Moet je hond op dieet?

Moet je hond op dieet?
Je geeft je hond eten en liefde met overvloed. Een goed baasje ben je zeker, maar overdaad schaadt! Vaak sta je er helemaal niet bij stil dat je hond ook te veel kan eten. Overgewicht is echter een groot probleem bij honden. Meestal heb je als baasje niet eens door dat er een probleem is. Zwaarlijvigheid kan nochtans ernstige problemen veroorzaken. Het goede nieuws: je kunt het voorkomen of eventueel zelfs genezen!

Een bezoekje bij de dierenarts

Vermoed je dat je hond te veel weegt? Breng dan een bezoekje aan je dierenarts. Hij zal je met zekerheid kunnen zeggen wat er aan de hand is. Bovendien kan hij je helpen om streefgewicht vast te leggen en een goed dieet uit te stippelen.

Voeding beperken of speciale voeding geven?

Je wilt je hond van zijn overgewicht afhelpen, maar hoe doe je dat? Je zult snel merken dat het eenvoudigweg calorieën tellen is. Je kunt zijn gewone voeding beperken of je kunt hem op een speciaal voedingsdieet zetten. In beide gevallen zijn snoepjes en tafelrestjes uit den boze. Heel af en toe kan een snoepje als beloning nog wel. De beste diëten zijn rijk aan vezels en arm aan vet.

Vet is het grootste probleem bij commercieel hondenvoer. Vaak bevat dit voer heel wat vet. Speciale voeding om gewicht te verliezen, bevat slechts zo'n 5 tot 12% vet. Let wel op! Als je hond een droge en vlokkige huid krijgt, zit er misschien niet genoeg vet in zijn voedsel. Dan kun je een vetzuursupplement overwegen.

Met een vetarm en vezelrijk dieet zul je sneller resultaten zien dan als je de voeding van je hond beperkt. Vezelrijk voedsel doet je hond meer kauwen op zijn voedsel. Hierdoor verhoogt zijn metabolisme en blijft het eten langer in circulatie. Hierdoor stabiliseert het glucosegehalte, waardoor je hond zich langer verzadigd voelt. Hij zal ook minder schrokken als je hem de volgende keer eten geeft.

Ben je van plan je hond te helpen? Dan zijn er veel manieren om hem op een goed dieet te zetten. Het belangrijkste is dat je er iets aan doet. Pas niet enkel zijn voeding aan, maar ga ook met hem wandelen. Beweging is enorm belangrijk! Zorg ervoor dat je hond zich goed voelt in zijn vel en maak van je plan actie.

Heb je nog vragen over een dieet? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo Wimbo

Onze jongste (Banjer) verbrandt zoveel, die wordt nóóit (te) dik...
De oudste is erg rustig qua karakter en heeft derhalve een stuk minder voer nodig dan zijn kompaan. We houden beider gewicht in de gaten (wegen iedere week en noteren dat) maar je merkt dat de oudste dus ook gewoon minder trek heeft. En hij is mooi aan zijn gewicht, 28,2 kilootjes.

Nadia

Mijn chihuahua Bruce is 3 jaar en na castratie van 2.4 kg naar 3.4 kg gegaan. Ik krijg er geen gram af integendeel


Een reactie plaatsen