??


Een reactie plaatsen