Omgaan met moeilijke honden

Omgaan met moeilijke honden

Soms groeit een pup uit tot een hond wat we eigenlijk niet wensten. Alle puppy’s zijn namelijk schattig en kunnen ons hart bekoren. Maar deze lieve wezentjes groeien op en krijgen al snel hun eigen trekjes en persoonlijkheid.

Wanneer een hond dan ook nog ongewenst gedrag begint te vertonen zoals bijten, graven en spullen kapotbijten, voelen we ons vaak bedrogen. Dit is niet de hond die wij voor ogen hadden! Toch kan je met een hoop geduld en consequentie je hond toch nog heropvoeden zoals jij hem oorspronkelijk wou.
 

Is jouw hond wel gezond?

Soms kan probleemgedrag te wijten zijn aan een medisch probleem. Soms staan hondeigenaar hier helemaal niet bij stil en schakelen ze gedragstherapeuten in terwijl het probleem snel verholpen is door medicatie. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld plotseling onzindelijk wordt, kan dit het gevolg zijn van een blaasinfectie.


Zoek genoeg informatie op

Voor ieder probleem is er een oplossing. Dus ook voor het storende gedrag van jouw hond. Snuffel eens rond in bibliotheken of boekhandels op zoek naar een geschikt boek waar het probleemgedrag van jouw hond beschreven staat. Ook op internet staan vaak succesvolle tips om dit gedrag tegen te gaan.


Zoek professionele hulp

Voor sommige problemen kan een boek alleen niet de oplossing bieden. Daarom is het geen slecht idee om als laatste redmiddel een professionele hondentherapeut in te schakelen. Zij hebben meestal jarenlange ervaring met allerlei soorten probleemgedrag en weten ondertussen perfect hoe ze dit kunnen oplossen. Een therapeut zal allereerst jouw hond grondig bestuderen. Vervolgens legt hij gedetailleerd uit waarom hij dit gedrag vertoont en belangrijker, hoe je er een einde aan kunt maken. Deze mensen boeken goede resultaten, maar houd er wel rekening mee dat dit een proces is van weken of zelfs maanden. Zet dus door en geef niet onmiddellijk op!
 

Wees geduldig

Zoals hierboven al beschreven is geduld de sleutel tot succes! Wanneer een kennis hetzelfde probleem heeft gehad met zijn hond, en hij dit probleem in een week heeft kunnen oplossen, wil nog niet zeggen dat dit ook zo bij jou zal gaan. Iedere hond is anders en sommigen leren nu eenmaal sneller dan anderen. Blijf dus altijd kalm, want als je je geduld verliest, speelt dit alleen maar in het nadeel van de heropvoeding. Je hond kan van streek geraken en uiteindelijk niet meer weten wat jij van hem verlangt.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen