Natuurlijke manieren om je hond te verzorgen

Natuurlijke manieren om je hond te verzorgen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat is van toepassing op zowel mensen als dieren. Het is verstandig om je hond in goede gezondheid te houden. Dit is misschien niet altijd eenvoudig, maar het kan veel kwaad voorkomen. Er zijn immers heel wat gevaren die een potentiële bedreiging vormen voor je trouwe viervoeter! Maar geen nood, er zijn heel wat natuurlijke manieren om je hond te verzorgen.

Melatonine voor angst en stress

Sommige mensen geven angstige of onrustige honden zware medicatie om te kalmeren. Dit is vrij drastisch, en daarom kiezen anderen dan weer voor melatonine. Deze stof helpt de zogenaamde ‘biologische klok’ reguleren. Dit hormoon ontstaat bij mensen in de pijnappelklier. Men geeft deze stof vaak aan honden om bijvoorbeeld de angst voor een onweer te trotseren. Baasjes geven het ook vaak om stress te bestrijden. Ook voor verlatingsangst kan het werken. Ga eerst ten rade bij je dierenarts voor je melatonine geeft aan je hond. Soms kan het immers schadelijk zijn!

Bescherming tegen teken

Honden kunnen last hebben van teken. Ook hier kan je natuurlijke middelen gebruiken om je hond hiervoor te beschermen! Zo zijn er mensen die look geven aan hun hond, maar hierover zijn de meningen erg verdeeld. Het is wel gevaarlijk om alleen hierop te vertrouwen, want teken kunnen een aanzienlijk gevaar vormen voor je hond. Altijd nakijken na een wandeling blijft de boodschap!

Aromatherapie bij honden

Er zijn ook mensen die aromatherapie toepassen op honden. Hier moet je wel voorzichtig in zijn, want het is belangrijk om te weten welke effecten sommige oliën hebben. Jezelf op voorhand goed informeren is dus een must!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Noëmi Noëmi Weiss

Bijzonder dat veel mensen tegenwoordig Melatonine gebruiken bij angst of stress; mijn hond is zonder ''drugs'' van de verlatingsangst afgekomen. En als je hond last heeft van gedragsrpoblemen zou ik eerst (persoonlijk) langsgaan bij een goede gedragstherapeut voor ik naar de medicijnen grijp. De honden (en andere dieren) krijgen tegenwoordig al veel te veel troep binnen. Zodra het niest of kucht of (gal) spuugt holt men naar de dierenarts voor een antibioticakuur of zalfje (dat de hond weer kan aflikken en het zo binnenkrijgt). Als een hond niet ziek lijkt en het is niet absoluut nodig om er medicijnen in te stoppen doe dit dan ook niet! En al helemaal niet bij gedragsproblemen want dat helpt misschien tijdelijk maar lost het probleem (verstoord gedrag door een bepaalde factor) echt niet op!

Bieke Van Gijsegem

'k Weet niet goed wat ik hiervan moet denken. Melatonine is een 'kalmmakend' hormoon dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt bij afname van licht. Ik veronderstel dus dat het toedienen aan angstige honden gebaseerd is op de wens om ze in een meer slaperige, dus rustiger toestand te brengen.
Maar hoe in vredesnaam bepaal je de dosering bij een hond, als het zelfs bij mensen nog van geen kanten bekend is hoe melatonine-dosering inwerkt op het gestel?


Een reactie plaatsen