Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Pancreaskanker bij je hond?

  Davy Agten
  Pancreaskanker bij je hond?
  Pancreaskanker of alvleesklierkanker bij honden is een zeer ernstige aandoening. Het heeft meestal een fatale afloop omdat de symptomen pas verschijnen in een vergevorderd stadium. De alvleesklier is belangrijk omdat het de noodzakelijke hormonen en enzymen produceert in ons lichaam. De leeftijd waarop deze kanker optreedt bij honden is gemiddeld rond de 9 jaar.

  Symptomen


  De tumoren, namelijk de insulinomen, gaan een overmaat aan insuline produceren en hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel van de hond. Symptomen die daardoor kunnen ontstaan zijn omvallen, epileptische aanvallen, zwakte, verward gedrag, een verminderd uithoudingsvermogen en coördinatieproblemen. Bovendien zal de hond bloed in de ontlasting hebben. Andere vaak voorkomende symptomen zijn diarree, braken en verlies aan eetlust.

  Diagnose


  Als je merkt dat de hond veel van deze symptomen vertoont is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts gaat. Meestal bevindt je hond zich dan al in een vergevorderde stadium. De dierenarts zal een enzym- en bloedonderzoek uitvoeren.

  Behandeling


  Deze vorm van kanker is moeilijk te behandelen. Chirurgie is de meest effectieve methode van behandeling. Is de ziekte echter al uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, dan zal chirurgie geen effect hebben.

  Daarbovenop kan de dierenarts kiezen voor bestraling en geneesmiddelen voorschrijven. Deze medicatie zorgt ervoor dat er geen insuline aan het bloed afgegeven wordt en verhindert dat de weefsels teveel suiker uit het bloed opnemen. Deze medicatie zorgt echter alleen voor de bestrijding van de symptomen. Het kan spijtig genoeg niet voorkomen dat de tumor zich uitzaait.

  De hond mag niet eten, zodat de alvleesklier kan rusten en er geen spijsverteringsenzymen uitgescheiden worden. Hij zal gevoed worden met de nodige voedingsstoffen en vitaminen door een intraveneuze behandeling.

  Prognose


  De prognose is zeer slecht. Zodra de symptomen verschijnen is de kanker al in een vergevorderd stadium en zal de hond sterven binnen het jaar. Honden die alleen met medicatie werden behandeld overleven gemiddeld nog 2,5 maand. Honden waarbij de tumor verwijderd werd daarentegen gemiddeld 1 tot 1,5 jaar. Maar de overlevingsduur is verschillend van hond tot hond en is meestal tussen 6 maanden en 4 jaar na de operatie.

  Zit je nog met andere vragen? Neem dan een kijkje op EHBO voor honden  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x