Problemen met blaffen en grommen

Problemen met blaffen en grommen
Heb je thuis soms last van je hond, die wild blaffend en grommend te keer gaat telkens er een vreemde voorbij je tuin komt? Wel, dan ben je zeker niet alleen. De meeste honden gebruiken hun gegrom om hun territorium af te bakenen. Ze gebruiken geblaf of gegrom ook om te tonen dat ze een prooi gespot hebben, of wanneer ze angstig zijn.

Ongewenst geblaf

Om ongewenst geblaf of gegrom tegen te gaan, kan je best zo vroeg mogelijk beginnen met je hond te laten wennen aan nieuwe en onverwachte situaties. Maak hem zo snel mogelijk vertrouwd met andere mensen, honden en plaatsen. Laat hem ook af en toe alleen, anders zou je wel eens te maken kunnen krijgen met een hond die aan verlatingsangst leidt.

Het corrigeren van blaffen en grommen is niet eenvoudig. Je moet er eerst zeker van zijn dat je genoeg vat hebt op je hond. Hij moet sowieso al een basiscursus goede manieren gekregen hebben. Eens je zover bent, kun je beginnen hem het blaffen af te leren door stil gedrag te stimuleren.

Gebruik nooit straffen om hem te laten voelen dat geblaf niet gewenst is. Zo maak je jouw hond alleen maar angstig of juist heel agressief.

Een goede training

Begin de training met een situatie die je zelf gemakkelijk kan controleren (laat een vriend in je tuin geluiden maken, waardoor je hond begint te blaffen) en ga geleidelijk verder tot moeilijk controleerbare situaties (een vreemd dier in de tuin). Wanneer je hond begint te blaffen, onderbreek hem dan meteen. Als hij een poosje stil is geweest (de eerste malen moeten dat maar enkele seconden zijn, géén minuten!), beloon dan zijn gedrag.

Beloon hem enkel voor zijn stil gedrag en verhoog stapsgewijs het aantal seconden of minuten dat hij stil moet zijn eer hij zijn beloning krijgt.

Een hondenfluitje met een ultrahoge toon is ook een effectief middel om je hond te doen stoppen met blaffen. Vergeet niet vanaf het eerste gebruik het stille gedrag van je hond te belonen. Zonder beloning wordt je hond immers niet meer gemotiveerd om stil gedrag te vertonen.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bieke Van Gijsegem

"je hond onderbreken", hahaha, ja volledig mee eens, maar dan moet je wel zo luid kunnen roepen, dat hij je boven zijn eigen geblaf uit kan horen, en da's hier het probleem soms....EMO 3

Bieke Van Gijsegem

PS : trouwens, ik zie niet in waarom een hond af en toe zijn territorium niet mag verdedigen al blaffend, sommige mensen doen dat op een heel andere - veel gewelddadiger - manier.


Een reactie plaatsen