Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Ringwormen (Dermatofytose)

  Davy Agten
  Ringwormen (Dermatofytose)
  Ringworm is een zeer besmettelijke huidziekte. Deze huidziekte wordt niet veroorzaakt door een worm, zoals de naam het laat uitschijnen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel.

  Waar komt de naam ‘ringworm’ vandaan?


  De naam ontstond zeer lang geleden toen de dokters de juiste oorzaak nog niet kenden. Ze dachten dat de infectie veroorzaakt werd door wormen. Toch bleef deze ziekte zijn naam behouden nadat de echte oorzaak bekend was.

  Dermatofytose


  De echte naam voor deze ziekte is dermatofytose. Dit is afgeleid van dermatofyt wat “een op de huid woekerende schimmel” betekent.

  Deze ziekte wordt dus veroorzaakt door verschillende soorten schimmels die zeer besmettelijk zijn. De besmette hond kan deze schimmels ook doorgeven aan mensen en mensen kunnen het doorgeven aan honden. Honden verspreiden deze sporen met het uitvallen van hun haar. Op deze manier kunnen de sporen van de schimmels zich gaan nestelen op een ander lichaam.

  In vochtige gebieden kunnen schimmels zich goed ontwikkelen.

  Symptomen


  Twee weken nadat de hond deze ziekte heeft opgelopen zullen de symptomen merkbaar worden. De schimmels verzwakken de haarschachten van de hond waardoor zijn haren gaan uitvallen. Op deze kale plekken zal de hond gaan schilferen of korstvorming krijgen.

  Diagnose


  De diagnose kan de dierenarts gemakkelijk stellen met behulp van een Wood-lamp. Dit is een speciale UV-lamp die er voor zorgt dat schimmels gaan gloeien waardoor ze zichtbaar worden.
  Een tweede methode is het nemen van een monster van de vacht van de hond, die de dierenarts vervolgens kan onderzoeken onder een microscoop.

  Behandeling


  Een veel gebruikte methode is een schimmeldodende shampoo. De hond zal een tijd lang meerdere malen met deze shampoo gewassen moeten worden.

  Ook bestaat er een schimmeldodende zalf die kan worden toegepast op eventuele wondjes. Deze zalf moet gedurende 10 dagen aangebracht worden.

  De dierenarts kan ook medicatie voorschrijven in de vorm van tabletten of vloeistof. Deze behandeling duurt ongeveer een maand.

  Raadpleeg steeds je dierenarts na elke behandeling om te controleren of de schimmels werkelijk verdwenen zijn.

  Besmetting voorkomen


  Om besmetting in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat je de halsband van de hond weg doet en de kussens, dekens en mat reinigt waar hij mee in contact is gekomen.

  Heb je nog meer vragen over de ringworm? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Behandeling , Schimmel , Shampoo , Ringworm , Besmetting , Huidziekte , Dermatofytose , hondenziektes
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Raph

  rank: 5534

  Bedankt voor dit artikel. Is er iets dat we preventief kunnen doen om deze ziek te vermijden ?
  Groetjes
  Raphaƫl
  geplaatst op 03-02-2018 om 11:32
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x