Prostaatkanker bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling
Prostaatkanker is een ernstige aandoening die honden van alle rassen kan treffen. Hoewel het minder vaak voorkomt dan bij mensen, is het vaak agressiever en moeilijker te behandelen bij honden. In dit artikel onderzoeken we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor prostaatkanker bij honden.
Wat is prostaatkanker bij honden?
Prostaatkanker is een ziekte waarbij er kwaadaardige cellen ontstaan in de prostaat, een kleine klier die deel uitmaakt van het mannelijk voortplantingssysteem. Deze klier produceert een deel van het semen dat de spermacellen transporteert tijdens de voortplanting. Bij honden, net als bij mensen, kan prostaatkanker verschillende vormen aannemen, waarvan adenocarcinoom de meest voorkomende is.
Er is momenteel geen specifiek hondenras bekend dat een hoger risico loopt op prostaatkanker. Prostaatkanker kan bij honden van alle rassen voorkomen. Echter, het is vooral een ziekte die oudere, ongecastreerde mannelijke honden treft.
Het is belangrijk om te vermelden dat er rassen zijn die een hoger risico lopen op bepaalde andere soorten kanker. Bijvoorbeeld, Golden Retrievers en Boxers hebben een hoger risico op bepaalde soorten kanker, zoals lymfoom en mastceltumoren. Onderzoek naar de genetica van kanker bij honden is een actief onderzoeksgebied, en het is mogelijk dat toekomstig onderzoek meer licht zal werpen op ras-specifieke risico's voor prostaatkanker.
Ondanks het feit dat elk ras het risico loopt op het ontwikkelen van prostaatkanker, is het altijd een goed idee om regelmatig veterinaire controles uit te voeren, zeker als uw hond ouder wordt. Vroegtijdige detectie van problemen kan een grote impact hebben op de prognose en levenskwaliteit van uw hond.
Oorzaken van prostaatkanker bij honden
De exacte oorzaak van prostaatkanker bij honden is onbekend, net als bij de mens. Echter, het is bekend dat prostaatkanker vaker voorkomt bij oudere honden en ongecastreerde reuen. Hoewel de link tussen castratie en prostaatkanker nog niet volledig begrepen wordt, suggereren sommige studies dat castratie op jonge leeftijd kan helpen het risico te verminderen.
Symptomen van Prostaatkanker bij Honden
De symptomen van prostaatkanker bij honden kunnen variëren en worden vaak pas merkbaar wanneer de ziekte zich in een later stadium bevindt. Deze kunnen omvatten:
- Moeilijkheden bij het plassen of ontlasten: De prostaat ligt vlak bij de urinebuis en het rectum, dus als de prostaat vergroot is, kan dit pijn of moeilijkheden veroorzaken bij het urineren of ontlasten.
- Bloed in de urine of ontlasting: Dit kan een teken zijn van een probleem met de prostaat.
- Verlies van eetlust en gewicht: Zoals bij vele vormen van kanker, kan prostaatkanker bij honden leiden tot een verlies van eetlust en een bijbehorend gewichtsverlies.
- Lethargie: Honden met prostaatkanker kunnen minder actief zijn en meer slapen dan normaal.
- Moeilijkheden bij het lopen: In gevorderde stadia van prostaatkanker kunnen honden problemen hebben met lopen of een stijve gang hebben door pijn of metastasen in de botten.
Diagnose van prostaatkanker bij honden
De diagnose van prostaatkanker bij honden omvat meestal verschillende stappen. Eerst zal de dierenarts een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en medische geschiedenis van de hond verzamelen. Daarna kunnen verschillende tests worden uitgevoerd, zoals een urinetest, bloedtesten, een rectaal onderzoek en beeldvormende technieken zoals röntgenfoto's of een echografie om de grootte en conditie van de prostaat te beoordelen.
In sommige gevallen kan een biopsie nodig zijn om definitief te bevestigen dat het prostaatkanker is. Een biopsie houdt in dat een klein monster van het prostaatweefsel wordt genomen voor laboratoriumonderzoek.
Behandeling van prostaatkanker bij honden
De behandeling van prostaatkanker bij honden hangt af van het stadium van de ziekte en de algemene gezondheid van de hond. Mogelijke behandelingsopties kunnen zijn:
- Chirurgie: In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om de tumor chirurgisch te verwijderen. Dit hangt echter af van de locatie en grootte van de tumor, evenals de algehele gezondheid van de hond.
- Chemotherapie: Chemotherapie kan worden gebruikt om de groei van de tumor te vertragen en de symptomen te verlichten. Helaas is chemotherapie vaak minder effectief bij honden dan bij mensen.
- Bestraling: Bestraling kan ook worden gebruikt om de groei van de tumor te vertragen en de symptomen te verlichten.
- Pijnbestrijding: Pijnbestrijding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van prostaatkanker bij honden, omdat de ziekte vaak pijnlijk is.
Conclusie
Prostaatkanker bij honden is een ernstige aandoening die vroegtijdige detectie en behandeling vereist. Als u veranderingen opmerkt in het gedrag van uw hond, zoals problemen met urineren of ontlasten, verminderde eetlust, lethargie of moeilijkheden met lopen, is het belangrijk om uw dierenarts zo snel mogelijk te raadplegen. Hoewel de prognose voor honden met prostaatkanker vaak slecht is, kunnen vroege detectie en behandeling helpen om de levensduur en kwaliteit van leven van uw hond te verbeteren.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Helaas hebben wij onze hond afgelopen maandag (11/9/2023) verloren aan prostaatkanker. Hij was een kruising Podenco (waarschijnlijk met iets van Labrador). Het niet goed kunnen plassen (en af en toe niet goed kunnen poepen) begon ca. 2 weken voor de diagnose. Hij is 1x gekatheteriseerd toen hij opeens helemaal niet meer kon plassen en heeft toen medicijn gekregen tegen blaasontsteking, hoewel hij dat niet had (Meloxidyl). Daarna nog ca. een week af en aan beter en minder goed met plassen, maar ging het uiteindelijk wel. Ondertussen is er een echo gemaakt en toen daaruit duidelijk werd dat er een gezwel zat, een punctie van het gezwel gemaakt.
Afgelopen maandagochtend kon hij weer helemaal niet plassen, avond daarvoor al moeilijker dan de rest van voorafgaande week. Diezelfde dag werd de uitslag van punctie bekend (punctie gedaan naar aanleiding echo) en bleek het prostaatkanker te zijn, het gezwel op een niet te opereren plek. Dus ineens is het einde verhaal. De dag ervoor nog gewoon lekker gerend op de Soesterduinen, ogenschijnlijk niks aan de hand, vrolijk, zijn eetlust was ook nog gewoon goed, wel iets afgevallen de afgelopen weken. Direct nog 1x blaaspunctie gedaan, zodat hij een nagenoeg lege blaas had voordat we hem later die dag hebben laten inslapen. Wat een verdriet!