Omgaan met het sterven van je hond

Omgaan met het sterven van je hond
Uiteraard geraak je sterk gehecht aan je hond. Je beschouwt hem als een onderdeel van de familie. Wanneer je harige vriend sterft, valt je dit dan ook heel zwaar. Daarom is het handig om te weten wat je kan doen om het omgaan met dit verlies wat makkelijker te maken.

Stadia van rouw

Aangezien je je hond doodgraag zag, onderga je dezelfde vijf stadia van rouw als bij het verlies van een familielid of vriend. Natuurlijk gaat iedereen op zijn eigen manier om met een sterfgeval maar over het algemeen ervaart men de volgende vijf stadia:

  1. Ontkenning: je weigert het overlijden te geloven.
  2. Woede: je bent kwaad dat dit jou overkomen is.
  3. Onderhandelen: je denkt dat je hond gered had kunnen worden als je andere beslissingen had genomen.
  4. Depressie: je wordt getroffen door een hevig verdriet.
  5. Aanvaarding: je legt je neer bij het verlies van je hond.


Verwerking van het verlies

Er bestaan een aantal tips die je helpen bij het rouwproces.

  1. In de eerste plaats moet je voldoende tijd maak om je hond te herdenken. De herinneringen verdringen is dus geen goed idee. Het is zeker niet nodig dat je je schaamt voor je verdriet.

     
  2. Vervolgens behoor je dit rouwproces af te sluiten. Dat kan door het hond te begraven en een grafteken te plaatsen. Zo kan je hem blijven herdenken maar het toont ook dat het hond nooit meer zal terugkeren. Zeker bij kinderen zal de dood van hun geliefde vriend op deze manier doordringen en kunnen ze het een plaats geven.

  3. Eens het verdriet verwerkt is, bepaal je zelf of en wanneer je een nieuw hond aanschaft. Voor sommige mensen is dit te pijnlijk maar voor anderen brengt het opnieuw vreugde in hun huis. Je bouwt dan geleidelijk aan opnieuw een sterke band op met je hond.

Hoewel iedereen op zijn eigen manier zijn verdriet dient te verwerken, komen deze tips van pas bij het rouwproces. Belangrijk is dat je je hond altijd zult blijven herdenken aangezien het een geliefd familielid was!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


45 reacties

nadine bleus

Na al die jaren heb ik nog steeds heel veel verdriet om mijn lieve hond.Het is al stukke minder maar af en toe breekt het me toch weer uit.Het heeft ook een enorme inpact gehad op mijn zoontje.

nicoline bruckman

Ik herken veel in de 3 fase,van had ik maar zo of zo gedaan.
Ik weet dat ik het niet anders had kunnen doen,maar o wat voel ik me schuldig.
We hebben Tessa nu 1.5 geleden en de pijn lijkt maar niet te slijten.EMO 2
De herrineringen doen nog zo,n pijn.

nicoline bruckman

Ik denk als er kinderen zijn dat het verdriet nog veel groter is.
Je krijgt ook te maken met het verdriet van je eigen kindje.
Zelf heb ik 2 oppaskindjes en dat verdriet van die 2 was echt heel erg.
Ik kreeg vlak na het overlijden van tessa van alle buurtkinderen tekeningen.
Dat was zo ontzettend lief en ontroerend.
Ze wilde ook van alles weten.
Nu nog praten we wel eens over Tessa.

Mijn Botje heb ik 16 jaar gehad, ze was mijn beste vriendin. En ik heb zo ongelooflijk veel van haar gehouden, maar op het laatste moment was ze zo ziek, en ze had zoveel pijn. Ik kon niet anders dan haar uit haar lijden verlossen. En nog probeerde ze uit alle macht te blijven leven. En het is dubbel, maar ik heb er goed aan gedaan om in de eerste plaats aan haar te denken, ondanks het verdriet van verlies, ik ben blij dat ik de keuze kan maken voor haar om haar te laten inslapen, en haar tot op het laatste moment (ze was doof en blind) een hondwaardig bestaan heb gegeven. Ze zal altijd een heel speciale plek in mijn hart hebben.

jacqueline koelewijn

Ik heb afgelopen donderdag mijn hond Samara in laten slapen en het is erg moeilijk maar een andere beslissing had ik gewoon weg niet.. de pijnstillers deden hun werk niet meer en mijn dieren mogen geen pijn hebben... dus dan blijft er maar 1 beslissing over en dat is inslapen.
Makkelijk gezegt maar ga er nar aanstaan, vorig jaar heb ik mijn jack russel Tyson ook in moeten laten slapen, hij had kanker en het ging ook niet meer... nu heb ik nog 1 hond en die is 4,5 jaar en die gaat hopelijk nog heel veel jaar mee.... en nu ben ik bezig om haar zo goed mogelijk en zo stabiel mogelijk door deze periode heen tekrijgen en het lijkt goed tegaan, ze doet het erg goed tot nu toe.
Ik heb er vrede mee dat ik de 2 andere heb moeten laten inslapen maar vind het erg wennen, het is stil en leeg in huis, het huis is zijn ziel kwijt en die moeten we weer even vinden...

Nele Bomans

Wij kregen Casper voor de sint toen ik een jaar of 10 was... Wat was dat een verrassing! Mijn broer en ik waren al eeuwig aan't zeuren voor een hondje en daar was hij dan EMO 4 Uiteraard een klein beetje later dan alle andere cadeautjes, maar hij is het beste cadeautje dat we ooit gekregen hebben! Hij was altijd een lieve, meegaande hond, en zelfs in zijn laatste jaren genoot hij er nog van achter een balletje aan te zitten EMO 1 't was een echte 'fletser' en geliefd door iedereen. Een viertal jaar geleden werd hij ziek en hoewel ik dacht dat zijn hoesten eerder een ouderdomskwaaltje was, bleek zijn hart echter totaal versleten te zijn. Ik heb spijt dat ik niet eerder naar de dierenarts gestapt ben, dan had ik het misschien nog wat kunnen rekken... De dierenarts vertelde ons dat Casper uiteindelijk zou stikken in zijn hoest en dat hij met medicatie nog hooguit een paar weken te gaan had... Hij zag af en dat wilde ik niet. Ik wilde niet dat hij zou stikken. Ik heb toen een heel moeilijke keuze genomen, maar misschien was het zo wel het beste...

Thom Witte

8 jaar mochten wij van jou genieten en wisten niet dat jij het laatste half jaar erg ziek was, dat hoef jou baasje niet te weten en dat liet jij ook niet merken tot je niet meer wilde eten en wij langs de dokter gingen voor advies. Na wat bloed onderzoek en testjes was je eigenlijk niet meer te reden en de enige oplossing was jou uit je lijden te verlossen, de K***** was al te ver gevorderd.

Rose hebben we 21 oktober laten inslapen.

Rust zacht lieverd

martine lena

Ik haalde Bo op 1jaar bij mensen die haar moe waren. Zij was een droevige hond die nooit had leren spelen en altijd in de bench zat. Ikzelf was toen pas gescheiden en al snel werden we dikke maatjes. Zeker als de kinderen bij de papa waren was zij mijn troost. Zij werd een vrolijke, open hond die overal waar we kwamen mensen aantrok alsof ze een lichtje was. Na 2 maanden kreeg ze erfelijke staar en was ze op 1 maand tijd blind. Maar dat kon onze pret niet bederven. We gingen naar de zee, maakte uitstapjes en overal ging ze mee naartoe. Toen ik haar 8 maanden had werd ze ziek, overgeven, diarree, hoesten. Virale infectie zei de dierenarts, na een week weer andere medicijnen. De 3de week wist ik dat er iets ernstigs mis was en ik ging naar een andere da. RX gaf een zeer wazige schijn rond de maagstreek. Alleen een operatie kon uitslag brengen. Een uur later belde de da mij op en vertelde dat ze zeer uitgebreide leverkanker had. Ze had dit nog nooit gezien bij een hond van 19maanden. Ik ben afscheid gaan nemen terwijl ze nog onder narcose was. Haar wakker laten worden om dan te laten inslapen was wreed voor haar. Dit is een jaar geleden, ondertussen heb ik terug een andere hond. Maar de band die ik met Bo had was uitzonderlijk en zeer intens. Ik mis haar nog steeds en denk nog geregeld aan die dag bij de da toen ze haar hoofd op mijn been legde, alsof ze wou zeggen vaarwel maatje: ik moet gaan EMO 17 Maar zij heeft mij geleerd wat onvoorwaardelijke liefde is. Ze was een lichtje op aarde

Gina Heuvelsland

Mijn zus ving altijd afdankertjes op dus ook Sandy een bastaardteefje van een familielid die van haar af wilde. Zij kwam met 3 jaar bij mijn zus en zwager en is uiteindelijk 15 geworden. Na haar dood kwam Terry, een bastaardpup van 4 maanden uit een nestoverschot, want ze vonden haar vastgebonden aan een boom. Terry groeide bij mijn zus en zwager en hun twee kinderen en werd een vrolijke en eigenlijk ook wel een verwende maar gelukkige hond. Vijf jaar geleden werd Terry plotseling heel ziek, braken en kwijlen. Mijn zwager is met spoed naar de dierenarts gegaan, maar helaas hij kon niets meer doen. Terry is daar overleden. Mijn zus in tranen natuurlijk. Door dit voorval realiseer ik me al te goed dat je dierbare vriend er plotseling niet meer kan zijn. Ik hoop dat ik zo lang mogelijk van Quincy mag genieten en ik wens veel sterkte aan hen die hun maatje veel te vroeg verloren hebben.

Dilleke Dilleke

Twee jaar nadat Nicky ons adopteerde door onze garage binnen te sluipen toen haar baas haar aan de kant van de weg achterliet, haalden we voor haar een vriendinnetje uit het asiel: Floor, een nestoverschot van 8 maanden oud. Eind mei hebben we haar op 12-jarige leeftijd moeten laten inslapen nadat ze ernstig ziek werd. Onze DA had niet eens wachtdienst dat weekend, maar had ons zijn privé-nummer gegeven "voor het geval dat". Hij wilde niet dat we bij nacht en ontij naar een vreemde DA moesten sollen met onze lieveling. Toen we hem belden, stelde hij voor naar ons huis te komen zodat ze in haar eigen omgeving kon inslapen. Hij had het er zelf moeilijk mee. Enkele dagen later hebben we een gedenkbloemperkje aangelegd op het plaatsje waar ze altijd in de zon ging liggen. Ze hield bijzonder van onze vakanties op de Wadden omdat ze daar een groot strand had waar ze veel kon lopen, en van heidelandschappen (ze was uiteindelijk wel een munsterlander , dus dat was haar biotoop). Daarom koos ik voor zeegras en heideplantjes, aangevuld met zeeastertjes. Een paar weken geleden kwam ik in een Aveve-centrum en zag een beeldje dat sprekend op Floor leek. Zelfde model, zelfde houding. Ik in tranen. Ik heb het gekocht en tussen "haar" bloemetjes gezet. Als ik nu door de tuin loop kan ik weer even over haar hoofdje wrijven. Dan doe ik een praatje met haar en ja, af en toe komen de tranen weer. Ook mijn man gaat dagelijks even bij haar staan praten. Vooral nu het met Nicky niet goed gaat zijn het weer moeilijke tijden. Zo kort na het eerste grote verlies kans lopen op een herhaling doet pijn.

Nadine Nerinckx

Na 15,8 jaar heb ik mijn trouwe vriend moeten laten inslapen. Het was een van de moeilijkste keuzes die ik moest maken.
Hoewel het me heel veel pijn deed,Ik heb beslist om bij hem te blijven tot hij ingeslapen was. Ik kon het niet over mijn hart krijgen mijn lieve vriend daar alleen achter te latenI tot het voorbij was. Na al die jaren van trouw was dat het laatste dat ik voor hem kon doen: erbij zijn tot het einde.
Ik mis hem nog elke dag: er is telkens wel iets dat me aan hem herinnert en hoewel ik dan aan onze mooie momenten samen denk, word ik soms heel verdrietig.Ik heb hem laten cremeren en nu staat zijn urne op onze kast samen met z'n mooiste foto.
Hij zal altijd een speciale plek behouden in mijn hart.

we hebben ons frans bulldogje Roxanne 6jaar bij ons gehad een lief hondje dat zo graag bij ons was.maar plots in een paar dagen veranderde ze helemaal: lusteloos,niet meer willen eten en daar maar in haar mandje liggen.Naar de dierenarts getrokken , bloed laten afnemen , en de conclusie was een falen van de nieren,waarschijnlijk door een infectie, het heeft niet mogen baten met de medicatie,we hebben haar laten inslapen/het is allemaal zo vlug gegaan , mijn dochtertje was erbij ,en we vergeten nooit meer de blik in haar oogjesEMO 2we hebben haar nog elk een zoentje gegeven en minuten later stonden we allebei te wenen op de stoep buiten.we hebben haar laten cremeren en nu staat op de kast een urnetje met haar foto erbij . het verdriet is wat gesleten maar gaat eigenlijk nooit helemaal weg.hebben nu terug een bulldogpuppy , Zita, omdat dit een nieuw doel was voor onze dochter, ze kan terug voor een hondje zorgen. Onze Roxanne vergeten we nooit

Gino Van Den Bergh

sterkte aan al deze mensen die hun trouwe vriend(in) hebben verlorenEMO 2

Dilleke Dilleke

Inmiddels heb ik nog meer droevig nieuws. Een week na onze wintervakantie is ook onze lieve Nicky overleden. Ze was al bijna twee jaar wat aan het sukkelen met de gezondheid: lekkend hartklepje, reuma, ... Na haar ochtendwandelingetje annex sanitaire stop kwam ze binnen en kreeg op korte tijd 4 epileptische aanvallen. In overleg met onze DA hebben we besloten haar te laten rusten. Het beestje was óp. Mijn man had altijd gezegd: als ik met pensioen ga wil ik een hond. Nicky kwam 14 jaar te vroeg, Floor een druppel later zoals Alfred Jodocus Kwak. En 2 weken vóór het pensioen van Manlief waren we terug met ons tweetjes. Het is vechten tegen onszelf om niet al onmiddellijk een nieuwe hond te nemen. We weten dat we er nog niet aan toe zijn, want ons verdriet is nog te groot. Maar of er een nieuwe hond komt? Wat een vraag!

laura deketelaere

een week geleden hbe ik mijn malteser moeten inslapen
hij was 12.5 jaar en de leifste hond dat je maar kon wensen
pruts: ik was je kindje en ik mis je hard

laura deketelaere

een week geleden hbe ik mijn malteser moeten inslapen
hij was 12.5 jaar en de leifste hond dat je maar kon wensen
pruts: ik was je kindje en ik mis je hard

laura deketelaere

pruts hadden ze een jaar voor ik geboren was gekocht en hij si 12.5 jaar geworden
hij blijft voor euwig in mijn hart
EMO 14

laura deketelaere

pruts hadden ze een jaar voor ik geboren was gekocht en hij si 12.5 jaar geworden
hij blijft voor euwig in mijn hart
EMO 14

Mattijs Aerts

Mijn lieve Dexter hebben we gisteren laten inslapen, was een erg moeilijke keus omdat je na 11 jaar heb in ons gezin te hebben gehad weet dat er een leegte komt en hij bleef dapper en vrolijk voor ons.Vorige week moest hij 's nachts 4 a 5 keer plassen en poepen wat hij in de afgelopen 11 jaar nooit heeft gedaan. 's morgens wilde hij de trap om de kinderen te begroeten bleef hij op een tree staan en plaste hij met bloed in zijn urine op de trap ook iets wat hij nog nooit had gedaan. Gelijk de DA gebeld hij mocht erg snel komen gelukkig, bleek dat hij in half jaar tijd van 7 kg (jack russel) dit was al aan de lichte kant maar hij at en dronk goed, was hij 6 ons kwijt. Toen werd er bloed afgenomen en bleek dat zijn leverwaarde boven de 1000 zat en dat was 10x te hoog. Hij heeft antibiotica gehad tegen de blaas onsteking en pijnstillers dit leek te helpen tot gister nacht weer 4x eruit en natuurlijk doe het voor je maatje maar hij leek pijn te hebben en wij wilde dat hij dat niet had omdat hij ons zoveel liefde en geluk heeft gegeven. Gister ochtend rond 9.30 is hij ingeslapen gelukkig kon mijn vrouw met me mee, We hebben erg gehuild hij was gek op auto rijden en hij dacht we gaan ergens leuk heen en nog steeds vrolijk zijn bij de DA, wat het extra moelijk maakte toen samen DA en wij uitkwamen op dat hij ondanks de pijnstillers pijn had en dit wilde we niet..hij is heel vredig ingeslapen en hij heeft geen pijn meer. Nu ons gezin nog voor het verlies van onze lieve Dexter..Ik merk dat ik in fase 3 zit, was het wel goed wat ik heb gedaan of had ik nog iets anders kunnen proberen maar mijn vrouw zegt dan heel verstanding hij heeft een goed leven gehad en hij had niet lang te leven meer en hij is gegaan op een moment dat hij nog vrolijk was en hij verdient niet om kapot te gaan van te pijn en zo kan je hem herinneren ipv de een eventuele pijnlijkere lijdensweg. Sorry voor mijn lang verhaal en dank bij voorbaat voor degene die het gaan lezen.

J.G. Rouw-Boes

Mijn hondje shitzu heb ik donderdag in moeten laten slapen 16 jaar en 5 maanden persoonlijk laten cremeren hij had pijn en moest vreselijk hoesten tegen de massa die in zijn lijfje zat we moesten een beslissing nemen .ik had het er zo moeilijk mee mijn lieve kleine mooie schat toen de dokter kwam om hem te helpen heeft hij dat met een infuus gedaan zo mooi en lief maar ik had het niet meer ze moesten zijn hartje stopzetten ik huilde maar door kon niet stoppen hield zo zielsveel van hem en toch moest ik mijn verstand gebruiken om hem niet verder te laten lijden en dat is ook gebeurd maar mijn hart doet zo zeer en telkens krijg ik weer een huilbui hoop dat ik het met de tijd beter aan kan zie nu nog steeds dat kleine dankbare koppie wat was je een schat wie heeft een tip voor mij dat mij kan steunen .

Viviane Goossens

In mei 2019 heb ik mijn lieverd moeten laten inslapen ze is bijna 16,5jaar geworden haar hartje was op maar zo dankbaar dat ze heel haar leven een goede gezondheid heeft gehad rust zacht mijn lieve meisje ik vergeet je nooit

Van de Weyer Kurt

Het is nu 02:05 snachts en heb gehuild, gehuild om mijn overleden maltezer. 04 december 2019 heb ik hem na 16 mooie jaren laten inslapen. Benjie, zo heette hij,
was er 1 uit de 1000, ik mis hem iedere dag. De beslissing om hem te laten inslapen was terecht want hij bleef telkens in de hoek staan en geraakte er niet meer uit, eten ging ook moeizamer en hij was ook bijna blind. Ik hoop dat hij gelukkig is aan de andere kant, hij zit voor altijd diep in mijn hart. De mens is berekend maar de liefde van een hond is oprecht, zonder vooroordelen.
Het ga je goed daarboven Benjie, love you😍
Je baasje 😢

Marleen

Ik heb zo lastig ik heb mijn hondje moeten inslapen.Hij was 10jaar,hij had een tumor op de longen.Hij was mijn hondekindje.Ik kan niet meer eten...wat een verdriet!!!

Tim Grommen

Gisteren mijn akita Bo plotseling en volledig onverwacht moeten afgeven, ik ben kapot en radeloos. S morgen nog gewoon gaan wandelen en 12u later is hij er niet meer. Een maagkanteling. Operatie is uitgevoerd en goed gelukt, maar bij het ontwaken ging opeens heel snel mis.

Ik weet niet meer wat doen...

Van de Weyer Kurt

04 december 2019 heb ik na 16 jaar Benjie laten inslapen. Hij was echt een lieve maltezer die mij enorm veel liefde en vriendschap gaf. Ik mis hem nog iedere dag , hij was er voor mij en ik voor hem. Het verlies valt enorm zwaar, ik mis hem zo.
Het ga je goed daarboven Benjie😘

Je baasje

Desiree

2 dagen geleden mijn liefste vriendinnetje Beau moeten inslapen. Ze is een mix maltezer .mini York . Ze kwam op een zwaar moment voor mij in mijn leven. Ik kampte met heel erge pleinvrees en durfde de straat niet op maar ik wist met een hondje moet je wel en ik wist dat ik dan ook zou gaan hoe moeilijk ook. Ik kocht haar als pup zo lief en klein en wollig. Zo klein maar een weereld van verschil voor mij wand ik moest weer naar buiten. Ze was zo schattig dat ze ook mensen naar zich toe trok en ik dus met die mensen in gesprek raakte zo kwam ik langzaam uit mijn angst en we verkende de weereld samen. Steeds iets verder en als ik bang werd dan was ze daar om mij afgeleiden en opvrolijken met een kwispelen en een lik. 15 jaar heeft ze mijn lieve maatje mogen zijn . Zo veel geleerd en beleeft ik kreeg een vriend en trouwde en bracht haar 2 mooie kindjes thuis ze heeft het allemaal mee gemaakt en lief gehad. Het gemis is snijdent als een mes in mijn ziel. Ik mis haar zo intens zo erg. Ze was altijd vrolijk en altijd zo intens lief. Ik mis haar. Ze ging echt overal mee. Waar ik was was zij altijd nu voelt het als een leegte waar ik ga. Haar mandje staat nog net zo als ze hem achterliet mijn kinderen willen hem nog niet weg halen het is hun plekje om even bij haar te zijn er licht een knuffel in met haar riempje om en ze knuffel er regelmatig mee. Ik laat het zo tot ze er aan toe zijn het mandje weg te zetten. Pfff wat heftig dit gemis ik ben zo onwijs blij dat ze 15 jaar lang mijn familie is geweest. En mijn leven is door haar zo veel beter geworden het zal erg moeilijk zijn haar een plekje te geven. Een nieuwe hond gaat er zeker komen maar nu nog niet. Beau verdient onze rouw en wij moeten dit eerst goed verwerken.

Thibault

Het is nu 6 weken geleden dat we onze allerbeste vriend hebben verloren aan nierfalen. Ik kan het nog steeds niet geloven, op 4 weken tijd ineens die leegte(...)... ze was net 5 jaar geworden..

Ik zou haar nog willen zeggen dat ik haar zo graag bij ons gehad in de familie momenten die er aan staan te komen en dat ik haar intens mis ...

Anita Blaakman

Twee weken geleden hebben mijn zoon en ik onze lieve Tyson van vier jaar laten inslapen,hij was ernstig ziek.
Ik ben er zo kapot van en kan alleen maar huilen.
Ook voel ik me steeds zo schuldig...had ik maar dit en had ik maar dat..ik word er knettergek van.
Het doet zo vreselijk veel pijn hem te moeten missen,ik kan steeds niet geloven dat hij er niet meer is.
Hoe kom ik hier overheen vraag ik me af.
Heel veel sterkte voor iedereen die dit grote verlies meemaakt.

Anita Blaakman

Lieve mensen,
wat een verdriet ,en geloof maar dat ik t weet.
Onze lieverd hebben we vier weken geleden laten inslapen wegens ziekte.
Hij was nog maar vier jaar.
Ik ben helemaal kapot van verdriet en ik huil ook echt al vier weken.
Soms denk ik,hoe moet ik dit te boven komen.
Ik mis hem zo vreselijk veel en als ik zijn foto zie word ik helemaal misselijk van verdriet en gemis.
Ik weet t af en toe echt niet meer,t doet zoveel pijn.
Ik zit hier alweer met tranen.
Wie kan mij aub een beetje helpen.
Ook voel ik me vreselijk schuldig.

Polly

8 juli is mijn dier-bare Cindy overleden. Ze is 16 en 4 maanden en 8 dagen geworden. Het ging veel te snel. Ik zit in alle fases. Maar vooral fase 'ik ben te vaak met haar naar de dierenarts geweest', ze had niet meer aan het infuus gemoeten 'dat gaf zoveel stress en angst. 'Cindy had nog 1 of 2 dagen langer kunnen leven'. Maar de assistente had s' ochtends gezegd 'Je moet haar vandaag laten gaan, want ze kan stikken'. Ik dacht niet meer na. Nu denk ik 'Hoezo stikken? Dus vooral dat knagende verschrikkelijk pijnlijke van 'het had anders kunnen gaan', dit ging te snel, ook voor mijn Cindy'. Waarom toch altijd achteraf 'Had ik het maar anders gedaan'. Waarom achteraf??! Ik mis Cindy zo ontzettend. Wat ook pijn doet is dat ik het contact met haar verloor de laatste week van haar leven toen ze zo ziek werd. Schuldgevoel achteraf maakt het nog ondraaglijker.

gilbert bachot

Heb mijn lieve hond ulcke verloren aan liever en milt kanker ze was nog maar 7 jaar was een schatje van een mechelen herder heb nog alles geprobeerd samen met dierenartsen om ze te kunnen redden haar alle dagen haar medicijnen en spoot ze elke dag in met. cortisone gelukkig heeft ze geen pijn gehad want ga ook pijnstillers.op vrijdag 7/8/2020 om 7uur was ze overleden in de badkamer,ze heeft 7 jaar een super goed leven gehad maar mis ze mijn trouwe lieve schat.

Katrien

Onze teckel Jamie van net geen 11 j. is op 03/09 heel plots overleden.
De DA had hem de maandag voordien en daags voordien nog onderzocht want hij was niet echt ok hoor...hij had last van zijn darmen er werd ook een foto genomen maar volgens hem zou de verstopping wel snel beteren en we moesten ons niet te veel zorgen maken want het zou met de gekregen medicatie wel gebetert hebben. Maar de dag nadien ging hij zo snel achteruit.... hij is in mijn armen overleden. Ik werd gek van verdriet en mijn man is toen ook direct van zijn werk naar huis gekomen. Ja we hebben alle symptomen van het rouwproces al wel gehad maar voor die woede en waarom zo ineens. Dat maakt het momenteel zo erg omdat het allemaal zo snel is gegaan. Hij is bij wijze weggerukt uit ons leven. We hebben hem laten cremeren en komende zaterdag komt zijn urntje naar huis. En kan hij alsnog bij ons zijn helaas wel niet meer als onze liefste schat. Hij zal altijd in ons hartje een plaats hebben. Maar we missen hem echt verschrikkelijk hard. Onze beagle Lana was zijn beste speelkameraadje en je merkt dat zij het er ook verschrikkelijk moeilijk mee heeft. Maar ze houdt zich flink maar het is voor haar ook niet meer hetzelfde zonder haar maatje. ...Rust zacht liefste lieve Jamie xxx

Steffi

Vele verhalen zijn zo herkenbaar. Op 9 oktober hebben we Luka laten inslapen. Meer dan 13 jaar lief en leed gedeeld. Ze was er nog voordat de kinderen er kwamen en was toen echt ons kindje, eens de aandacht voor haar wat verminderde door de kinderen was zij niet jaloers integendeel. Ze zag alles en iedereen zo graag en iedereen zag haar graag. Ze slaagde er bij iedereen in om oo haar eigen, niet zo subtiele manier een aai te bemachtigen. Het verlies is moeilijk, velen begrijpen niet dat ik niet zo maar een hond verloor, maar MIJN Luka, mijn beste vriendin, mijn steun en toeverlaat. Ze heeft me door zware tijden in het leven gesleurd, met haar begripvolle blikken, lieve likjes, eeuwig kwispelend staartje en haar leuke babbel. De momenten met haar liggen nog zo dichtbij mijn hart dat ik moeilijk kan aanvaarden dat ze er niet meer is. En dan is er ook nog die wat als? Ze was altijd zo een sterke, vrolijke hond, ondanks haar verleden. Op een week tijd ging ze zo achteruit, overgeven, gewichtverlies, niet willen eten. Nierfalen.. Nog bij de dierenarts aan het infuus gelegen, maar niets mocht baten. Hadden we maar eerder geweest.. de dierenarts verzekerde ons dat er niets aan te doen was, dat ze waarschijnlijk ook een aggressieve pancreaskanker had, maar dat is een schrale troost. We brachten haar een laatste keer naar huis en lieten haar inslapen in haar eigen zetel, de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar hopelijk ook de juiste voor haar.

Judith Van Dartel

Mijn alles mijn jacca mijn hartendiefje mijn parelmeisje mijn meeste trouwen maatje. ik heb geen kinderen geen familie nu geen jacca meer. nu verder groot gemis omgaan met verdriet heel zwaar; ik begrijp alle anderen die dit ook moeten me maken heel veel sterkte.

Christina Hoekstra

Gister onze allerliefste Puck in laten slapen. Ze had vaginakanker, een grote tumor maar ook de vaginawand was verkeerd weefsel. Er was niets meer aan te doen. Symptoombestrijding maakte dat ze het nog even volhield. Ze kreeg nog een antibiotica kuur en leefde helemaal op, maar de tumor groeide hard en groeide al naar buiten. Maar wat was het moeilijk om zo'n fleurig hondje in te laten slapen. Maar de dierenarts zei je kunt haar beter zo herinneren dan dat ze helemaal aftakelt, dat het knapt of urinebuis dichtgedrukt wordt. Maar God, wat doet dít pijn. Alles hier in huis ademt Puck en mijn leven was helemaal met haar verweven. Ik ben kapot.

Scheveneels stefan

7_12-20 , hebben we ons julleke (franse bulldog) moeten laten inslapen, werd op 2 maanden tijd erg ziek , achterpoten verlamd plus de laatste 14 nog 2 derde blind, het is zo leeg in huis nu, en de pijn dat ik voel is ondraagbaar men tranen stoppen niet, heb het gevoel dat ik dit nooit ga kunnen verwerken, hij was zo een lief beest was pas 4 jaar geworden

Isabelle van Beek

Liefste kleine stoere Tom!

Gisteren werd je plotseling ziek en vanmiddag hebben we je moeten laten inslapen. Met het infuus in je pootje, liggend in je mandje kreeg je slaapmiddel toegediend. Nog even tilde je je kleine mooie hoofdje op en gaf je je baasje, mijn zoon van 19 een lik. Daarna hapte je voor de laatste keer adem en nam je met jou heengaan mijn hart mee. 13,9 jaar was je mijn maatje, maar vooral Max zijn maatje. Hij was pas 5 toen hij je kreeg en nu als een volwassen grote kerel lag jij in zijn armen en moest hij afscheid van je nemen.
Ons hart is gebroken kleine vent. Gisteren hebben we nog gewandeld en nu hoor ik jouw nageltjes niet meer tikken op de vloer. Hoef ik je etensbakje niet meer te vullen en ligt je andere hondenvriend Bella stil en verdrietig in haar mand. Schat wat gaan we je missen. Dank je wel voor alles wat je ons hebt gegeven. In alle zeer moeilijke tijden was jij het altijd die ons troostte en ons met je likjes onze tranen deed vergeten. Ik heb een paar keer je leven gered en jij hebt zo gevochten meerdere keren. Elke keer kwam je er weer bovenop, maar vandaag was je op en moesten we je laten gaan. Jouw laten lijden zouden we nooit doen dat hebben we je beloofd kerel!
Grote engel rust zacht en we zullen je nooit vergeten!
My dog 4 ever ❤️❤️

Gonny picard

Mijn lieve puck is 11dec in mijn armen overleden. We waren 14 jaar en 8 maanden samen. Puck was mijn allesie. Hem uit het asiel gehaald was hij 4 maanden hij heeft mij uit de moeilijkste tijd in mijn leven isolement gehaald. Be. Kapot van verdriet nu helemaal alleen puck van mijn overleden vader gekregen. Ik mis puck zo de pijn het grote verdriet de leegte en gemis. Hoe moet ik nu verder voor altijd in mijn hart liev lieve puck rust zacht

Guy

Vorige maand hebben wij onze hond Kenzo (golden retriever) moeten laten inslapen. Hij was net geen 9 jaar. Nadat er een nierfalen was vastgesteld hadden ze voorgesteld hem een infuus te geven en dat ze hem zo nog konden redden. Ondanks het infuus had ik het gevoel dat ik hem zou verliezen en dat hij naar huis niet meer zou komen. Mijn gevoel werd waarheid. Ik zit nu met schuldgevoelens en de vraag of ik hem toch niet beter terug mee naar huis had genomen in zijn vertrouwde omgeving. Ik heb het gevoel dat ik gefaald heb door de verkeerde beslissing te nemen en dat knaagt enorm aan me. Soms is het verdriet en pijn niet te volharden.

Robbe

Ik ben verdrietig maar ik heb er uit geleerd.

een verdrietig baasje

we staan op het punt om onze hond van 8 jaar in te laten slapen wegens chronische nekkrampen. de krampen zijn te heftig en pijnlijk. de pijnstillers helpen weliswaar tegen de pijn, maar zijn lichaam begint nu de medicijnen af te stoten door ze direct uit te kotsen. en de pijn begint weer terug te komen. we hebben geen keus. Alles, alles, alles zouden we nog willen aangrijpen om hem een kans te geven. Onze mooie stoere en lieve bink. konden we hem maar vragen wat hij wilde. maar als baas eigenaar heb je de plicht om hem de pijn te besparen. met de kerstboom op de achtergrond maken we de laatste foto's. binnen enkele dagen of misschien zelfs morgen al is het zover. hangt af van hoe snel de pijn terugkomt. wat een verdriet maar ook wat mooi zoveel als je van een dier kunt houden. en om te lezen hoe eigenlijk iedereen dit heeft. kan door de tranen niet meer lezen wat ik intyp dus stop maar

Thessa van den Brink

Ik heb op 2 januari mijn allerliefste Happie moeten laten gaan. In de ochtend hebben we nog een flinke wandeling gemaakt. Ze mankeerde, ondanks dat ze 16 jaar oud was, niets. Toen we thuis waren sprong ze op de bank en 2 minuten later hoorde ik een harde klap en lag ze op de grond en kon niet meer staan. Totale paniek. Ze jankte en gaf over. Kon gelukkig meteen naar de dierenarts. Het was zaterdag en ik was op vakantie in een huisje in Friesland. Ken de de dierenarts dus niet. Hij vond het een raar beeld; zo acuut. Medicatie, valium en pijnstilling en een paar uur aankijken. Happie mee naar het huisje genomen maar na 2 uur veranderde er niks en zijn we terug gegaan. Ik was in totale shock maar heb gelukkig tegen Happie heel rustig kunnen doen. Daar aangekomen hebben we besloten haar te laten gaan. Acute hersenschade die gezien haar leeftijd niet meer beter zou worden. Ik heb haar in mijn armen genomen en ben de hele tijd dicht bij haar geweest. Ik heb haar zelf naar het crematorium gebracht.
Nu ben ik thuis en ga ik kapot van ellende. Mijn huis is mijn huis niet meer. Ik weet niet waar ik het zoeken moet. Zaterdag kan ik haar as ophalen en komt ze thuis.
Kom ik hier ooit nog overheen?

Thessa

Ik heb op 2 januari mijn allerliefste Happie moeten laten gaan. In de ochtend hebben we nog een flinke wandeling gemaakt. Ze mankeerde, ondanks dat ze 16 jaar oud was, niets. Toen we thuis waren sprong ze op de bank en 2 minuten later hoorde ik een harde klap en lag ze op de grond en kon niet meer staan. Totale paniek. Ze jankte en gaf over. Kon gelukkig meteen naar de dierenarts. Het was zaterdag en ik was op vakantie in een huisje in Friesland. Ken de de dierenarts dus niet. Hij vond het een raar beeld; zo acuut. Medicatie, valium en pijnstilling en een paar uur aankijken. Happie mee naar het huisje genomen maar na 2 uur veranderde er niks en zijn we terug gegaan. Ik was in totale shock maar heb gelukkig tegen Happie heel rustig kunnen doen. Daar aangekomen hebben we besloten haar te laten gaan. Acute hersenschade die gezien haar leeftijd niet meer beter zou worden. Ik heb haar in mijn armen genomen en ben de hele tijd dicht bij haar geweest. Ik heb haar zelf naar het crematorium gebracht.
Nu ben ik thuis en ga ik kapot van ellende. Mijn huis is mijn huis niet meer. Ik weet niet waar ik het zoeken moet. Zaterdag kan ik haar as ophalen en komt ze thuis.
Kom ik hier ooit nog overheen?

Linda

Kyratje ... mijn klein lief Poepegatteke is op 11,5 jaar overleden. 'S morgens nog gegeten en in de namiddag kwam ze niet dat wij in de keuken zaten te eten, raar maar ja dachten we waarschijnlijk geen honger. Op de vroege avond begon ze te hoesten, en slijmen over te geven. Naar de DA van wacht gebeld, haar mondje was nog rozig. Toen daarna was ze even beter, maar plots begon het weer, dan was het het verschrikkelijk om het aan te zien. 'S nachts naar de dierenarts toen begon haar tongske blauw te zien. Ze kreeg direct vochtafdrijvers, vocht op haar longen en moest ze in de zuurstofkamer. Het overmande mij toen met de gedachte, dat ze niet meer thuis zou komen. De dag nadien belde ik ... het was even beter, was zelfs 3 uur uit de zuurstofkamer geweest. Maar ja het werd weer slechter, ik heb haar nog even gezien en haar een speeltje gebracht, en haar wat getroost, zo had ze iets van thuis en wat haar niet vreemd was. 5 uur later kwam het telefoontje, ze was overleden. Haar hartje was vergroot, maar er was nog een onderliggend probleem. Dat hebben ze niet meer kunnen onderzoeken. Het ergste is, ze is met vreemde mensen om haar heen overleden. Dat doet zoveel pijn, wetend dat ze vreemde mensen niet vertrouwde, bang voor was en dat we nooit zullen weten wat is het echte probleem is geweest en dat ze misschien is gestikt met het vocht op haar longskes. Ik mis haar enorm, zie ze staan, liggen, zitten ... Ik kan nog altijd niet zonder te wenen in de keuken eten. Wetend waar ze zou staan, liggen wachtend op ons. Ook zie ik haar nog vrolijk spelen, lopen, slapen, ... Dit is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. Ik hield en hou nog veel van haar, ze was zo'n lieveke. Ik heb beloofd een sterretje in de hemel naar haar te noemen, als ik dan opkijk naar de sterren weet ik dat ze ook naar mij zal zien. Ik heb hier zo'n hartzeer van, niet te vatten.

Jenny brands

ik heb vandaag mijn lieve shi tsu moeten laten inslapen
Ze wou niet meer lopen ,was bijna blind en ze was 13 jaar en een half
Een half jaar daarvoor heb ik en mijn man mijn mopshond moeten laten
inslapen ze had bloedarmoede en haar nieren werkten niet meer een vreselijk verlies we zijn er nog niet overheen t gemis
De mops was bijna 13
Ze waren vanaf pup bijelkaar en waren erg aan elkaar gehecht
Na de dood van de mops sunka is onze wapike nooit meer de oude
Geworden en nu is er een leegte geen hondjes meer
T verdriet is onbeschrijfelijk groot


Een reactie plaatsen