Red een zwerfhond

Red een zwerfhond

Zwaar vermagerde, mishandelde honden, nesten met puppy’s achtergelaten in een vuilniscontainer en gedumpte honden langs een drukke baan,… Het zijn maar enkele voorbeelden van praktijken die in diverse landen alledaagse kost zijn.

Zowel België als Nederland biedt regelmatig via websites honden ter adoptie aan. Na enkele muisklikken en wat opzoekwerk, kan je binnen no-time de hond van je leven adopteren.


Waarom een zwerfhond?

Zwerfhonden hebben vaak verschrikkelijke dingen meegemaakt. De honden worden regelmatig in erbarmelijke staat teruggevonden, soms zelfs meer dood dan levend. Nadat ze op krachten zijn gekomen, worden ze aangeboden ter adoptie. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zulke honden hun nieuwe baas eeuwig dankbaar zijn. Ze geven uitzonderlijk veel liefde, vaak nog wel meer dan hun soortgenoten die meer geluk in het leven gehad hebben.
 

Hoe kies ik voor de juiste zwerfhond?

De meeste zwerfhonden worden aangeboden via websites. Dit houdt dus in, dat je de hond pas te zien krijgt als je daadwerkelijk beslist hebt er eentje te adopteren. Natuurlijk vermeldt de website bij iedere hond een bondige karakteromschrijving en worden er tips gegeven in welk gezin de hond het beste terechtkomt.

Het is echter niet goed om puur uit medelijden eender welke hond te adopteren. Kies een kleinere, niet-actieve hond als je regelmatig weg van huis bent. Vaak bieden de organisaties al wat oudere honden aan, maar sporadisch staan er natuurlijk ook puppy’s in de aanbieding. Een oudere hond heeft echter heel wat voordelen te bieden. Ze hebben meer meegemaakt dan puppy’s en zullen de dankbaarheid voor hun nieuwe baas maar al te graag tonen.


De eerste ontmoeting

Voor vele mensen verloopt het eerste contact met hun nieuwe hond een beetje stroef. Niet onlogisch echter, als je stilstaat bij het feit wat deze honden meegemaakt hebben. Geef de hond wat tijd en laat hem de eerste dagen op zijn gemak de nieuwe omgeving verkennen. Dit gecombineerd met hopen liefde, zal al snel leiden tot een enthousiaste, speelse en trouwe viervoeter.

Sommige honden hebben hun hele leven buiten rondgezworven en zijn dus niet gewoon om binnenshuis te leven. De honden leren echter heel snel en zullen al snel hieraan wennen. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat sommige honden nog onzindelijk zijn. Mits wat training zal ook dit euvel snel verholpen zijn.

Mensen die ooit al eens een zwerfhond geadopteerd hebben, zeggen achteraf vaak dat dit een van de beste beslissingen in hun leven is geweest. De liefde die zulke honden geven, overstijgt vaak alle verwachtingen.

Als je de nodige ruimte, tijd en liefde hebt, wat houdt je dan nog tegen?
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Karin Lotterman

[B][I]Het lijkt me erg leukEMO 15 om een zwerfhond te adopteren, maar welke organisatie in Nederland staat daarvoor dan?

Groetjes,
Karin

J Jeannette

http://www.stichtingpooranimal.webklik.nl/page/begin-pagina & www.sphoek.com

Davy Agten

Onder extra - links vind je ook organisaties die zich daar mee bezig houden

freija soetaerts

ik heb mijn hond via pets.be


Een reactie plaatsen