Ringworm bij je hond

Ringworm
Ringworm is geen worm zoals de naam het laat uitschijnen, maar wel een schimmelinfectie. De naam stamt nog uit de tijd dat de dokters de eigenlijke oorzaak nog niet hadden ontdekt. Ze meenden dat de infectie door een soort worm werd veroorzaakt. De naam bleef behouden, ook nadat de ware toedracht van besmetting gevonden was.

Dermatofytose

De eigenlijke naam voor de ziekte is dermatofytose, afgeleid van dermatofyt wat eigenlijk ‘een op de huid woekerende schimmel’ betekent.

Ringworm is moeilijk op te speuren, omdat het in veel opzichten lijkt op veel voorkomende huidinfecties. Bij mensen uit het zich in een donkerbruine opgezwollen ring op het lichaam, bij honden veroorzaakt het droge, grijze plekken op de huid die soms ook afschilferen.

Ringworm is een besmettelijke ziekte die het meest voorkomt bij kinderen, bejaarden en huisdieren. Je besmet elkaar wanneer sporen van de schimmel zich kunnen nestelen op een ander lichaam. Vochtige milieus helpen de schimmel zich goed te ontwikkelen (een voet is een zeer dankbare voedingsbodem). Normaal hebben gezonde mensen geen last van ringworm, maar merk je een huidaandoening op, spreek dan toch zeker eens met je huisdokter.

De sporen van de schimmel zijn zeer sterk en kunnen gemakkelijk enige tijd overleven in barre omstandigheden. Honden verspreiden sporen samen met uitvallend haar van hun vacht. Als je zeker wilt zijn dat je hond geen last heeft van ringworm, breng dan een staaltje van de vacht binnen bij je dierenarts. Hij kan het verder onderzoeken en je uitsluitsel geven.

Eenmaal een besmetting is vastgesteld, komt het er op aan om kordaat op te treden. De infectie is goed te behandelen, maar moet wel volledig uitgeroeid worden. Meestal moeten de geïnfecteerde plaatsen gewassen worden met een zeep die de schimmel dood en de verspreiding van de ziekte tegengaat. De behandeling kan aangevuld worden met medicatie. Wanneer deze wordt voorgeschreven is het zeer belangrijk om de volledige kuur te volgen, ook al zijn de symptomen verdwenen. Het is immers belangrijk dat ook alle kiemen worden gedood.

Het beste is natuurlijk de ziekte proberen te voorkomen. Reinig daarom grondig de dekens, kussens of mat waarmee je hond dagelijks mee in contact komt. Zij zijn immers dikwijls de bron van de infecties. Op de markt zijn zelfs dekens verkrijgbaar met antibacteriologische middelen in verwerkt om besmettingen tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

martine mayens

Ik zou graag weten of dat ook gepaard gaat met zijn oren ? De hond heeft veel schilfers op de vacht en jeuk maar krabt ook zijn binnenkant van het oor kapot. Groetjes


Een reactie plaatsen