Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Opspringen

  Davy Agten
  Opspringen

  We kennen het fenomeen allemaal; je hond die een bezoeker al opspringend begroet, of je hond die tijdens een wild spelletje enthousiast tegen je opspringt. Voor sommige mensen geen probleem, maar niet iedereen is hier van gediend. Daarom kan je best je hond leren dat hij dit niet doet bij vreemden.
   

  Waarom springt mijn hond op?


  Het antwoord hierop is simpel; hij wil gewoon goedendag komen zeggen. Als honden onderling elkaar begroeten, doen ze dit door middel van snuitcontact; ze likken of besnuffelen elkaar. Jouw hoofd beschouwen ze daardoor dus ook als een snuit. Ze springen op je om zo dicht mogelijk bij je hoofd te komen en je op die manier te begroeten. Hieruit merken we op dat dit gedrag voor een groot stuk natuurlijk is. Helaas speelt ook een aangeleerde factor een grote rol. Als een pup tegen ons opspringt en smeekt om aandacht, vinden we dit schattig en zo gaan we onrechtstreeks zijn gedrag belonen. Hij onthoudt dat er positief gereageerd werd op zijn gedrag en zal dus dit in de toekomst voortzetten.
   

  Buk je tot op zijn niveau


  Een hond wil je dus enkel begroeten door je hoofd te likken of te besnuffelen. Een goede manier om ervoor te zorgen dat hij niet meer tegen je opspringt, is je te verplaatsen tot op zijn niveau. Buk je dus, zodat hij makkelijker bij je gezicht kan. Aai hem dan en speel wat met hem, zodat je de aandacht van je gezicht afleidt en hij niet meer geneigd is om je via deze weg te begroeten. Deze methode is echter niet geschikt voor onbetrouwbare honden. Wees er zeker van dat je hond niet agressief is, voordat je hem zo kort bij je laat.
   

  Negeren


  Als je helemaal niet meer wil dat hij tegen je opspringt, is negeren de beste methode. Loop van hem weg als hij tegen je opspringt en maak eveneens geen oogcontact. Houd er rekening mee dat hij de eerste paar dagen juist meer tegen je op zal springen omdat zijn gedrag geen effect heeft. Het is belangrijk dat je hem een ander commando geeft als hij tegen je op wil springen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij gaat zitten. Beloon dit gedrag zodat hij na een aantal dagen of weken gaat beseffen dat enkel het zitten gaan resultaat oplevert. Indien je hond het moeilijk heeft om op zulke momenten te gaan zitten, kan je hem eventueel een leiband om doen. Zo kan je hem makkelijker in bedwang houden als hij tegen iemand op wil springen.

  Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt
   


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Opvoeding , Gedrag , Africhting , Gehoorzaamheid , Opspringen , Negeren
terug naar overzicht

3 reacties

 1. biekevg

  rank: 1

  ja, flatjes en labs hebben toch een aantal dingen gemeen, da's waar!EMO 1
  geplaatst op 25-11-2012 om 17:49
 2. flats ook EMO 1
  geplaatst op 24-11-2012 om 20:44
 3. biekevg

  rank: 1

  Lab-fans kunnen ervan meespreken, van dat opspringen, maar 't is inderdaad af te leren, mits héél véél geduld EMO 3EMO 3EMO 3
  geplaatst op 21-11-2012 om 19:13
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x