Ook je hond houdt van hygiëne!

Ook je hond houdt van hygiëne

Het volstaat niet om je hond enkel voeding, liefde en aandacht te geven, ze hebben ook een goede verzorging nodig! Veel mensen denken daarbij in de eerste plaats aan het kammen van een langharige hond, maar dat alleen is niet voldoende. Onderstaande taken dien je ook regelmatig uit te voeren om je hond in optimale conditie te houden. Hygiëne voor de hond houdt ook het volgende in:

 

Baden van je hond

Wij douchen ons meerder keren per week, maar bij je hond hoeft het echt niet zo vaak! Een keer om de 2-3 maanden is meer dan voldoende. Alhoewel de meeste honden niet houden van een bad, versterkt het wel de band tussen jullie beiden. Als je hem toch zover hebt gekregen, is het misschien een handige tip om alle onderstaande klusjes ook gelijk te vervullen.

 

Tanden poetsen

Inderdaad, ook de tanden van je hond moeten gepoetst worden! In tegenstelling tot het baden, wat maar een enkele keer om de zoveel maanden gedaan moet worden, poets je je hond zijn tanden best 1 keer per week. Zo is de mond van je hond altijd fris en zorg je ervoor dat zijn gebit in optimale conditie blijft. Tanden poetsen is iets waar je je hond best al van kleins af aan gewoon aan laat raken, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen. Gebruik een speciale tandenborstel en - pasta en maak cirkelvormige bewegingen over de tanden van je hond. Dit is misschien ingewikkeld om het zonder begeleiding voor de eerste keer alleen te doen, dus je kan best even vragen of je dierenarts het voor wil doen.

Wil je hem een gezond tussendoortje geven? Probeer dan eens varkensoren of een bullepees.

 

Oren schoonmaken

Ondanks een goede verzorging, kunnen honden last krijgen van oormijt. Mijten zijn kleine witte parasieten die zich voeden met huidschilfers in de gehoorgang. Dit zorgt voor een hevige jeuk en overmatige productie van oorsmeer. Je vermindert wel de kans op het krijgen van oormijt door regelmatig de oren schoon te maken, maar als je hond er desondanks toch last van krijgt, kan je best even een dierenarts raadplegen. Deze zal je een speciale oorspoeling en zalf meegeven om de parasieten te bestrijden.

 

Let op voor vlooien en teken

De opwarming van de aarde heeft ook effect op het vlooien-en tekenprobleem bij honden. Deze vervelende beestjes overleven langer en komen in grotere populaties voor. Jeuk, irritatie en allergieën zijn maar enkele van de vervelende problemen die ze bij honden teweeg brengen. Verder kunnen volwassen vlooien je hond besmetten met lintwormen en teken kunnen de gevaarlijke ziekte van Lyme overbrengen. Zoals je merkt, zijn dit geen onschuldige beestjes dus een grondige inspectie van de huid van je hond is een absolute must! Gelukkig bestaan er allerlei preventiemiddeltjes die helpen om je hond vlooi-en teekvrij te houden Vraag ernaar bij je dierenarts!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Ja , maar in varkens oren zit veel te veel zout


Een reactie plaatsen