Onderkoeling bij honden

Onderkoeling bij honden
Onderkoeling kan leiden tot de dood van je hond. Dit geldt echter slechts voor kleinere rassen die er niet zo goed tegen zijn bestand en heel kort haar hebben. Toch kan het ook bij de sterke winterrassen voorvallen. Als je onderkoeling vaststelt bij je hond moet je zo snel mogelijk hulp bieden.  Honden zijn net zoals mensen warmbloedige wezens en als ze blootgesteld worden aan extreem koude temperaturen kan dit fataal zijn. De lichaamstemperatuur ligt tussen de 38°C en 39°C.

Symptomen van onderkoeling

Uw hond zal bij onderkoeling vrijwel meteen beginnen rillen, het is een onvrijwillige reactie van de spieren om de lichaamstemperatuur zo hoog mogelijk te houden. De haren van je hond zullen rechtop gaan staan. Hierdoor komt er lucht tussen de haren, deze lucht wordt dan opgewarmd en zorgt voor een isolatielaag voor de hond. Ook de ledematen zullen zeer koud aanvoelen. Zij krijgen niet veel bloed meer omdat deze alleen nog maar stroomt naar de cruciale delen in het lichaam (vitale organen).

Hoe kouder je hond wordt hoe zwakker hij zich ook gaat voelen. In het laatste stadium van de onderkoeling probeert het lichaam ervoor te zorgen dat de hersenen, het hart en de longen blijven werken. Andere delen krijgen die voorkeursbehandeling niet en er is sprake van afsterving van het weefsel. Als de laatste fase is beëindigd begint de bewusteloosheid met een korte tijd later de dood als gevolg.

Hulpmiddelen tegen onderkoeling

Eerst en vooral is het heel onverstandig om zwakke of zieke honden in koud weer te laten. Zij zijn het meest vatbaar voor onderkoeling. Zeer kleine en kortharige honden voorzie je het best van een soort schoeisel en kleding zodat hun lichaamstemperatuur dezelfde blijft.

Maar, voor alle honden geldt eenzelfde regel. Als ze nat worden is de kans dat ze onderkoelen heel groot, ook al is de gevoelstemperatuur niet laag. Heb je hond preventief geholpen bij zijn onderkoeling? Dan is het nog altijd aangeraden om de dierenarts op te bellen. Zo zorg je ervoor dat je hond niet ernstigs aan heeft overgehouden. Extreme gevallen van onderkoeling kunnen alleen verholpen worden met behulp van een dierenarts.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wimbo Wimbo

Vorig jaar waren we op vakantie tijdens een zeer koude periode. Je herinnert je vast nog wel dat het met een gierende, noordoosten wind, 17 graden (!!) onder 0 voelde. Kolere, wat was het koud. En zeer zeker ook voor de dieren. Met name onze honden hebben en zeer dikke, vestachtige jas die met klittenband en snap/lock sluitingen wordt gesloten en ook (zéér belangrijk!!) de buik óók bedekt. Maar bij deze temperaturen hebben we ze niet langer dan 10 minuten uitgelaten, ook omdat ze kortharig zijn EN het Podenco's zijn. Die komen uit een warm land en die moet je zeker in de gaten houden. Maar ze zijn wél zo slim dat ze min of meer weigerden langer dan 10 min. buiten te blijven. En terecht!! De baas had het ook koud...
We lieten ze dan ook zoveel mogelijk op gra lopen en niet op asfalt of door de sneeuw. Vooral sneeuw als ze tussen de tenen zit, meteen weghalen want dat bevriest en dat vindt een hond zeker niet fijn...
Maar ze gaven het zelf aan door te beginnen met rillen, en dat was een teken voor ons: nú naar binnen!!

jos deloose

Interessant artikel over onderkoeling waarvoor dank.
Is het mogelijk te preciseren over welke (vries?) temperaturen het dan gaat.
Mijn hond is een golden retriever.die slaapt in een niet verwarmd afgesloten (beha

jos deloose

Interessant artikel over onderkoeling waarvoor dank.
Is het mogelijk te preciseren over welke (vries?) temperaturen het dan gaat.
Mijn hond is een golden retriever.die slaapt in een niet verwarmd afgesloten (behalve de kleine doorgang voor de hond zelf) stenen tuinhuis met hieraan gekoppeld een hondenren zodat hij altijd binnen en buiten kan.
Bij echt vriesweer sluit ik 's nachts de toegang tot de ren af en uitzonderlijk gebruik ik dan zelfs een verwarmingslamp maar ik vraag mij af of dit nodig is.


Een reactie plaatsen