Moeilijke stoelgang of ontlasting bij honden

Moeilijke stoelgang of ontlasting bij honden
Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen last krijgen van constipatie. Constipatie, ook wel obstipatie of verstopping genoemd, is de medische term voor een langzame of moeizame stoelgang. In de stoelgang zitten bacteriën die afvalstoffen aanmaken. Als de stoelgang niet wordt verwijderd, worden er te veel afvalstoffen geproduceerd. De darmen kunnen deze hoeveelheid niet aan en gaan deze afvalstoffen afgeven in het bloed. Deze zijn schadelijk en giftig en kunnen dus levensgevaarlijk zijn voor jouw hond.

Symptomen

Om vast te stellen of je hond constipatie heeft, is het natuurlijk noodzakelijk dat je controleert of hij regelmatig ontlasting heeft. Een duidelijk teken van constipatie is bloederig slijm bij de stoelgang.

Je hond heeft plotseling geen eetlust meer, zelfs niet wanneer zijn favoriete maaltijd wordt voorgeschoteld. Ook wordt hij lui en wil hij niet meer spelen. Je zal hem alleen nog maar zien liggen en slapen. Jouw viervoeter zal bovendien beginnen te braken. Daarnaast kan de hond ook erg winderig worden.

Oorzaken

De hond kan iets verkeerd gegeten hebben waardoor de weg van zijn stoelgang geblokkeerd wordt en het zich opstapelt in de dikke darm. Scherp en hard voedsel zoals botten zijn moeilijk af te breken. Ook te veel vezels kunnen zorgen voor obstipatie. Te weinig drinken is een derde belangrijke oorzaak. Door het tekort aan vocht wordt de stoelgang droog en hard. Een vierde factor is het gebrek aan beweging. Alle huisdieren hebben beweging nodig. Laat hem niet de hele dag slapen of liggen.

Constipatie komt ook voor bij oudere dieren waarvan de darmen niet goed meer functioneren.

Behandeling

Het is mogelijk dat je hond zonder behandeling beter wordt. Gebeurt dit niet, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. De dokter zal jouw hond een lavement toedienen. Een lavement wordt rechtstreeks verbonden met de rectum van de hond. Het zal de stoelgang verzachten en losser maken, waardoor het kan worden afgevoerd. Een lavement heeft niet altijd succes. Bij mislukking zal een manuele verwijdering van de stoelgang moeten gebeuren of erger, een operatie. Vaak vindt de dokter een tumor terug die de oorzaak is van de constipatie.
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er voor dat jouw huisdier correct gevoed wordt. Laat hem voldoende water drinken en veel bewegen.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraverterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Een slechte darm functie komt heel vaak door verkeerde voeding. Brokken is een "dood" voer waar de honden geen darm flora van hebben, erger nog de darm flora gaat kapot in de loop der jaren bij een hond die alleen droge brokken te eten krijgt. Je kunt het voorkomen door rauw vlees te voeren met of zonder brokken. Als je toch alleen brokken wilt voeren voer dan Ecostyle, daar zitten afbreekbare eiwitten in en vier soorten kruiden die de darm flora aan de gang houden. Mijn ervaring met huid en vacht problemen en open smet plekken is, of vlees of Ecostyle voeren, ik heb honden genezen gezien die jaren aan de prednison hadden gestaan.

Elisabeth.

André

Onze Golden Retriever eet rauw vlees, meer heeft regelmatig, meerdere keren per dag, enorm stinkende winden. Wat kan de oorzaak hiervan zijn?


Een reactie plaatsen