Rond is ongezond voor mens en hond

Rond is ongezond voor mens en hond
Natuurlijk staat er op honden weinig druk tijdens het zomerseizoen. Ze moeten tijdens de lentemaanden niet naar de sportschool om vetrolletjes weg te werken zodat ze nog aantrekkelijk worden gevonden door andere honden. Maar ook bij honden brengt overgewicht een hoop problemen met zich mee – bijna dezelfde problemen als bij mensen. En net als bij ons is overgewicht ook erg veel voorkomend bij dieren: zo'n 60% van de volwassen honden heeft overgewicht of zal het in de toekomst nog krijgen door de leeftijd of door een gebrek aan beweging.

De gevolgen van overgewicht

Het lijkt natuurlijk niet zo'n groot probleem: overgewicht bij je hond maakt hem of haar misschien een stuk schattiger. Maar het is wel degelijk ernstig. Bedenk eens dat een hond die 10 kilo weegt waar die normaal gesproken 8,0 kilo zou moeten wegen, ongeveer zo dik is als een mens die 100 kilo weegt terwijl hij eigenlijk maar 80 kilo zou mogen wegen. Het is dan ook niet vreemd dat overgewicht bij dieren dezelfde gevolgen heeft als bij ons:

  • je huisdier zal hartproblemen kunnen krijgen
  • ademhalingsproblemen komen veel voor bij huisdieren met overgewicht
  • je hond zal eerder diabetes krijgen
  • het beendergestel van je huisdier zal eerder onder het gewicht moeten lijden
  • ook komen maag- en darmproblemen veel voor bij honden met overgewicht.


Snoepjes geven uit liefde

Je verwent je hond. Dat doen we allemaal. En eigenlijk is dat overgewicht dan ook een gevolg van de liefde die je voor je huisdier voelt. Je geeft een hond eten als hij honger heeft, omdat je het huisdiertje graag ziet. Helaas maakt liefde blind, ook hier. Je vergeet al snel dat de extra kilo's die het beestje meedraagt nadelig kunnen zijn voor zijn of haar gezondheid.


Wees actief

Overgewicht is trouwens ook vaak het gevolg van een gebrek aan beweging. En ook dat gebrek aan beweging zorgt weer voor extra lasten bij het huisdier.

  • de gewrichten van de hond worden zwak
  • de hond gaat een hekel hebben aan beweging omdat de gewrichten beschadigd zijn en dus pijn doen.
  • ook raakt het bindweefsel van de dieren aangetast.
  • Vooral oudere honden zullen deze problemen snel ondervinden.


Tip

Denk je dat jouw hond overgewicht heeft, of ben je er bang voor dat het huisdiertje er last van zal krijgen, neem dan snel contact op met de dierenarts. Die zal je helpen bij het opstellen van een goed trainingsprogramma, zodat je hond snel fit en actief wordt. Bovendien kan je dierenarts je zeggen welk voedsel je het beste kan aanschaffen voor je hond.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen