Overmatig likken bij honden

Overmatig likken bij honden
Merk je dat jouw hond zichzelf regelmatig likt? En dit tot er wondjes ontstaan? Probeer dan de oorzaak te achterhalen want deze wondjes kunnen leiden tot infecties en ziekten.

Verveling

Een oorzaak kan verveling zijn, een gebrek aan entertainment maar ook stress. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen.

Volgt je hond je voortdurend? Gaat hij zitten als jij gaat zitten? En begint hij zichzelf dan altijd spontaan te likken? Dan is dit zeker een geval van verveling. Hij is waarschijnlijk gewoon op zoek naar iets om te doen. Maak tijd voor je hond, ga met hem wandelen of spelen.

Als wij als mensen ons vervelen hebben we ook ongezonde gewoontes. Zo gaan we bijvoorbeeld nagelbijten, aan onze haren zitten of wondjes openkrabben. Ook honden hebben hun eigen gewoontes.

Karakter

De meeste honden werden duizenden jaren geleden gefokt om te werken. Veel tijd voor ontspanning was er niet. Tegenwoordig is de functie van de hond veranderd. Hij is een gezelschapshond en ze worden enkel nog gebruikt om te werken in boerderijen om schapen te hoeden en voor de jacht. De taak van de honden is geëvolueerd van mensen helpen te overleven tot een trouwe vriend met veel te veel energie. Veel lichaamsbeweging is dus noodzakelijk.

Wondjes

De meeste honden likken zich tot er open wondjes en letsels ontstaan op het lichaam. Deze wondjes kunnen geïnfecteerd geraken door bacteriën. Dit kan zich vervolgens verspreiden naar heel het lichaam via de bloedbaan. En zo ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen.

Heilzame functie

Likken is niet altijd een negatief gedrag. Wanneer een teef bevalt, zal ze haar pasgeboren pups schoon likken om al het vuil te verwijderen. Bovendien is het ook bevorderend voor de ademhaling en de stoelgang van de pup.

Allergie

Nog een veel voorkomende oorzaak van likken is een allergie. Om er achter te komen of je hond last heeft van een allergie, moet je een dierenarts raadplegen. Hij zal een energietest uitvoeren. En dit onder verdoving. Het is een test die ongeveer een half uur duurt. Na de test gebruikt de dierenarts een geneesmiddel om de hond te doen ontwaken. Denk er wel aan dat zo een test veel geld kost. Bovendien zal hij bepaalde behandelingen nodig hebben.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Karin Lotterman

Ik ben blij dat er eens een artikel hier aan besteed wordt. Mijn hond Bickel heeft precies de symptomen die u beschrijft en krijgt daarom ook maandag een allergie test, waarbij er wat bloed word afgenomen. Hopelijk komt hier iets uit en anders zullen we uitgebreid moeten gaan testen.

Bieke Van Gijsegem

Davy, bedoelt men in de laatste alinea niet dat er een "allergietest" zal uitgevoerd worden? Er staat energietest, en dat onder verdoving? EMO 8

Anja Rahoens

Overmatig likken is niet altijd uit verveling. Wij hadden vroeger een maltezer. Hij likte contant aan zijn poortjes. Reden was gras allergie.
Na we dit wisten konde we er Iets aan doen.
In plaats van in de grastuin te lopen lieten we vervolgens hem buiten spelen op de binnen koer.
Na wij wisten dat de hond gras allergie had kwam hij nooit meer op het gras.
Hij likte niet meer aan zijn pootjes.

Onze Schnauzer Fleur likt of wil likken aan ons gezicht ook aan onze handen, hoe kun je dit afleren?

Onze schnauzer Fleur wil graag likken aan ons gezicht of handen. Wij vinden dit niet fijn en zouden haar dat graag afleren maar hoe?


Een reactie plaatsen