Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Niezen bij honden

  Davy Agten
  Niezen bij honden
  Alle honden niezen wel eens. Overmatig niezen kan echter het gevolg zijn van een verborgen medisch probleem. 

   

  • Allergieën zijn een grote veroorzaker van niesbuien. Dit kan uiteenlopend zijn en variëren van een allergie voor grassen en pollen tot een allergie voor vloerbedekking of sigarettenrook.

    
  • Bij infecties zorgt een virus of bacterie voor overmatig niezen. In dit geval betreft het een serieuze aandoening die het best direct door de dierenarts kan worden behandeld.

    
  • Ook abcessen en tumoren kunnen zorgen voor irritatie aan de neus. Bij een tumor kan dit samengaan met een bloederige afscheiding uit de neus. Bij een abces aan het gebit is er vaak sprake van een loopneus. Tumoren en abcessen kunnen operatief worden verwijderd. Bij een tumor kan ook worden geopteerd voor chemotherapie.

    
  • De meest voorkomende oorzaak is de inademing van een vreemd object, zoals een stofje. Deze kan vast komen te zitten in het neusslijmvlies waar het zorgt voor overmatige afscheiding. Mogelijk wordt dit object uitgeniest. Lukt dit niet dan is een operatieve ingreep nodig om het te verwijderen.

    
  • Schimmels, poliepen en bacteriën: allemaal kunnen ze een neusontsteking veroorzaken. De hond heeft niet alleen last van niesbuien, maar vindt het ook pijnlijk als u zijn neus aanraakt. In de neusopening kunnen zweertjes en korstjes voorkomen. Ook kan er bloed in de snot voorkomen en kan er sprake zijn van een ontkleuring van de neusvleugel. Dit laatste komt door pigmentverlies.


  Maar de oorzaak van niezen hoeft niet altijd slecht te zijn


  Komt ja als baasje net binnen lopen of krijgt de hond iets lekkers? Dan kan het zijn dat de hond niest. Dit gebeurt puur uit blijdschap of opwinding. Niets erg dus!


  Naar de dierenarts?  Als het niezen gepaard gaat met andere vreemde symptomen ga dan naar de dierenarts. Doe dit ook als uw hond al lang en veel niest.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via "Vraag het aan Inge"

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Niezen Hond
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x