Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Parvovirose bij honden

  Davy Agten
  Parvovirose bij honden
  Wanneer je een hond hebt, is het belangrijk alert te zijn voor symptomen van Parvovirose. Als jij of je dierenarts dit probleem hebben vastgesteld bij je hond, is het belangrijk dat je de juiste medicatie toedient aan je hond, voor zijn eigen gezondheid.

  Wat zijn de symptomen?


  Wanneer honden geïnfecteerd zijn met het parvovirus, krijgen ze last van diarree, hoge koorts, eetproblemen en braakneigingen. Het is belangrijk de stoelgang van je hond te controleren. Als deze waterig en gelig is, en ze bovendien een sterke geur heeft, dan heeft je hond hoogstwaarschijnlijk een probleem. Soms kan de stoelgang zelfs bloed bevatten.

  Het parvovirus bij honden verspreidt zich in meerdere cellen in het lichaam van de hond. De cellen tasten organen aan, meer bepaald het verteringsstelsel. Wanneer dit gebeurt, kan de hond moeilijk water en voedingsstoffen opnemen.

  Wanneer komt het voor?


  Het parvovirus slaat meestal toe bij oudere honden. Het kan echter ook voorkomen bij kleine puppy’s, als zij nog met een laag immuunsysteem kampen. Wanneer de hond is besmet, zal deze de reeds vernoemde symptomen vertonen. Die symptomen kunnen leiden tot hartstilstanden, shocks, en in de ergste gevallen, een plotse dood.

  Het parvovirus is een snelle ziekte: wanneer je een symptoom ontdekt bij je hond, is het belangrijk zo snel mogelijk je dierenarts op te zoeken.

  De hond kan geïnfecteerd worden bij aanraking met besmette uitwerpselen van andere honden. Als je hond deze aanraakt of nog maar besnuffelt, kan het virus al in het hondenlichaam treden. Eenmaal in het bloed, verspreidt het virus zich razendsnel.

  Preventie?


  Om een hond te beschermen tegen dit virus kan je hem vaccinaties toedienen. Puppy’s moeten tussen hun 6e en 8e week een injectie krijgen. Deze vacinatie moet herhaald worden tot de hond vier maanden oud is. Daarna moet deze vaccinatie jaarlijks gebeuren.

  Indien je hond het parvovirus in zich heeft, is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze geen andere dieren besmet. Het virus kan immers vijf maand overleven in de gebieden waar hij zich verschuilt. Het virus is ook resistent tegen de normale huiselijke desinfecteermiddelen.

  Toch, een goede hygiëne is eigenlijk de beste preventie tegen het razendsnelle en ijzersterke virus. Dus, zoals het spreekwoord zegt: beter voorkomen dan genezen.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.
  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Parvovirose Hond , Parvo Hond , Kattenziekte , Kattenziekte Hond , Parvo
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x