Een goede band met je hond hebben is een heel mooi gegeven. Maar die goede band moet dan natuurlijk ook in stand gehouden worden. Wanneer je hond te afhankelijk van je wordt, dan kan verlatingsangst optreden.
Wat is verlatingsangst?
Honden zijn kuddedieren. Ze houden van gezelschap en hebben dus ook nood aan een sociale structuur. Wanneer er veranderingen in die structuur optreden, dan kan je hond in jouw afwezigheid ongewenst gedrag vertonen. Soms ligt het niet aan de hond, maar aan de situatie. Zo kunnen een verhuis, een traumatische gebeurtenis, of een verandering in de levensstijl verlatingsangst in de hand werken.
Verlatingsangst begrijpen
Om de angst van je huisdier beter te kunnen behandelen, is het een goed idee om eens stil te staan bij wat je hond precies voelt. Voor je hond ben jij als baasje het belangrijkste in zijn leven. Hij wil dan ook niets liever dan altijd bij je zijn en met je spelen. Het is daarom niet abnormaal dat je hond zich niet geweldig voelt als jij er niet bent.
Lijdt mijn hond aan verlatingsangst?
Sommige honden vertonen gewoon slecht gedrag. Daarom is het belangrijk te weten of je hond echt aan verlatingsangst lijdt, of gewoon graag tegenstribbelt.
Een hond die aan verlatingsangst lijdt, wordt al zenuwachtig als je je klaarmaakt om te vertrekken. Als je dan eenmaal weg bent, vertoont hij destructief gedrag, blaft overdreven veel, doet zijn behoefte op de vloer, probeert te ontsnappen,… Wanneer je dan eindelijk terug bent zal hij je overdreven uitbundig begroeten. Het duurt dan waarschijnlijk ook een tijdje voor hij eindelijk terug kalm is.
Waarom mijn hond?
Het antwoord op deze vraag is moeilijk, soms is de oorzaak een of andere gebeurtenis, maar het kan ook gaandeweg aangroeien. Toch is het mogelijk om een aantal oorzaken op een rij te zetten:
- Je hond heeft eens een traumatische ervaring doorgemaakt toen hij in zijn eentje thuis was. Een hevige storm of iets soortgelijks kan erg traumatisch zijn voor een hond die de bescherming van zijn baasje mist.
- Als je vakantie hebt, of een tijdje werkloos bent, dan kan je natuurlijk veel tijd met je hond doorbrengen. Je huisdier geraakt hier aan gewend, en wanneer het moment komt dat je terug aan het werk moet, kan dat een grote schok voor je hond zijn.
- Honden die uit een asiel gered worden kunnen vaak ook aan verlatingsangst lijden.
- De routine die verandert: werkuren of gewoontes veranderen. Honden zijn ook hier gevoelig voor.
- Verhuizen naar een nieuwe buurt.
Hoe verlatingsangst bij een hond aanpakken?
Er bestaan ook hier genoeg theorieën over. Maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: je hond laten wennen aan het feit dat hij soms alleen moet zijn. Begin met een tiental minuten en beloon hem als hij geen verlatingsangst toont. Zoals alles dat je je hond aanleert moet dit geleidelijk aan gebeuren en ga je steeds de tijd van afwezigheid opbouwen. Veel geduld en doorzettingsvermogen kunnen hier leiden tot goede resultaten.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.