Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Reinig de oren van je hond regelmatig

  Davy Agten
  Reinig de oren van je hond regelmatig
  Honden hebben vaak last van oorontstekingen. Het blijkt zelfs de grootste oorzaak voor een bezoek aan de dierenarts te zijn. Reinig de oren van je hond dus grondig en regelmatig. Dat doe je in drie eenvoudige stappen.

  1) Voorbereiding  Bereid je hond voor op het reinigen. Eerst en vooral, de meeste honden zijn niet dol op de reiniging van hun oren. Als reactie erop schudden ze met hun hoofd. Uiteraard bemoeilijkt dit het proces.

  Eerst masseer je voorzichtig zijn oren met je handen. Begin aan de buitenkant en werk geleidelijk aan naar de binnenkant toe. Geef je hond tussendoor koekjes. Zo verander je het in een aangename ervaring. Eens hij dit gewend is, stap je over naar een doek. Daarna ga je aan de slag met watjes.

  2) Hou rekening met het soort oor  Lange, hangende oren moet je vaker reinigen dan spitse oren. Spitse oren staan namelijk rechtop en hebben daardoor een betere luchtcirculatie. Ook behaarde oren moet je vaker reinigen. Daarnaast dien je ze geregeld te trimmen. Het haar vangt namelijk vuil en opgehoopt oorsmeer op.

  Toch laat je het trimmen beter over aan een expert. Allereerst vergt het wat vaardigheid. Ten tweede voelt het ongemakkelijk aan voor de hond als het fout wordt gedaan. Bovendien geeft dit je de kans om meer te leren over trimmen. Je kan het nu immers van dichtbij zien en ondertussen ook vragen stellen.

  Heeft je hond last van jeukende, stinkende, rode of ontstoken oren? Schudt hij constant met zijn hoofd? Dat wijst meestal op een oorontsteking of andere oorproblemen. Raadpleeg dus je dierenarts.

  3) Reinig regelmatig  Reinig de oren van je hond wekelijks. Enerzijds hou je zijn oren vrij van vuil en opgehoopt oorsmeer. Anderzijds krijg je een idee hoe gezonde oren eruitzien. Zo spoor je bovendien problemen sneller op.

  Vraag je dierenarts om een reinigingsproduct aan te bevelen. Naast deze oorreiniger heb je ook watjes of een doek nodig. Verder is een helper met koekjes handig.

  Was je handen voor en na het reinigen. Spuit voorzichtig een kleine hoeveelheid product in het oorkanaal. Duw de tube wel niet te ver in het oorkanaal. Zo kan je de oren beschadigen. Dat geldt trouwens ook voor wattenstaafjes.

  Masseer vervolgens de oorbasis om de vloeistof te verdelen. Vaak schudt de hond daarna met zijn hoofd. Met een watje haal je nu het resterend oorsmeer aan de binnenkant van het oor weg. In de plooien van het oor gebruik je een wattenstaafje. De oorschelp reinig je met een doordrenkte doek of watjes.

  Onzeker over het reinigen van je hond zijn oren? Tolereert je hond de reiniging niet? Vraag dan een dierenarts om hulp. Zo leer je meteen ook de correcte manier van reinigen.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: oren hond
terug naar overzicht

7 reacties

 1. jossan

  rank: 39875

  [Ik heb het nog meegemaakt dat een oude hond, het beestje was ruim 14 en ' uit'geleefd, maden in zijn oren
  had allicht ook van op de aarde vaak te liggen. Het dier deed heel ongemakkelijk ( huilen, blaffen); men is
  er mee naar de dierenarts geweest, die heeft dus die maden vastgesteld, iets ingespoten om die maden te doden en ook een antibiotica. Het zou ook bij de mens ( kunnen) voorvallen !!
  geplaatst op 23-11-2018 om 13:05
 2. Snow

  rank: 2229

  En hoe reinigen de honden hun oren in de natuur?
  geplaatst op 02-04-2015 om 18:13
 3. husky

  rank: 460

  bij mijn lukt het redelijk bij shakira wel veel moeite moeten doen om er aan te wennnen en is wel bang als je er voor roept maar een maal beig gaat het wel moet wel belooond worden
  geplaatst op 26-03-2015 om 18:51
 4. husky

  rank: 460

  mijn lukt het redelijk goed met veel geduld bij shakira de husky moet wel beloond worden en i wel bang als ik haar er voor roep maar eenmaal bezig gaat het wel
  geplaatst op 26-03-2015 om 18:48
 5. biekevg

  rank: 1

  Christo heeft dus ook grote, en dan nog hangende flappers. En na 11 jaar regelmatig (trachten) te reinigen, blijft het nog altlijd een beetje moeilijk. Ik reinig zijn oren dan ook beetje bij beetje met een doekje over mijn wijsvinger, als hij zijn dagelijkse knuffel-op-de-zetel-bij-het-baasje komt halen EMO 8
  geplaatst op 21-03-2015 om 11:48
 6. JG

  rank: 2055

  Onze honden hebben hangoren, dus moet je extra alert zijn. Wij gebruiken daarvoor de baby-billetjes-doekjes. Bevalt prima. Irriteert niet. En de honden vinden het niet onprettig.
  geplaatst op 19-03-2015 om 16:26
 7. Wimbo1

  rank: 30

  De onze heeft grote oren. Héél grote oren... In het begin had hij "last" van oosmeer. Een beetje mag, vanht het vuil op, dus geheel weghalen m.i. niet noodzakelijk. Oorsmeer hoort bij een oor. Te veel dat is een probleem. Ik heb speciale reinigingsvloeistof gekocht en dat werk prima. Inspuiten (de eerste keer dan) was een beetje moeilijk, daarna ging het vanzelf. beloond met een snoepje, helemaal prima. Kuurtje van een week: alle weg. Nu zit er een beetje in en dat laat ik lekker zitten. Wordt het teveel? Zie boven...
  geplaatst op 19-03-2015 om 15:38
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x