Overmatig likken bij honden

Overmatig likken bij honden
Merk je dat jouw hond zichzelf regelmatig likt? En dit tot er wondjes ontstaan? Probeer dan de oorzaak te achterhalen want deze wondjes kunnen leiden tot infecties en ziekten.

Verveling

Een oorzaak kan verveling zijn, een gebrek aan entertainment maar ook stress. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen.

Volgt je hond je voortdurend? Gaat hij zitten als jij gaat zitten? En begint hij zichzelf dan altijd spontaan te likken? Dan is dit zeker een geval van verveling. Hij is waarschijnlijk gewoon op zoek naar iets om te doen. Maak tijd voor je hond, ga met hem wandelen of spelen.

Als wij als mensen ons vervelen hebben we ook ongezonde gewoontes. Zo gaan we bijvoorbeeld nagelbijten, aan onze haren zitten of wondjes openkrabben. Ook honden hebben hun eigen gewoontes.

Karakter

De meeste honden werden duizenden jaren geleden gefokt om te werken. Veel tijd voor ontspanning was er niet. Tegenwoordig is de functie van de hond veranderd. Hij is een gezelschapshond en ze worden enkel nog gebruikt om te werken in boerderijen om schapen te hoeden en voor de jacht. De taak van de honden is geëvolueerd van mensen helpen te overleven tot een trouwe vriend met veel te veel energie. Veel lichaamsbeweging is dus noodzakelijk.

Wondjes

De meeste honden likken zich tot er open wondjes en letsels ontstaan op het lichaam. Deze wondjes kunnen geïnfecteerd geraken door bacteriën. Dit kan zich vervolgens verspreiden naar heel het lichaam via de bloedbaan. En zo ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen.

Heilzame functie

Likken is niet altijd een negatief gedrag. Wanneer een teef bevalt, zal ze haar pasgeboren pups schoon likken om al het vuil te verwijderen. Bovendien is het ook bevorderend voor de ademhaling en de stoelgang van de pup.

Allergie

Nog een veel voorkomende oorzaak van likken is een allergie. Om er achter te komen of je hond last heeft van een allergie, moet je een dierenarts raadplegen. Hij zal een energietest uitvoeren. En dit onder verdoving. Het is een test die ongeveer een half uur duurt. Na de test gebruikt de dierenarts een geneesmiddel om de hond te doen ontwaken. Denk er wel aan dat zo een test veel geld kost. Bovendien zal hij bepaalde behandelingen nodig hebben.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Karin Lotterman

Ik ben blij dat er eens een artikel hier aan besteed wordt. Mijn hond Bickel heeft precies de symptomen die u beschrijft en krijgt daarom ook maandag een allergie test, waarbij er wat bloed word afgenomen. Hopelijk komt hier iets uit en anders zullen we uitgebreid moeten gaan testen.

Bieke Van Gijsegem

Davy, bedoelt men in de laatste alinea niet dat er een "allergietest" zal uitgevoerd worden? Er staat energietest, en dat onder verdoving? EMO 8

Anja Rahoens

Overmatig likken is niet altijd uit verveling. Wij hadden vroeger een maltezer. Hij likte contant aan zijn poortjes. Reden was gras allergie.
Na we dit wisten konde we er Iets aan doen.
In plaats van in de grastuin te lopen lieten we vervolgens hem buiten spelen op de binnen koer.
Na wij wisten dat de hond gras allergie had kwam hij nooit meer op het gras.
Hij likte niet meer aan zijn pootjes.

Onze Schnauzer Fleur likt of wil likken aan ons gezicht ook aan onze handen, hoe kun je dit afleren?

Onze schnauzer Fleur wil graag likken aan ons gezicht of handen. Wij vinden dit niet fijn en zouden haar dat graag afleren maar hoe?

monique de vries

ik heb een malthezer een vrouwtje van 12 jaar sinds 2 dagen likt ze zich constant de hele dag bijna aan haar buik huid ziet er geriteerd uit .ben niet overgestapt op ander voersoort ze krijgt ook geen aparte dingen te eten behalve hondekoekjes wat ook altyd van hetzelfde merk is.

mijn vraag zijn er meer mensen bekend met dit verhaal met hun hond ?
overigs ben ik wel van plan om vrijdag even met haar langs de dierenarts te gaan voor een check up

Betty

Wat kan ik als zalf ofzo gebruiken voor mijne hond .ze heeft vuil gestaan en nu lijkt ze heel den tijd aan haar muis en is al open gelikt

MaggyKraussen

Mijn hond wil ons altijd likken. Waar kan dat aanliggen.??

de looze

wij hebben een siba inu 6 jaar is eerst onderzocht en bleek schilt kleren werkten niet of nauwlijks pileletjes 2 maal daags oke viel af ,toen over matig likken en over geven dokter hem in laten slapen en runtgefoto gemaakt hij zegt mankeert niks maar likt nog steeds veel aan zijn poten en ook aan vloerkleed wat kan ik daar aan doen ,als hij wandelt met ons los loopt weinig of geen bijterij of likken maar gaat wel op zijn kont zitten en schijft wat anaal klieren zijn goed zegt de dokter wat kan ik doen wij dachten een mijlkorf , wat denkt u /////????

Marc Vermaut

Bedankt vr de raadgevingen

Alfred

Ik had de hond van mijn vriending als loge, wij liepen ons te pletter (vond ik leuk, en hij ook). Op een dag ging hij ook heel lang aan zijn linkerpoot likken. Misschien had hij heimwee maar verveling zeker niet.

Fabiola Ferne

Mijne Steford lekt aan ons, hem zelf en aan de zetel erg veel

Rita

Aan mr/mw De Looze: ook wij hebben een Shiba Inu en veel problemen gehad met likken. we zijn naar een specialist/dermato veearts gegaan, allergietest gedaan en wat blijkt... heel veel reactie op voeding. het komt veelal door verkeerde voeding. eerst medicatie gegeven en dieet. jeuk was gedaan, dan stilaan opbouwen en zien waaraan ze allergisch zijn. is vooral kip, rund,varkensvlees en soms vis. GEEN muilkorf aandoen!! dat beestje wordt zot! wat als je zelf jeuk hebt??? help het beestje met goede begeleiding: veearts/dermato zoeken.


Een reactie plaatsen