Met je hond op vakantie

Met je hond op vakantie

Je bent zo gehecht aan je hond dat je hem liefst overal zou meenemen, ook op vakantie. De eerste keer is dit natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Daarom verzamelden wij wat handige tips.

Ga je met de auto op reis? Of met het vliegtuig of de trein? Hoe je ook gaat, zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt. Heb je bijvoorbeeld een lange autoreis voor de boeg, neem hem dan enkele weken op voorhand zoveel mogelijk mee in de auto. Informeer ook op voorhand naar de regelgeving van het openbaar vervoer indien je hiervan gebruik wenst te maken. In veel landen komen honden hier maar beperkt of zelfs niet voor in aanmerking.


De voorbereiding

Heb je een bench die in de auto past? Het is niet alleen belangrijk dat je hond comfortabel kan reizen, veiligheid is minstens even belangrijk. Indien je met de auto gaat, kan je je hond best in een bench vervoeren, op voorwaarde dat hij gewoon is om hierin te zitten. Er bestaan ook speciale hondengordels. Het zijn een soort van stevige stoffen harnassen die ervoor zorgen dat je hond net zoals een persoon op dezelfde plaats blijft zitten. Laat je je honden toch liever vrij rondlopen in de auto, dan is het aangeraden om een soort van afscheiding te voorzien tussen de voor –en achterkant van de auto. Denk er ook aan dat je best voldoende water kan voorzien voor je hond. Je zou wel eens in een lange file kunnen terecht komen. Bovendien is het water niet in alle landen even zuiver. Indien je hond zo’n water niet gewend is bestaat de kans dat hij hier ziek van wordt. Een drinkbakje kan handig zijn als je hond niet van een fles kan drinken. Voorzie ook wat van zijn favoriete speeltjes, zodat hij de verveling tegemoet kan gaan.
 

De wetgeving

Vooraleer je de grens oversteekt, kun je best even nagaan wat de wetgevingen van de verschillende landen die je doorkruist voorschrijven. Voor reizen binnen de Europese Unie, dienen honden steeds geïdentificeerd te zijn (microship of tatoeage), moeten ze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en moeten ze in het bezit zijn van een gestandaardiseerd en door de dierenarts ingevuld paspoort.

Malta, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland hanteren voorlopig nog een strengere wetgeving. Ook voor reizen buiten de E.U. geldt een andere wetgeving, dus informeer je grondig. Op vele trams, treinen of bussen worden honden overigens niet toegelaten. Om dit te weten te komen kan je best even bij een reisbureau binnenspringen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen