Nagels knippen bij honden

Nagels knippen bij honden
Weinig mensen met een hond beseffen hoe belangrijk het knippen van de nagels van hun hond is. Er zijn mensen die zeggen dat de nagels van hun hond vanzelf afslijten wanneer deze over harde ondergronden loopt, zoals over betonnen straten bij wandelingen.

Dit is natuurlijk een feit, alleen mag je niet vergeten dat bij oudere, minder actieve honden, er degelijk een probleem kan optreden met hun nagels.

Daarbij is het knippen van de hondennagels een kans om de poten te onderzoeken op infecties of andere beginnende problemen. Zo kan je ook ontdekken of je hond gebroken nagels heeft of andere problemen met zijn poten.


Hoe begin ik eraan?

Het is aangeraden de nagels van je hond om de drie a vier weken te knippen. Het knippen van de hondennagels lijkt geen gemakkelijke klus. Gelukkig is een dierenarts of hondenkapper altijd bereid dit klusje van je over te nemen.

Natuurlijk is het belangrijk de hondenpoot niet enkel bij het nagelknippen te controleren, het is beter de poten van je hond enkele keren per week te controleren. Zo zal je problemen snel ontdekken, en zo zal je hond het aanraken en behandelen van zijn poten gewoon worden. Zo wordt het nagelknippen steeds makkelijker.

Ten eerste start je het best met het knippen van de hoekige, scherpe delen van de nagel van de hond. Dit is makkelijker, zo kan je langzaam wennen aan en zelfvertrouwen winnen bij het knippen. Eenmaal meer vertrouwen probeer je verder te knippen, ook al doe je je ‘beste vriend’ daar soms wat pijn mee.

Ten tweede is de grootte van je nagelschaar zeer belangrijk. Beter koop je een iets duurdere schaar van betere kwaliteit.

Ten derde is het ook belangrijk dat je hond altijd kalm en ontspannen is wanneer je zijn nagels knipt. Neem je tijd, haast je niet. Ook al wil je dat je hond er zo snel mogelijk van af is, het is beter traag en goed te werken dan snel en met veel fouten en pijn tot gevolg.

Ten laatste is het aan te raden om met het nagelknippen van jongs af aan te starten. Zo went de hond reeds aan het gegeven, en wordt dit een routine die hoe langer hoe makkelijker wordt!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

John Reijnen

Beste,

TEN EERSTE: knip nooit een nagel van een hond verder dan het zwarte/donkere gedeelte, in het lichtere gedeelte zitten namelijk nog "levende" zenuwen

patty van assche

Laat het over aan een hondentrimster of kapper, die hebben het materiaal, weten waar ze mee bezig zijn en hebben indien ze toch iets te ver knippen (wat altijd kan gebeuren, ook bij de dierenarts) het nodige produkt om te stelpen. Bovendien als je klant bent, doen ze dit met plezier en kost het je niks.
EMO 4

Bij hondenkapsalon Blittz in Westmalle kan je dit gerust gratis laten doen.

John Reijnen

Ok mensen, ALLEMAAL op naar Westmalle EMO 1

_cindytjuh_ _cindytjuh_

eigenlijk is het snijden van de nagels
niet nodig als je met je hond gaat gaan wandelen
(maar door omstandigheden kan het zijn dat dit niet lukt)
en als je ziet dat het nodig is ga dan naar iemand die het kan EMO 4

ik kan dit zelf heb ik geleerd op school EMO 3
handig héEMO 8

Enkel voor de klanten doe ik het gratis.


Een reactie plaatsen