Moeilijk maar noodzakelijk: kiezen voor een hond is kiezen voor de juiste naam

Verschillende honden op een rij
In 2012 alleen al registreerden Belgische baasjes maar liefst 156.000 nieuwe honden. Ons kleine landje telt daarmee officieel zo’n 1,2 miljoen trouwe viervoeters. De kans is dus reëel dat ook jij binnenkort een nieuw huisdier mag verwelkomen. Daarbij is de juiste naamkeuze voor jouw hond natuurlijk belangrijk en soms erg moeilijk. Wij bekijken hier voor jou de opties.

Een nieuwe hond in huis

Heb jij ooit al een hond als huisdier gehad? Dan weet je vast nog hoe gelukkig je was toen je hem of haar voor het eerst kon strelen. En dan denk je waarschijnlijk terug aan hoe belangrijk het was om je nieuwe viervoeter een gepaste naam te geven. Je vindt het erg belangrijk dat de naam bij jouw hond past. En dus ga je op zoek naar een leuke naam. Die kan natuurlijk heel erg klassiek zijn. Iedereen kent wel van die typische hondennamen. ‘Bob, Tobias, Luna, Max en Sam’ komen vaak voor. Panikeren hoeft echter niet wanneer je origineler wilt zijn in je keuze, want er zijn heus nog opties.

Beroemd en bizar

Ten eerste kan je voor inspiratie misschien eens kijken naar beroemde baasjes en hun beroemde honden. Sommige beroemdheden opteren voor gewone hondennamen, dus een klassieke keuze hoeft niet meteen saai te zijn. De Amerikaanse president Barack Obama schafte voor zijn dochtertjes een Portugese waterhond aan en noemde het dier ‘Bo’. Of wat dacht je van ‘Bobby’, het maatje van Kuifje? Maar natuurlijk zijn er ook meer bizarre keuzes. ‘Idéfix’ is het witte hondje van stripheld Obelix en is afgeleid van het Franse ‘idée fixe’, wat zoveel betekent als ‘waanidee’. Internationale sterren zijn vaak excentrieke mensen en dat durft zich wel eens te uiten in de namen die ze hun honden geven. Kelly Clarkson noemt haar hondjes ‘Joplin’ en ‘Security’. De Amerikaanse zanger John Legend gaf zijn Engelse bulldog met ‘Puddy’ een verrassende maar niet echt stoere naam. Miley Cyrus opteerde dan weer voor ‘Mary Jane’.

Griekse en Latijnse inspiratie

Een tweede originele optie is dat je de naam van je hond baseert op het Grieks of op het Latijn. Deze twee dode talen verstaan immers zeer goed de kunst om een bepaalde eigenschap, een karaktertrek of een kwaliteit in één woord zeer mooi te beschrijven. Wanneer je een donkere hond hebt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor het Latijnse ‘Adrian’ oftewel ‘de donkere’. Het Griekse ‘Ambrose’ betekent dan weer ‘onsterfelijk’ en het Latijnse ‘Anthony’ staat voor ‘onbetaalbaar’. Wanneer je trouw een belangrijke eigenschap vindt, opteer je best voor het Latijnse ‘Fidel’ dat zich vertaalt in ‘toegewijd’.

Een hond die luistert

Wil jij als baasje een hond die goed luistert? Dan is het misschien toch raadzaam om niet enkel en alleen belang te hechten aan de meest opvallende of zonderlinge naam. Ten eerste reageert een hond met een korte en duidelijke naam overwegend beter op commando’s dan eentje met een lange naam. Het zou dus best wel eens moeilijker kunnen zijn om een hond te doen luisteren die ‘Martha Stewart’ heet, dan een viervoeter met de naam ‘Jack’. Wanneer je meerdere honden hebt, is het bovendien slim om namen te kiezen die niet op elkaar lijken, zodat verwarring uitblijft. Ook opteer je best niet voor de naam van het vorige overleden huisdier. Zo vermijd je onnodige vergelijkingen tussen de oude hond en de nieuwe opvolger.

Tot slot: volg je gevoel

Voor welke hondennaam je ook kiest, de voornaamste tip is dat je altijd je gevoel volgt. Wanneer je een viervoeter in huis haalt, opteer je immers voor een dier dat hopelijk vele jaren jouw gezel zal zijn. Het is dan natuurlijk erg belangrijk dat je de hond een naam geeft die je zelf graag hoort. De naam moet positieve emoties opwekken bij het baasje. Het moet een naam zijn die je niet beu geraakt en die je trots maakt op de hond die hem draagt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


17 reacties

Myriam De Smet

Deze raadgevingen heb ik reeds eerder toegepast met Pitou (kleine, kleintje) voor de Cavalier King Charles en door Vita wat "leven" betekent want dat is wat ik haar gegeven heb nadat zij uit een dodingsstation, in Spanje, gered was. Denzel de choco met tan Engelse Cocker is genoemd naar de acteur Denzel Washington die eveneens datzelfde kleurtje heeft en één van mijn favoriete acteurs is EMO 8

Bieke Van Gijsegem

en Christo is genoemd naar de beroemde "inpak"-kunstenaar Christo. Omdat hij mij al bij de eerste blik helemaal 'ingepakt' had EMO 4

Davy Agten

EMO 4

Veerle Robijn

Onze 2de hond komt rond Vaderdag bij ons thuis. Wij hebben al een Jenne ("Jahweh is genadig"EMO 8 rondlopen en zijn metgezel zal "Ninke" noemen wat "Rein, zuiver, Genadig, liefelijk" betekent. We hebben niet echt rekening gehouden met de betekenis maar wel ons gevoel gevolgd en iets gezocht wat we allebei graag hoorden én bij Jenne paste.

Aikoo Aikoo

Mijn kleintje heet INU.Omdat ik hem kort na mijn reis naar Japan uit het asiel gehaald heb.
De vorige hond Rasta was overleden enkele maanden er voor.Toen wou ik geen hond meer,je kent dat...geen verdriet meer, mijn vrijheid, minder kosten....Maar het werd zo eenzaam zonder hond,en zijn olijke snuitje had mij direct vertederd.
INU Japans voor hond,Japanners moeten er zo mee lachen dat mijn hond eigenlijk hond heet;EMO 4

De naam van de twee jongste zijn:
Ivanhoé uitgesproken als Ivanhooo met nadruk op de oooo
En Mylord, op zijn frans uitgesproken .dat paste goed bij zijn kennelnaam (stamboom)
Die namen komen er vlot uit bij het oproepen van de hond

Tes Tessybes

onze honden heten Django, een stafford reu en mijn man had leuke herinneringen aan die naam, Dakota, een chocolade labrador en die naam betekend vriend, bondgenoot en dat is ze echt, en onze nieuwe pup, een zwarte koningspoedel heet Lilith, de eerste vrouw van Adam (maar die wilde niet onderdanig zijn en is dan vervangen door Eva) omdat die wat zelfzekerder mag zijn!

Een zwarte koningpoedel pup ...wauw! EMO 3
Mooie hondennamen

... Cindy

Ik heb altijd voor het gemak gekozen. Onze asielkat heette al Puk en bleef ook Puk heten. Al noemde ik haar meestal Pukje, dat klonk wat liever EMO 8

Mellow heette in het asiel ook al Mellow. Ik heb nog een week zitten twijfelen of het wel haar naam-voor-altijd moest blijven, maar elke andere naam was het gewoon nét niet. Zelfs de naam die ik lang geleden al had bedacht voor een teefje: Lola. Zij was en is geen Lola. En zodoende bleef het Mellow, inmiddels doet ze haar naam eer aan EMO 8

mAGDALENA Bielein

[mijn jack russel noemt junior,past perfect bij hemEMO 1

Wimbo Wimbo

Wij wilden een Podenco. De reden heb ik al verteld in mijn introductieverhaal. In het kort: we zochten een Labrador, kwamen bij toeval de Podenco Canario tegen (op een plaatje) en waren verkocht...
Nu nog een naam. De Podenco is in de grijze oudheid geassocieerd met Anubis, de God van de doden, het mummificeren en de wereld na de dood bij de oude Egyptenaren, duizenden jaren geleden. (Het ras is een van de oudste op deze wereld en komt van de z.g. Pharao-hond) Nu zijn we toevallig nogal zeer gecharmeerd van de Egyptische geschiedenis. De God Anubis heeft de kop van een Podenco en het lijf van een mens. Dus... één en één is twee. Het werd dus Anubis. Kort, krachtig en met een filosofie!!
Nadat we de hond daarwerkelijk hadden, had men hem Brown genoemd. Omdat het best veel werk is - en Anubis om een hond te roepen niet erg lekker "bekt "- hebben we de naam Brown gehandhaafd. Dus is het nu: Anubis, geboren en te roepen als Brown!! EMO 4

Myriam De Smet

Wil hier nog even aan toe voegen dat ik door gezondheidsproblemen afstand heb moeten doen van Denzel, en daarvoor is er een Spaanse waterhond bij ons gekomen die eerst Mila noemde maar dit leek te veel op Vita dus heb ik iets gezocht dat er toch optrok en anders klonk als Vita en het is Minke geworden.EMO 1

Wij hadden , toen we nog ons vorig hondje hadden die Laika noemde, al verschillende namen die we graag hoorden. Na het overlijden van ons teckeltje zijn we een jaar en half zonder huisgenoot geweest tot we op een nestje met Engelse Cockers vielen. Er zat één donkerrood meisje bij en we vielen als een blok voor haar. Intussen had mijn vriendin een kleindochter die Luna noemt, de buren een hond die Tessa noemt, en de andere namen die we in gedachten hadden in de tijd klopten ook niet bij het cockertje.
We zijn op zoek gegaan in meisjesnamen en hondennamen lijstjes tot we het vonden.....bang, dit is het
Het is Yenna geworden. En na drie jaar vinden we de naam nog altijd perfect matchen met ons eigenwijs maar superlief rostjeEMO 4

korthaar dwergteckel en heet Melvin ....gewoon ik zag hem op de wereld komen en het was gelijk Magic Melvin .....

Randy De Doncker

Mijn eerste was ooit een Dobberman,Apollo daarna een Bordercolly Packo (Raban) en een Maltezer Channel, en nu heb ik een Mechelse herder Miss Faya. Ze is juist 1 jaar geworden en een échte Miss aan het worden.

joke Buffing

ik heb een gezellige korte oud-Hollandse naam Toosje voor ons boomertje, Toos of Toosje is een gemakkelijke roepnaam die goed en duidelijk klinkt.

Desiré van Putten

Wij hebben een border collie.
Heb de naam inspiratie uit bodisme en Hindoestaanse boedisme vandaan. Ze heet Dakini. Godin van de weidsheid ( brenger van de weidsheid of demoon vermomd als godin van de weidsheid).
Wij vonden dit heel erg passen bij een slimme leergierige pup. En past nu 4'5 jaar verder nog steeds bij der


Een reactie plaatsen