Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Omgekeerd niezen of reverse sneezing bij je hond

  Davy Agten
  Omgekeerd niezen of reverse sneezing bij je hond
  Inspiratioire paroximale ademhaling of ‘omgekeerd niezen’, een snelle korte inademing van veel lucht, is in principe niet erg. Het klinkt als een herhaaldelijke, aanhoudende snurk. Het klinkt vreemd, maar het is heel normaal

  Reverse sneezing


  Een irritatie aan het zachte verhemelte en de keelingang lokt deze reactie uit. De functie van reverse sneezing kan zijn het verplaatsen van o.a. slijm vanuit de keelholte boven het zachte gehemelte naar de keelholte onder het zachte gehemelte, waar het vervolgens doorgeslikt kan worden.

  Oorzaken omgekeerd niezen


  Dit kan veroorzaakt worden door een allergie voor pollen of grassen, een neusontsteking, vlooien, een virale aandoening of de inademing van een vreemd object zoals een stofje of zaadje.

  Deze omgekeerde vorm van niezen wordt wel ernstig wanneer er overmatige afscheiding uit de neus komt of je hond een bloedneus krijgt. Een slaperige houding, verminderde eetlust en een moeilijke ademhaling duiden ook op een probleem.

  Als het gaat om sporadische inspiratoire paroximale ademhaling kan je proberen of het helpt om je hond te laten slikken. Dit kan je uitlokken door in de neus te knijpen of de keel te masseren of je hond wat laten eten en drinken.

  Gaat het om een chronische aandoening dan ben je, en vooral je hond, beter af met medicatie voorgeschreven door de dierenarts. Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze dierenartsassistente.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Omgekeerd niezen hond , reversed sneezing hond
terug naar overzicht

1 reactie

 1. biekevg

  rank: 1

  Kan dit ook klinken als zoiets kokhals-achtig?
  Maar 'k zal mijn vraag bij Inges item gaan stellen, zoals gevraagd... EMO 9EMO 1
  geplaatst op 15-11-2013 om 17:36
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x