Relatie hond - kind

Relatie hond - kind

Jaarlijks worden zo’n 100.000 mensen gebeten door een hond. Kinderen worden dubbel zo vaak gebeten dan andere leeftijdsgroepen en vormen dus een risicogroep. Vaak is het de gezinshond die tijdens het ravotten plots het kind bijt. Maar wat vaak verzwegen wordt, is dat de beet in 86% van de gevallen wordt uitgelokt door het kind. Hondenbeten kunnen voorkomen worden door enerzijds de hond goed op te voeden en anderzijds het kind leren respect te hebben voor zijn speelkameraad.


Voor de komst van het kind

Indien je al een hond hebt en er is een kindje op komst, kan je best al wat voorbereidingen treffen. Allereerst leer je dat de hond niet op de babykamer mag komen. Ook als jij je in de kamer bevindt, houd je de deur gesloten.

Leer je hond al voor de geboorte wennen aan de geluiden die hij eens de baby er is vaak te horen krijgt door bijvoorbeeld een cd met babygeluiden af te spelen.


Als het kind er eenmaal is

De eerste dagen laat je de hond best niet bij het kind komen. Na enkele dagen kan je de hond geleidelijk aan dichter bij het kind laten komen. Bouw dit langzaam op zodat de hond op zijn eigen tempo kan wennen aan de baby.

Laat hem ook gewennen aan de geur van het kind, door kleren van de baby in zijn mand te leggen.

Je hond is gewend om alle aandacht te krijgen, maar eens het kind er is, zal dit natuurlijk aanzienlijk minderen. Het resultaat kan zijn dat hij die overtollige energie op het kind gaat uitoefenen. Blijf dus met hem spelen en lange wandelingen maken zodat hij geen gedragsproblemen krijgt.
 

Tips voor je kind

Het allerbelangrijkste is dat het kind respect leert hebben voor de hond. Je kind moet de hond met rust laten terwijl hij slaapt, eet of speelt. Kleine kinderen beschouwen honden nogal vaak als een levende knuffel. Zorg dat een kind nooit aan de vacht, oren of staart trekt want een beet kan zo al snel uitgelokt worden. Ook te bruuske omhelzingen kunnen beter vermeden worden.
Laat een peuter nooit naar de hond toe kruipen. Een hond vindt dit zeer eng en kan het zelfs als een bedreiging zien.

Verder is het vanzelfsprekend dat je kinderen onder de 12 jaar nooit alleen bij honden laat.

Tijdens de socialisatiefase worden de meeste pups al in contact gebracht met kinderen. Meestal levert de komst van een baby dus geen problemen op, maar desondanks dienen bovenstaande tips zeker in acht genomen te worden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen