Mijn teef of reu laten castreren of steriliseren...de voordelen en de nadelen

Mijn teef of reu laten castreren of steriliseren...de voordelen en de nadelen

In feite betekent “Castratie” het wegnemen van de geslachtsorganen (eierstokken of testikels). Het dier is dan niet alleen steriel, maar ook de productie van de geslachtshormonen wordt gestopt. “Steriliseren” of “onvruchtbaar maken” betekent dat de eileider of zaadstreng wordt afgebonden terwijl de eierstokken of de teelballen behouden blijven. Bij honden voeren we praktisch enkel castraties uit (ook bij de teef!). Toch spreekt men meestal over het steriliseren van een teef.
 

Teef:

Voordelen:
 

 • Rust voor de eigenaars: Na een castratie zal een teef niet meer loops worden. Ze zal dus geen bloed meer verliezen, minder aantrekkelijk zijn voor reuen, geen kans meer op een ongewenste dekking en uw teef zal niet schijndrachtig worden.
   
 • Verlaging van het risico op kwaadaardige tumoren van de melkklieren: Honden die voor de 2de loopsheid geopereerd worden hebben ongeveer 7x minder kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren dan honden die niet, of op latere leeftijd, gecastreerd werden.
   
 • Voorkomen van een baarmoederontsteking: Een baarmoederontsteking bij honden ontstaat onder invloed van hormonen. Dit is een gevaarlijke situatie voor de teef, vooral als de baarmoederhals gesloten blijft waardoor de etter niet weg kan. In dit geval moet men de teef onmiddellijk opereren om de baarmoeder en de eierstokken te verwijderen.
   
 • Voorkomen van suikerziekte: Het geslachtshormoon progesteron kan het lichaam ongevoelig maken voor insuline. Hierdoor heeft een niet gecastreerde teef een grotere kans op suikerziekte.

Nadelen:
 

 • De ingreep is onomkeervaar en na castratie heeft een teef neiging tot overgewicht. Aanpassing van de voeding is noodzakelijk en het is nodig om het gewicht van de hond na castratie regelmatig te controleren.
   
 • Bij ongeveer 10-20% van de gecastreerde honden kan een hormonaal geïnduceerde urine-verlies optreden. De incontinentie is over het algemeen goed te behandelen, maar de behandeling zal levenslang zijn.
   
 • Bij langharige honden blijkt na castratie de vachtstructuur soms te veranderen. De vacht wordt dan dikker, krullend en moeilijker te onderhouden.
   
 • Het karakter van de hond verandert meestal niet veel. Soms worden ze rustiger, maar soms ook actiever en speelser.


Reu:

De voordelen van het castreren bij een reu zijn minder talrijk dan bij een teef. In sommige gevallen kan een castratie van een reu het karakter positief beïnvloeden. Reuen met een zeer dominant karakter of hypersexueel gedrag kunnen na castratie rustiger worden. Ze luisteren beter en het agressief gedrag tegenover soortgenoten vermindert. De overmatige belangstelling voor teefjes verdwijnt. Een overmatige uitvloeiing uit de voorhuid kan ook door castratie verdwijnen.

De castratie van de reu is een ingreep die vooral uitgevoerd wordt bij dominantieproblemen en bij een voortdurende voorhuidontsteking. Oudere reuen met prostaatproblemen (prostaatvergroting) worden ook vaak gecastreerd. Een gecastreerde reu heeft net als een gecastreerde teef meer kans op overgewicht.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Faes Jan

Ik kan me moeilijk maken over dit onderwerp. Nu gaat men al castratie van teefjes aanraden voor hun eerste loopsheid. en bij de voor en nadelen is het werkwoord "kunnen" wel het meest gebruikte. Er "kan" dit gebeuren, zij "kunnen" dikker worden, zij "kunnen" kalmer worden. Bullshit, enkel een voorwendsel om duurder dieet voedsel te verkopen of om met een onnodige operatie veel geld uit de brand te slepen.
Ook bij een reu gaat dezelfde argumentatie op. Onze Hero is gesteriliseerd, zaadleider geknipt/afgebonden. Gans zijn hormonen huishouding blijft hetzelfde en de nadelen treden niet op. Hij is niet dominant, is niet hyperseksueel, maar leeft samen met zijn moeder en zijn zus. Dat is de reden waarom wij voor sterilisatie hebben gekozen.Heros zijn vacht zal niet krullen, verkleuren,hij zal niet verdikken en de fijne hond blijven. Het heeft ons wel het dubbele gekost van een castratie !

Mayella Pols

Kan iemand mij vertellen tot welke leeftijd castratie ongeveer effect heeft op het karakter van een reutje.

Liliane Van Olmen

EMO 4EMO 8EMO 7Mijn twee jonge teefjes zijn loops, Mieke voor de tweede keer, Sarah voor het eerst. Nu zou ik willen weten wat het beste is, de prikpil, castratie of het volledig wegnemen van de baarmoeder, wat men soms ook doet. Wanneer doet men dat het beste, hoeveel maanden na of voor de loopsheid?
Ik heb al veel honden gehad, reu's en ook al teefjes maar die waren al laat ons zeggen, gestereliseerd.
Dit is de eerste keer dat ik dit moet laten doen. Bedankt voor jullie reacties.

Faes Jan

@ Liliane, ik lees dat je beide teefjes nu loops zijn. Dat is dan 10 dagen dat je moet oppassen dat ze niet in contact komen met reuen. Mijn standpunt is nu, geen ingrijpen in de hormonenhuishouding van je hondjes, niet chemisch, niet operatief. Geniet van je hondjes zoals ze zijn ! Moest er nu een reutje bijkomen dan lag de zaak anders dan nu.

Hanne Mariën

Er zijn veel meer risico's dan je denkt ,er kunnen harttumoren onstaan en prostaatkanker kan verschijnen.Het kan zijn dat het niet gebeurt ,maar stel dat het wel gebeurt!!!

Hanne Mariën

Je rue kan gecastreerd worden vanaf dat hij mentaal en fysiek volwassen is,maar pas op als je te oud is boven de drie bv kan hij in een depressie vallenMijn tip:laat het niet doen er zijn veel nadelen en risico's!


Een reactie plaatsen