Patellaluxatie (knieschijfontwrichting) bij honden

Patellaluxatie (knieschijfontwrichting) bij honden

Een patellaluxatie is een erg pijnlijke aandoening die honden kan treffen. Een synoniem hiervoor is een knieschijfontwrichting. Het kan bij één poot voorkomen, maar vaak zijn het er twee die getroffen worden. Bij een patellaluxatie gaat de knieschijf van plaats verschuiven. Dit kan zowel naar de binnenkant als buitenkant van de knie zijn. Vaak zijn het de kleinere hondensoorten die door deze aandoening worden getroffen, maar ook bij grotere honden kan patellaluxatie optreden.
 

Oorzaken van patellaluxatie

De oorzaken van een patellaluxatie zijn erg divers. Vaak moeten we de oorsprong zoeken in erfelijke factoren. Er zijn genetisch bepaalde afwijkingen die knieschijfluxatie in de hand kunnen werken. De oorzaak hoeft echter niet noodzakelijk erfelijk te zijn. Het kan ook zijn dat je hond een ongeluk heeft meegemaakt waardoor patellaluxatie kan optreden.
 

Symptomen

Het is belangrijk om patellaluxatie op te merken. Het kan zijn dat je hond af en toe door de poot in kwestie zakt. In ernstige gevallen kan het zijn dat je huisdier een erg afwijkende manier van lopen heeft. Vaak toont de hond ook heel wat tekenen van pijn.
 

Hoe gaat men patellaluxatie behandelen?

Dit kan verschillen, afhankelijk van de ernst van de knieschijfluxatie. Bij de ietwat ernstigere gevallen gaat men meestal opteren voor chirurgie. Vaak gaat men hierbij verschillende technieken combineren. Men gaat de knieschijf terug op zijn plaats willen brengen en dit bovendien ook proberen zo te houden. Bij lichte gevallen gaat men vaak niet opereren. In het merendeel van de gevallen is de prognose na de chirurgie positief.

Preventie is allesbehalve een sinecure, omdat het vaak om een erfelijke aandoening gaat. Het fokken van deze honden is dus sterk af te raden.
 

Hond met patellaluxatie verzorgen

Niet alle gevallen van patellaluxatie zijn even ernstig, en zeker niet alle honden die last hebben van deze aandoening moeten geopereerd worden. Het is wel echter van groot belang dat je tijdig weet dat je hond last heeft van knieschijfluxatie. Op die manier kan je op tijd ingrijpen en mogelijk permanente schade voorkomen. Ga dus tijdig naar de dierenarts om te controleren of je hond last heeft van deze aandoening!
 

Onderzoek en diagnose

Een dierenarts kan bepaalde tests uitvoeren om te zien of je vermoeden klopt. Om de ernst van de patellaluxatie te onderzoeken zal men vaak een röntgenfoto nemen. Afhankelijk van de diagnose over de ernst van de aandoening zal men een behandeling kiezen. In de ernstigere gevallen gaat men vaak over tot chirurgie, iets wat bij de lichte gevallen niet noodzakelijk is. Als het inderdaad ernstig is, kan het verstandig zijn om de operatie zo snel mogelijk te laten gebeuren. Op die manier kan ergere schade voorkomen worden.

De eigenaar speelt een grote rol in het genezingsproces. De dierenarts zal vermoedelijk pijnstillers aanraden. Het is de taak van de baas om de activiteit van de hond na de operatie in te perken. Vermoedelijk zal er na verloop van tijd therapie aangeraden worden. Bouw de activiteit van je huisdier langzaam maar zeker terug op, maar overhaast dit proces zeker niet, anders loopt de gezondheid van je hond gevaar. Het baasje speelt dus een niet te onderschatten rol in het herstelproces, en dit zowel bij detectie als genezing! 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

jeanet boeijsma

hmm ik wil even reageren hier op!
onze westie wendy heeft het ook gehad. ze zat op hondensport nl behendigen. ik heb het toen even stopgezet en na verloop verdween het spontaan weer, nu dribbelt ze gewoon weer er lustig op los. en springt gewoon laag 1 stokje. vanwege haar leeftijd nu ben ik met haar gestopt maar ze springt desondanks toch over de sporten van de stoelen heen en kan best nog hard rennen met haar korte pootjes.
dus vraag me af is operatie altijd nodig of niet, kan het door rust ook weer wat beter worden???

Bieke Van Gijsegem

Ja Jeanet, jij hebt dan een uit het leven gegrepen bewijs dat, zoals in het artikeltje wordt verteld, een operatie lang niet altijd nodig is, als het baasje maar attent is!EMO 1

jeanet boeijsma

dank je wel biekevg.
oplettend moet je altijd zijn.

Kristel De Reymaeker

Dag Jeanet, in jouw hond haar geval zou ik niet opereren hoor.
Ben blij dat zwitsers geen last hebben van Patella

jeanet boeijsma

nee dat doe ik ook niet hoor kristel, ze heeft nu nergens last meer van.
dus is het voor haar niet nodig om zo'n zware operatie nog te doen, ze loopt nu weer helemaal goed!

Kristel De Reymaeker

oef gelukkig EMO 1

Ann Sprengers

Mijn hond is eraan geopereerd.Ze was net een 6 maanden.Ze had het wel in een ernstige vorm.
Maar het is heel goed gelukt!
Ik ben blij dat het laten doen heb.

Bieke Van Gijsegem

Hallo Ann,
ja, het is iedere keer als het moet weer een zware beslissing om nemen, zo'n operatie bij je hond. Maar als het bij een pup zoals de jouwe zo ernstig was, is de keuze snel gemaakt, niet? En gelukkig is alles goed verlopen en dus nu vergeten...EMO 1


Een reactie plaatsen