OCD bij honden

OCD bij honden

OCD, of Osteochondritis Dissecans, is een verstoring van het kraakbeen aan de gewrichten waardoor er pijn ontstaat. Op plaatsen waar veel wrijving van de botten voorkomt, raakt het kraakbeen los of verdwijnt er kraakbeen. Hierdoor wordt er bij gebruik van de gewrichten schade toegebracht aan het onderliggende weefsel.

Gewrichten die hieronder lijden zijn de schouder, knie, enkel en elleboog. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij de grotere hondenrassen, al zijn er enkele uitzonderingen. Pups in de groei kunnen er ook last van hebben. Over het algemeen zijn het eerder de mannelijke dan de vrouwelijke honden die deze aandoening onder de leden kunnen hebben.

Erfelijkheid speelt een rol, maar daarnaast zijn er nog andere situaties waarin uw hond vatbaar is.

Obesitas, overbelasting van jonge botten in de groei of slechte voeding zijn ook boosdoeners. Botbreuken of een slechte doorbloeding van het kraakbeen kunnen OCD ook in gang zetten.
Deze situaties geven al aan dat een directe oorzaak vaak moeilijk te vinden is. Waar je wel wat aan kan doen zijn bepaalde situaties voorkomen die van invloed zijn op de ontwikkeling van OCD bij je hond.

Zorg ervoor dat een pup in de groei de juiste voeding krijgt en geen overbelasting op zijn botten te verduren krijgt: in en uit een auto springen is bijvoorbeeld erg slecht. Let ook op het gewicht van je hond, zwaarlijvige honden kampen met extra druk op alle botten in hun lichaam.

 

 

Wanneer weet je of je hond lijdt aan OCD?

De volgende situaties geven aan dat je hond pijn heeft en mogelijk lijdt aan OCD:
• mank lopen, waarbij er wordt vermeden druk te zetten op de slechte poot;
• een gezwollen schouder;
• pijn bij het uitrekken, bijvoorbeeld na de nachtrust.

 

 

 

 

Behandeling

OCD kan op twee manieren worden behandeld.
Bij de eerste methode wordt er operatief loszittend kraakbeen verwijderd en de vernieuwing van kraakbeen gestimuleerd. Een andere methode bestaat eruit de hond voor een periode van een aantal weken in een kleine ruimte zetten waarin de bewegingen worden beperkt.

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen