Prostaatkanker bij honden

Prostaatkanker bij honden
De hond is de enige dierensoort waar prostaatkanker regelmatig optreedt. Hoewel het bij de mens een redelijk traag groeiende kanker is, is het bij de hond net een zeer agressieve kanker. Het verspreidt zich namelijk snel naar de longen, botten en lymfeklieren. Het komt meestal voor bij oudere honden van verschillende rassen. Eén ras is er echter meer vatbaar voor: de Bouvier. Zelfs gecastreerde honden kunnen er het slachtoffer van worden.


Symptomen

De twee meest voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies en algemene pijn. Daarnaast zal de prostaat van je hond opzwellen en tegen de urineleider drukken. Hierdoor wordt plassen moeilijk en kan er bloed in de urine zitten. Nog een teken dat je hond lijdt aan prostaatkanker is een verzwakking van de achterpoten. Je hond loopt met kleinere stappen en een gebogen rug.


Diagnose

De ziekte wordt jammer genoeg pas opgemerkt als de kanker al 80% uitgezaaid is. Om de diagnose te stellen neemt de dierenarts röntgenstralingen, echografieën en urinetesten. Ten slotte gebeurt er een biopsie van de rectale wand.

Behandeling

Er zijn drie behandelingsopties:
  • Chemotherapie
  • Bestralingen
  • Operatie

De eerste twee worden het meest toegepast. Een operatie kan namelijk gevaarlijk zijn.

Prognose

De prognose is helaas slecht. Na het optreden van de symptomen zal een hond meestal niet meer dan twee maanden leven. En praktisch alle honden sterven binnen het jaar.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair direnartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen