Mag je hond mee op restaurant? Wat vind jij? Discussie

Hond aan tafel

Laten we even beginnen met de wetgeving. Die is eigenlijk duidelijk en voor 99% hetzelfde in Nederland en België.

De eigenaar van het restaurant kan dit zelf beslissen (Behalve 1 uitzondering in België). Dus als de eigenaar liever geen honden in zijn restaurant wil en dat ook duidelijk maakt, dan kan je hond niet mee. Als de eigenaarn het wel toelaat, dan mag je hond mee binnen in “verbruikslokalen”, maar niet in de keuken.

We citeren even uit het koninklijk besluit in Belgie van 13/07/2014:

“Huisdieren mogen niet op plaatsen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen.

Dit verbod geldt niet :
 

 • voor huisdieren die worden binnengebracht in ruimten of delen van ruimten die uitsluitend worden gebruikt voor het verbruiken van levensmiddelen, op voorwaarde dat de dieren geenszins een gevaar voor verontreiniging inhouden;

   
 • voor afgerichte of af te richten honden die visueel en motorisch gehandicapte personen bij hun verplaatsing begeleiden, alleen in ruimten waar levensmiddelen in de handel worden gebracht. De africhter moet een desbetreffend attest kunnen voorleggen.”


Zoals je kan lezen in het laatste punt bestaat er in België een wet die bepaald dat geleidehonden zogoed als overal mee naar binnen mogen. Maar de eigenaar moet daarvoor wel een geldig attest hebben. In Nederland bestaat zo een wet (nog) niet.

Als honden van de restaurant eigenaar wel binnen mogen is er bij dit alles wel nog een belangrijke voorwaarde: Je geliefde hond mag geen gevaar vormen voor verontreiniging. Dus hij moet goede tafelmanieren hebben en mag andere gasten niet storen. Dus: Niet mee aan tafel zitten, op je schoot kruipen of mee-eten, maar rustig onder tafel wachten tot jij klaar bent.

 

 

Voor- en tegenstanders

Je hebt dus voor- en tegenstanders. En ikzelf behoor tot beide groepen. Eerlijk gezegd heb ik zelden een hond meegenomen naar een restaurant. Behalve als je na een wandeling ergens stopt om bijvoorbeeld snel iets te eten. Maar dan was het bijna altijd op het terras en niet echt in een restaurant. En ik probeer dan iedereen zo weinig mogelijk tot last te zijn.

Ik heb er in principe niets op tegen, maar ik snap wel dat er mensen zijn die het minder hygienisch vinden als er onder de helft van de tafels in het restaurant een hond ligt te wachten. (En dit is danhet ideale scenario, want we weten allemaal dat onze fifi’s niet altijd rustig blijven wachten.)

Dus persoonlijk probeer ik het altijd te vermijden. En niet alleen voor mij en andere mensen, maar je doet er de hond ook niet echt een plezier mee denk ik.

Natuurlijk is het ook een verschil of je het hebt over een Maltezer of een Bordeauxdog. Wat denk jij hier van? Wel of niet op restaurant? Geef gerust commentaar onder aan het artikel.

 

 

 Om af te sluiten - Tips als je met je hond op restaurant wil gaan:

 

 • Denk na of je jezelf en je hond er een plezier mee doet - Niet elke hond is even geschikt en geniet er van en besef dat je er zelf wat werk mee kan hebben in het restaurant.
   
 • Vraag op voorhand bij het reserveren of je je hond wel mee kan nemen - Mogelijk zijn er toch omstandigheden waardoor het toch niet zo wenselijk is (bijv.al een aantal andere reserveringen met honden) en zo voorkom je teleurstellingen.
   
 • Vraag bij de reservering een plekje in een hoek of buiten - Zo kan je hond lekker liggen zonder anderen te storen of het personeel in de weg te liggen.
   
 • Laat je hond goed uit van te voren - Klinkt logisch, maar toch. Zwemmen of lekker modderen daarbij is natuurlijk niet zo handig. Een hond die lekker moe is, zal ook rustiger gaan liggen.
   
 • Zorg dat je hond van tevoren gegeten en gedronken heeft - Zo voorkom je bedelgedrag of onrust. In de meeste restaurants hebben ze meestal wel een bakje water voor je hond, maar zelf een meenemen is altijd safe. Mocht je’s zomers buiten in de zon zitten, dan moet vers drinkwater natuurlijk niet vergeten worden.
   
 • Zorg dat je hond altijd aangelijnd is - Ook al weet je zelf zeker dat je hond zal blijven liggen, hou ook rekening met andere mensen, zij weten dit niet en kunnen mogelijk angstig zijn voor honden.
   
 • Goed begin is het halve werk - Voordat je je hond voor de eerste keer meeneemt kan je eerst een keertje kort oefenen, drink dan bijv. alleen een kopje koffie in een restaurant en kijk of het goed gaat. Zo raakt de hond een beetje vetrouwd met de omgeving, de drukte en de geur van eten enz. Je kan evt het kussen of deken van de hond mee kunnen nemen, zo is duidelijk waar de hond moet liggen en ook dit is vertrouwd.
   
 • Zorg dat je het netjes achterlaat - Voorkom modderpoten en mochten er ongelukjes gebeuren, ruim het netjes op en zorg dat anderen er geen of zo min mogelijk last van hebben. Zorg ook dat je iets bij je hebt om snel wat op te kunnen ruimen, zoals een vaatdoekje, (poep)zakje of papieren zakdoekjes, dan kun je snel handelen mocht er een ongelukje ofzo gebeuren.

   
 • Tips via http://www.metdehond.nl/

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


51 reacties

Ton van Poppel

Als je hond rustig onder de tafel of in een hoekje blijft liggen vind ik prima.
Ik vraag van te voren altijd of honden toegestaan zijn en zo ja, dan vraag ik een rustig plekje in een hoek of achterin, zodat niemand last heeft van mijn hond(en).
Ik ga natuurlijk niet in een chique restaurant met mijn honden. Het moet wel een eenvoudig eetcafé zijn.
Persoonlijk vind ik dat je van kinderen veel meer last kunt hebben, die rennen vaak op en neer en niemand zegt er wat van.

Faes Jan

de bovenstaande tips geven perfect aan hoe ik tegenover restaurantbezoek met honden sta. Ik heb bij ons "huisrestaurant" wel bekomen dat we, als we pups hebben die ook mogen meebrengen (1 of max 2 per keer) in het kader van het socialisatieprogramma. We gaan dan wat later, zodat wanneer de andere gasten weg zijn de pups ook gelijk kunnen kennismaken met hun grote, voor een pup imponerende, prachtige Duitse Herder. We hebben nog nooit een opmerking over de aanwezigheid van de pups gehoord, wel integendeel...al veel volk aan onze tafel gehad van mensen die achter het ras komen vragen (Drentsche Patrijshonden)

Jean Vergoosen

Ik neem mijn honden enkel mee als ik op een buitenterras iets kan nuttigen - in een restaurant erger ik me vooral aan honden die zich tussen wee tafels in schudden. Het is al vaker voorgekomen dat er dan hondenharen in mijn maaltijd terecht kwamen. Dit is dan ook de reden waarom ik bepaalde horecazaken vermijd. Ik veroorzaak geen overlast en verwacht dit van de andere hondeneigenaars hetzelfde. Respect voor anderen is tegenwoordig ver te zoeken, iedereen leeft blijkbaar in de " ik-wereld " .

goed geformuleerd van tonvanpoppel ..daar ben ik het volledig mee eens

Onze honden gaan enkel mee op restaurant als we op verplaatsing zijn
in de auto laat ik hen nooit achter
een terras is handig, maar niet altijd beschikbaar
Vraag ook altijd vooraf of mijn honden binnen mogen
Zo neen, rijden of wandelen we wat verder
zo ja dan gaan we op terras als er een is, of binnen en zitten de rakkers braafjes onder tafel..amper opgemerkt door andere mensen
Wij krijgen soms afkeurende blikken en/of soms vriendelijke reacties..je hebt restaurants waar we zichtbaar welkom zijn
Waar we niet gewenst zijn en er weinig tolerante mensen gaan we gewoon voorbij
De zorgzaamheid voor onze honden is prioriteit en anderzijds zorgen we dat anderen geen last hebben van ons


Aikoo Aikoo

Hij gaat mee op restaurant ,als ik op verplaatsing ben.Vraag eerst of het mag,zoek een plek in een hoekje waar hij niet in de weg ligt,hij gaat braaf op zijn handdoek liggen onder de tafel.
Meestal is men verbaasd wanneer is wegga ,ha daar is een hondje bij.
Of op het terras ook in een veilig hoekje.

Die etiquette verwacht ik ook van andere hondenbaasjes,maar jammer genoeg is dat niet altijd zo.
De hond op de stoel naast zich ;met zijn neus op tafel ,
De hond in het midden van het gaanpad zodat iedereen er moet overstappen of struikelt.
Een hond die te lang aan de lijn ligt en de mijne komt storen.
Nee niet mijn ding.

Aikoo Aikoo

Hond gaat mee ,alleen als ik op verplaatsing ben.
Vraag eerst toelating,zoek een plek in een hoekje ,en hij gaat braaf onder tafel op zijn handdoek liggen.
Meestal is men verbaasd als ik wegga,dat er nog een hondje bij is.
Eventueel nog beter op een terras,ook ergens uit de weg voor mensen en anders honden.
Deze etiquette verwacht ik ook van anders hondenbaasjes.
Jammer genoeg is dat niet altijd zo:
-een hond naast zich op de stoel met zijn neus op tafel
-een hond die midden op het gaapad in de weg ligt.
-een hond die te lang is aangelijnd of helemaal niet en de mijne komt storen.
Niet mijn ding

En juist, tegenwoordig mogen kinderen alles,:
lawaai maken, rondrennen ,ouders ???? zeggen niets meer.

Erna Maertens

Velen zullen het niet eens zijn maar het is zoals met kinderen. Als je hond(en) of kinderen goed opgevoed zijn kunnen ze overal mee naartoe zonder dat er andere mensen zich aan moeten storen. Nu is het wel zo dat ik me de laatste tijd meer stoor aan kinderen die niet kunnen stilzitten, roepen, tieren, onbeleefd zijn, enz... dan aan de hond die stil onder de tafel ligt.

Lydie .De Wit


Voor mij zou het overal mogen, we zijn nu bezig met onze dwergpoedel van bijna 2 jaar te leren, om rustig naast mij te zitten/liggen als we ergens iets gaan drinken, zowel binnen als op een terras, hij is erg nieuwsgierig en wil naar iedereen lopen, nu deze zomer gaan we eraan trainen, want anders kunnen we nergens naartoe, hij heeft verlatingsangst dus is nooit alleen, zelfs in de auto wind hij zich op, als hij even moet wachten als ik een winkel binnen ga, is nog maar 2 maal gebeurd en hij is helemaal opgewonden (hartpatiënt) dus voor mij is het zeker leuk om honden in een restaurant te zien, stoort mij helemaal niet, ben hou wel veel van dieren, dat heeft er dus wel iets mee te maken, kleine kinderen die rond lopen en lawaai maken vind ik vervelend, dat liever niet !

Ton van Poppel

Ik ben het met diverse mensen helemaal eens, dat je van kinderen meer last kunt hebben dan van honden. Voor beide partijen geldt: goed opvoeden.

Sandéra sandra

Ik zelf heb 3 Tervuerense herders die mee op restaurant gaan en keurig netjes onder,naast de tafel liggen. Ik zal altijd aan de mensen naast mij vragen of ze het storend vinden zoja dan zoek ik een ander plekje. Tis vaak dat mensen en kinderen naar mijn tafel komen om de honden aan te halen en van alles vragen over het ras. ik mag met trots zeggen dat ik vaak complimenten krijg hoe rustig ze zijn en dat ze zo goed luisteren. het gebeurt dan ook regelmatig dat de kinderen met mn honden gaan wandelen en ik verder eet en er een leuke babbel met verschillende mensen aan over hou

ik heb 2 duitsers ben al dikwijls gaan eten de honden liggen onder de tafel de mensen aan de andere tafels hadden het nog niet gezien dat er twee honden onder de tafel zaten ,de kinderen daarentegen krijgen geen opvoeding meer van de ouders gillen ,schreeuwen enz.

Jenni Gerrits

Een reactie naar mijn hart, tonvanpoppel!! Op Texel pas geleden nog een leuke ervaring gehad. Mijn hond was van harte welkom in het restaurant, en na afloop werd mij een schaaltje met pepermuntjes gepresenteerd en daar lag ook een koekje op voor de hond!!! EMO 15

Wim Adriaens

Wij zelf gaan héél zelden op restaurant maar dit komt meer door de ziekte van mijn vrouw en door "de uitstekende aanpassingen" voor rolstoelgebruikers. Maar dit is iets héél anders.
Als wij een restaurantje willen doen reserveren wij steeds. Meteen vragen wij dan ook of er een hond(je) is toegestaan. Natuurlijk, wat wel is, eens je weet waar dit kan ga je meteen reserveren en ga je niet meerdere restaurants afbellen om dan een negatief antwoord te krijgen. Naar hygiëne toe vind ik dat mijn hond properder is dan ik sommige obers zie rondlopen en met welke "propere" handen men onze borden komt brengen. Als uw hond opgevoed is zie ik geen enkel probleem waarom uw hond niet mee kan op restaurant. Let wel: ook hij moet zich correct gedragen wat dan vooral afhangt van de baasjes! Dit is onze derde hond en nog nooit één probleem gehad op restaurant of terras.
Op gebied van socialisatie raadt ik toch aan om dit met beter weer te doen en te starten op een terras, waar uw hond meer vrijheid en hij/zij niemand stoort als hij/zij eens blaft. Als dit lukt kan je de volgende stap zetten en naar binnen gaan en u begeven onder de bezoekers.
Natuurlijk, wat hier ook aangehaald word en mij ook mateloos stoort, zijn de rondlopende, roepende en tierende kinderen. En waar niemand iets tegen zegt, want een kind moet toch kunnen leven. En ja, dat is waar maar een kind moet ook weten waar en wanneer. En een restaurant is geen speelplaats. Maar ja, dan moeten één van de ouders zich rechtzetten en met de kinderen naar buiten gaan om wat te spelen. En laat dat nu net te veel gevraagd zijn. Maar als onze hond aangeeft dat zij buiten moet, om een plasje of zo te doen, gaan wij er wel mee buiten. Dus eigenlijk feitelijk zijn wij , hondenbezitters, supersportieve mensen EMO 4 .
Nog één zaak: de laatste keer dat wij op restaurant waren geweest hadden wij, zoals steeds, een rustige plaats gevraagd. Twee keer raden wie er de tafels naast ons kwamen zitten. Inderdaad, enkele gezinnen samen met kinderen. Terwijl ons hondje héél kalm onder tafel lag en wij daar toch al enige tijd zaten, zijn wij uiteindelijk vertrokken. Want het was gewoon niet te doen van het geroep en geschreeuw van de kinderen alsook de vieze gezichten die wij naar ons kregen toen men merkte dat wij daar waren met een hondje. Nu wat wel is, ik en mensen, is geen goeie match EMO 3 . Ik blijf er bij: dierenRIJK mensDOM EMO 4

Sandéra sandra

Goeie slot zin Wolf 51 !!

Wim Adriaens

@edinax @tonvanpoppel

de mensen hier aanwezig vermoed ik wel dat deze ongeveer dezelfde mening delen. het spijtige is dat kindereigenaars (naar het schijnt ouders genoemd EMO 1 ) hier helemaal geen interesse in hebben EMO 5. En het egoïsme, nul respect naar elkaar toe in de maatschappij is de teloorgang van onze maatschappij, spijtig genoeg. Maar op zich trek ik mij dat niet aan zolang ze ons maar met rust laten en ons lekker onze gang laten gaan EMO 3

Ivo Henckaers

Soms veroorzaken kinderen meer last op restaurant dan honden.

Veerle Geurts

Als we zijn gaan wandelen komen de honden mee naar een taverne om te eten. Blijven bij ons aan tafel al zijn het curieuzeneuze die alles willen gezien hebben, dus ongezien onder tafel blijven liggen is er niet altijd bij. Maar er heeft ook nog nooit iemand last gehad van onze honden.
Wij eten met of zonder honden bij enkel in tavernes waar zowiezo honden toegelaten zijn. Voor mij zijn dat de enige zaken die mijn geld verdienen te krijgen, maar dat maakt elk voor zich uit natuurlijk.
Tegenwoordig heb je vaak meer last van de kinderen die ongevraagd bij je aan tafel komen, je je eten van je bord zitten te kijken, rond crossen en schreeuwen en waar de ouders van doen of hun neus bloed. En ojee als je er dan wat van zegt, dan ben je aso en niet goed bij je hoofd.
Nee, geef mij maar een taverne volledig vol met hondjes aan alle tafels. Ras maakt trouwens niet uit. Grote of kleine honden, dat maakt helemaal geen verschil.

Mireille Kolenberg

Heb ook een Drentsche Patrijshond, de liefste hond,die ik ken. Hij gaat altijd mee als we op restaurant gaan en ik ga niet herhalen wat ik hier al veelvuldig gelezen heb. Een goed opgevoede hond, die gewoon is geliefd te zijn door de mensen die hem omringen is geen storend element in een restaurant maar kan zelfs een attractie zijn en een aanknopingspunt voor een interessant gesprek tussen hondenliefhebbers, die zo kennis maken.

John Reijnen

@Aikoo.... Ik ben het helemaal eens met je, ik heb eens een koppel aangesproken waarvan de honden, ik kan mij zo gauw het ras niet meer herinneren, maar van een middelgroot ras, op de stoelen zat met hun poten en snuit op de tafel. Ik heb alleen gezegd dat ik dat minder smakelijk vond, daar er na hun andere gasten moesten zitten.....waar ik mij mee bemoeide, ik had toch ook mijn 3 goldens bij me? Alleen vergaten ze wel dat mijn 3 meisjes alle drie opgerold netjes onder de tafel lagen. zelfs toen zij de zaak verlieten, en tergend langzaam aan onze tafel passeerde, reageerden onze 3 niet eens, maar ja dat is een kwestie van opvoeding lijkt mij.


Een hond hoort niet thuis in een restaurant en niet onder de eettafel. Dus ook niet thuis. Een kleine hond is beslist niet schoner/hygiënischer dan een grote. Haten, huisschilders, vuil blijft allemaal op/in de vloer zitten (ik zwijg dan nog over parasieten).
Wat jij als hondenbezitter niet als overlast ziet (de typische hondenlucht bijvoorbeeld) kan voor anderen heel storend zijn tijdens hun uitje.
Een restaurant wordt zelden goed schoongemaakt, op zo'n manier dat er echt niets van het hondenbezoek (en die van alle vorige honden) te merken valt.
Er zijn velen met allergie die lijden onder de viervoeter van een ander.
Ik heb 4 honden maar neem hun niet mee naar een restaurant.
Slechts 1x is het voorgekomen dat er 1 aan de rand vh terras van een wegrestaurant "mee" was (op doorreis en te warm om in auto te laten).
Ik wil zelf geen last van het huisdier van een ander hebben dus zorg er voor dat anderen dit ook niet van mijn dier hebben.
Niet meer dan normaal, goed fatsoen.
Kan zijn dat er geen wet in Nederland bestaat tegen het meenemen van huisdieren (waarom alleen honden en kat of fret of tamme rat niet?) een restaurant in, maar volgens mij is het een gezwegen regel dit niet te doen net als niet je eigen eten meebrengen.

Aikoo Aikoo

Beste wakeupkitty,
Honden:
Huidschilfers,haren,vuile poten,parasieten vlooien,hondenreukje,.. zitten braaf en stil.
Mensen:
Huidschilfers,haren,vuile handen,vuile schoenen,parasieten luizen,hoesten en niezen,lijfgeur en zweetgeur,..
maken veel lawaai,zijn onbeleefd,worden dronken.
Kinderen:
Huidschilfers,haren,vuile handen,vuile schoenen en kleren,snotneuzen,parasieten luizen,lijfgeur,
koersen de eetzaal rond, roepen huilen en tieren,zijn onbeleefd,

Hmmm waar is het grote verschil????


John Reijnen

@wakeupkitty

Ik vraag mij af uit welk hol jij gekropen komt, jij schoffeert niet alleen restauranthouders, waar dagelijks gepoetst wordt, maar ook de echte hondenliefhebbers die hun honden goed verzorgen.
Uit jouw tekst meen ik te kunnen opmaken, dat jouw hond(en) (voor zover je die al hebt, want bij je profiel staat niks) niet binnenshuis mogen komen, want ze stinken....begin ze dan eens te verzorgen zou ik zeggen.

Ton van Poppel

@wakeupkitty Jij bent het niet waard om een hond te hebben. Als een hond bij jou niet in huis mag dan ben je absoluut geen dierenliefhebber.

Stallaerts Marleen

Als wij gaan wandelen gaan de honden regelmatig mee binnen of als het kan op terras, en dit is nooit een probleem geweest. Alle twee onze dieren hebben leren wachten onder de tafel.
Als we op reis gaan nemen we nu enkel nog Jasper mee (Toby is te oud geworden en kan niet meer tegen de lange autorit) en voor hem nemen we een dekentje of draagzak mee waar hij dan op kan zitten. Jasper zit in principe nooit in een draagzak, behalve op vakantie, omdat het soms niet anders kan. Maar hij is rustig, en vaak beseffen de mensen zelfs niet dat we een hond mee hebben tot we opstaan en weggaan.
Honden mogen van mij mee op restaurant, maar ik verfoei het als ze op een stoel worden gezet... voor mij is de plaats van een hond onder da tafel.

Ik persoonlijk vind wel dat het moet kunnen om je hond mee op restaurant te kunnen nemen,indien het wel opgevoede honden zijn en ze netjes blijven stil liggen.Het is iemmers ook een deel van je gezin en hoort bij de famillie.

Lydie .De Wit

Beste wakeupkitty

Ik vind dat Aikoo gelijk heeft, mijn poedel verliest geen haar, heeft geen vlooien daar hij elke maand preventief ervoor behandeld wordt, parasieten evenmin en dat ras heeft toevallig geen lijfreuk, daarentegen kinderen ...EMO 10

Bieke Van Gijsegem

Mmmm... al heel wat meningen gespuid hier EMO 8. Het is dan ook een heikel onderwerp. Maar de allereerste vraag waar het voor echte hondenliefhebbers om gaat, is natuurlijk : heeft mijn hond er iets aan om - toch al snel een paar uur soms - onder de tafel in een restaurant te liggen?
Een opgevoede hond doet dit natuurlijk zonder morren, om baasje plezier te doen, maar ik durf te betwijfelen of hij op zo'n ogenblik niet liever languit in zijn mand of - zoals Christo liefst wil - op de koele tegels zou liggen.

Natuurlijk zijn er honden met échte verlatingsangst, maar als die zo ver gaat dat een paar uur alleen bijven thuis, terwijl baasjes iets lekkers gaan eten, dan zou ik als baasje mijn vrije tijd eerst spenderen aan het helpen om van die angst af te komen, met therapeut of gedragsdeskundige.

Mij storen honden in restaurants vanzelfsprekend niet, en opgevoede kinderen al evenmin. En gezien de wetgever de beslissing laat aan de restauranteigenaar (qua hondentoelating althans EMO 8) kunnen wij als hondenbaas lekker onze buik gaan vullen bij diegenen die ook een hart hebben voor onze schatten EMO 1.

John Reijnen

@biekevg.... mijn honden gaan ook alleen mee op "restaurant" na een wandeling, om een snelle snack of een kop koffie te drinken, zeker niet om een 3-gangen menu te nuttigen, want dat vind ik ook er over.

Maar de reactie van "wakeupkitty" vond ik werkelijk te gek voor woorden, vandaar mijn felle commentaar.

Veerle Geurts

Mijn honden vinden meegaan dus echt wel geweldig. Ze weten dat alvorens wij eten krijgen zij eerst bediend worden van een knuffel/aai, een bakje water en wat lekkers. Daar zitten ze ook gewoon op te wachten. We hebben nu ook wel nog nooit een paar uur op ons eten moeten wachten, dan was ik allang vertrokken zenne. Dus een lange zit is het ook niet voor ze. Bij ons is het binnenkomen, bestellen, eten en oprotten EMO 4

Aikoo Aikoo

Ik heb de indruk dat niemand van ons de hond meeneemt op een "chique,romantisch,zakelijk diner".Maar gewoon even eten na een wandeling,op reis,onderweg en wanneer je de hond niet in de auto kan laten vb te warm,te koud.blaffen enz.
Opgevoede honden en kinderen zijn in de meeste eetgelegenheden welkom.
Daar zijn we het dan wel over eens ,niet?EMO 1

Davy Agten

Hevige reactie's inderdaad. Maar zolang het netjes blijft is er geen probleem. Vorige week zat ik ook in zo een discussie. Vandaar het idee om er een artikel van te maken. Maar de algemene consensus lijkt me duidelijk. (Ik vind eigenlijk dat er opvallend veel mensen er op letten om toch niet echt op restaurant te gaan. Want je ziet het toch redelijk veel. Vooral op toeristische plaatsen dan)

Bieke Van Gijsegem

Ja Davy, maar dàn had je je vraag anders moeten formuleren EMO 8 Zoals jij het stelde, ging het echt wel om uit eten gaan waar je woont en leeft, en niet op vakantie of op weekend elders.

Vanzelfsprekend zal je dan al eens vaker trachten je maag te gaan vullen zonder je geweten te moeten belasten - met het onvermijdelijke welverdiende gevolg van een kei van een indigestie de volgende nacht - met het feit dat je hond(en) daar ergens in een compleet onbekende omgeving plots alleen
moet(en) zitten wachten. Dat doe je met - zelfs stoute - kinderen toch ook niet???EMO 8

Maar nog een klein notaatje hierbij, als ik mag : zelfs al is het duidelijk ook voor hondenliefhebbers "not done", zo'n mooie hond aan een leuk bistrottafeltje en met een bakje smulvoer en een drankje voor zich, levert toch wel een pracht van een foto op! EMO 8EMO 3

Wim Adriaens

Op zich blijft het een discussie met voor en tegenstanders, wat niet meer dan normaal is. Laat de restaurantuitbaters zelf beslissen zoals de café-uitbaters zouden moeten kunnen doen beslissen om al dan niet het rookverbod toe te passen.
Als trouwe bezoeker weet je dit dan op voorhand en hoef je niet te komen klagen dat er honden aanwezig zijn. Aan de toevallige passanten en hun klachten hechten de meeste uitbaters, op dat gebied toch, niet écht veel belang.
Wat ik hier dan weer ergens lees is dat we ook rekening moeten houden met mensen die allergisch zijn aan honden. Klopt helemaal. Maar deze mensen zullen niet in de buurt van onze honden komen want zij zijn slim genoeg om dit te voorkomen. En mijn hond "ruikt" enkel maar als hij een duik in het water genomen heeft. En dan bedoel ik: een buitenmeer. Waar iedereen, ook wij als mensen, met een geurtje uitkomen. Dat deze woorden komen van een "hondenliefhebber" begrijp ik écht niet. Als wij in de hondenclub aanwezig zijn, is praktisch iedereen aanwezig nadien in het cafetaria. Met hond uiteraard. Zelf heb ik een vrij ernstige stofallergie maar hier heb ik er nog nooit last van gehad. Ook aan die geurders in huis kan ik niet tegen of ik begin te niezen als gek. Nochtans heb ik dit nog nooit gehad van een hond. Mijn vrouw allergisch aan bijna alles, daar haar immuunsysteem op nul staat wegens ziekte, is wel allergisch aan katten maar niet aan honden. Dit is in het verleden getest en toen merkte men op dat dit héél zelden voor komt.
In mijn ogen is dit net zoals mensen die "allergisch" zijn voor rook. Als ze willen eten zijn ze "allergisch" maar als het is om uit te gaan, in een discotheek of zo, hebben ze er plots geen last meer van. En ja, ik weet dat dit nu niet meer mag, roken in de discotheek, maar dit heb ik in het verleden meer dan genoeg meegemaakt.
Ik heb zoiets van: leven en laten leven. Worden we al genoeg rond onze oren geslagen met van wat wel en niet mag? De onverdraagzaamheid onder de mensen loopt zo op dat het ongezond wordt. Maar op het eind van het jaar krijgen we dan cijfers te zien, op het nieuws, over zelfmoorden die nog maar eens gestegen zijn. Persoonlijk verschiet ik daar niet van. Zalige Pasen iedereen en genieten is de boodschap. Vergeet ook niet uw huisdier, welk ook, op tijd en stond een oprechte knuffel te geven.

mars rim

Als je nette honden hebt die zich goed gedragen vind ik dat je moet kunnen meenemen want mensen met een baby die constant huilt is veel irritanter

zoals tonvanpoppel ben ik van mening dat u geen hond waard bent
Goed opgevoede en verzorgde honden die niemand storen, meenemen in een restaurant, moet kunnen
vind ik
Onze honden maken deel uit van de familie..Ons geld spenderen we wel in diervriendelijke restaurants
De hygiëne? onze honden honden zijn properder van sommige mensen
Wat gezegd over onze bezoeken aan een home? Verzorgingshuis (seniorie) waar ze geknuffeld worden en likjes uitdelen aan wie het wenst, troost biedt en een lachje op de gezichten van de inwoners tovert, wat entertaint. .. onze lieverds houden van mensen en genieten zelf ook van de bezoekjes..Wat kan dan een verzorgde en goed opgevoede hond(en), in een restaurant onder de tafel van de baasjes iemand storen ??? een of andere intolerante zuurpruim, die niks kan verdragen ofzo..en al hebben we het liever niet, toch zullen we ons geen opmerking veroorloven voor wie zijn hondje naast hem op de stoel zet...Waarom niet als het baasje daar blij om word

John Reijnen

@ abilly...Ik ben het helemaal met je eens , op je laatste zin na.
Een hond(je) op de stoel naast het baasje in een restaurant vind ik toch net een stap te ver.

Wim Adriaens

dat is wel steeds "grappig" en zijn, spijtig genoeg, verhalen die héél vaak terug komen.
men koopt een waakhond, zet hem buiten in een hok, liefst niet te groot, zodat het dier de ganse buurt wakker houdt van het geblaf omdat hij/zij zich helemaal niet gemakkelijk voelt in dat véél te kleine hok en enkel maar bij zijn/haar baasjes wilt zijn, meer niet. Daar ondertussen potentiële inbrekers al van kilometers ver weten van, ha ok daar is het veilig want die hond zit toch maar in een hok, kan men rustig hun gang gaan bij hen in huis. Geen hond die er naar omziet EMO 4
ONGELOOFLIJK hoe sommige mensen denken. Hier is mijn verstand véél te klein voor EMO 18 .
En dan nog durven beweren dat zij dierenliefhebbers zijn?????????
Sorry, NIET tegen mij !!!!
Dat is vooral één van de hoofdredenen dat ik al jaaaren er voor streef om, vooraleer men een huisdier mag aanschaffen, dat potentiële eigenaars een cursus moeten gaan volgen. Zodat men op voorhand weet waar men aan toe is. Met alle mogelijke voor- en nadelen. Het spijtige van die hele zaak is: het gaat hier "maar" om een dier. En zij kunnen hun stem niet zelf laten horen tegenover degenen waar het nodig is.
En als ik hier dan sommige opmerkingen lees, vooral één dan @wakeupkitty , zou ik zeggen je hebt uw nickname niet gestolen. Gebruik uw nickname dan ook correct en word wakker!!! Want zo'n opmerkingen maken mij EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5EMO 5 en nu proberen te relaxen EMO 1 SAMEN MET MIJN HOND EITJES ZOEKEN IN DE TUIN SPECIALE VOOR HONDEN. Ja idd, die bestaan @wakeupkitty Zalige Pasen iedereen hier aanwezig, en geef uw hond(en) allemaal een zachte knuffel van mij, maar pas wel op voor geuren, schilfers, luizen, parasieten, etc... EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4

Wimbo Wimbo

Nou, ik schrik van de divere reacties... Tegenstrijdigheden en verdraagzaamheid strijden wel tegen elkaar. Zoveel menschen, zoveel meningen.

Zelf ben ik van mening dat een hond (mits goed opgevoed) best een kroeg in mag. Een restaurant? Hmmmm.... Mits de hond goed opgevoed is EN niet andere mensen lastig valt. Dan kan er nauweljks bezwaar zijn.
We waren laatst in een restaurant in Laren (Nederland, Noord Holland) en kregen een compliment dat de hond zich zo netjes gedroeg, van andere gasten. En in Larense restaurants zit vaak kak - en niet van de hond....
Een poosje geleden ben ik naar een mooi restaurant geweest en ik had achteraf spijt dat we waren gegaan. We hadden on-ge-loof-lijk last van
* Schreeuwende kinderen
* Rennende kinderen.
* Overal aanzittende kinderen
* Brutale kinderen
* Kinderen die de deuren dicht smeten
* Met speelgoed gooiende kinderen.
* Mensen die de hele tijd met een telefoon aan het klootviolen waren en op luide toon gesprekken voerden.
En dan zou een zich netjes gedagende hond niet in een restaurant mogen...??!
Ik zou de zaak eens om willen draaien: moeten we sommige mensen maar eens de toegang tot een restaurant ontzeggen in plaats van de hond... Is maar een idee hoor! EMO 5

goldenretriever tja, hondje aan tafel meezitten is erover. OK

wolf 51, je bent wel streng maar we kunnen u alleen maar gelijk geven .

Spijtig genoeg zijn er nogal die zo denken en handelen

en tafel en stoelen waar kinderen op gezeten hebben, zijn dikwijls besmeurd, vuil
Dat heb ik al dikwijls ervaren

Maar ook de volwassen laten soms een besmeurde tafel/stoel achter, en als er veel volk is kunnen de kelners niet altijd volgen ...dan gaan we toch ook liever verder iets zoeken om te eten ..

Mijn Shih-shu gaat altijd mee. En niemand hee.ft last van hem. Integendeel, men vindt hem erg lief en schattig ! Hij is erg goed opgevoed. Blaft nooit, stinkt niet en verhaart niet. Dus wie kan daar nou iets tegen hebben. EMO 3

Veerle Robijn

Als wij op reis gaan of zelfs op weekend hebben wij steeds de plooibare benchen van de honden mee. We nemen onze 2 Entlebuchers zo veel als mogelijk is mee als we op reis iets gaan eten maar soms is het in het restaurant zo druk of zo klein dat we er hen geen plezier mee doen om tegen elkaar onder de tafel of de stoelen te liggen, alleen maar voeten en benen te zien, veel lawaai te horen, geuren op te snuiven waar ze moeten aan weerstaan,... In zo'n gevallen laten we hen even alleen op de kamer of in het huisje met hun benchen gesloten en een kauwbotje. Natuurlijk moeten ze dan wel goed moe zijn zodat ze 99% zeker slapen wanneer we weg zijn.
Als we hen toch meenemen op restaurant/ in een berghut/ op een terras... vragen we steeds of ze welkom zijn, zoeken we een rustig plekje op weg van... roepende en rondlopende volwassenen en kinderen en hebben we steeds kleine snoepjes mee om hen tussendoor te belonen wanneer ze rustig gebleven zijn in verleidelijke situaties. We laten dan ook niet toe dat kinderen hen (ongevraagd) aaien om opwinding te voorkomen...
Ik zou ook zeggen: iedereen kent zijn eigen hond (zoals ouders normaal gezien hun kinderen zouden moeten kennen...) en iedereen weet dan ook wel of zijn hond een restaurantbezoek al dan niet leuk vindt? Ik heb er in elk geval totaal niets tegen wanneer honden rustig onder de tafel liggen en soms levert het, zoals Bieke al schreef, een leuke foto op! EMO 3
P.S. Ik hoorde een tijd terug trouwens een eigenaar van een taverne zeggen dat hij soms liever mensen met honden over de vloer krijgt dan mensen met kinderen... Stof tot nadenken EMO 8

Renée Waggeltje

Mijn hond gaat ten alle tijden mee en mag in elk restaurant.
Bij mij is de situatie echter even wat anders.... ik heb een hulphond. En die mogen in principe overal komen, mits men uit de buurt blijft van de ruimte waar eten bereid wordt. Dit is de keuken, niet het restaurant zelf. Wanneer er een open keuken is, gaat het in overleg met de eigenaar. Maar daar ben ik gewoon uit voorzorg nooit geweest.

jean jorissen

[B]

Chantal Fransen

Wij zoeken altijd een restaurant waar mijn mini-malthezer mee mag. Zij blijft de hele avond heel stil op haar eigen kussentje liggen. Meestal merken de andere restaurantbezoekers pas dat wij een hondje bij hebben wanneer we het restaurant verlaten. In mijn handtas zit ook altijd een dekentje voor het geval wij ergens onvoorzien iets gaan drinken of een hapje gaan eten. Mijn hondje blaft niet, verliest geen haar, heeft geen slechte adem, ... zij wordt iedere dag tot in de puntjes verzorgd. Restaurants waar kinderen komen vermijden we. Dat luide geroep, gejengel, niet op de stoel blijven zitten, in hun neus peuteren en waar gaat dat dan naar toe?, .... Op sommige plaatsen vraagt men wel om mijn hondje op de stoel te leggen. Daar ligt zij dan op haar dekentje. Dit omdat zij zo klein is en men soms schrik heeft dat men er gaat op trappen. Maar ook hier, niemand die dit eigenlijk merkt; wij schuiven die stoel gewoon onder tafel. Mijn hondje is twaalf jaar en eenmaal hadden we met haar een ongelukje. Wij hadden niet gemerkt dat zij naar buiten moest voor een plasje. Dit doordat zij niet blaft maar dan enkel begint rond te draaien. En ja, sorry, niet gezien. Het miniplasje was zeer vlug opgeruimd doch 1 koppel gunde ons geen blik meer. Wij hoorden de mevrouw wel tegen haar echtgenoot zeggen: "die beest was al zo lang aan het rond draaien". Dus ja, was het dan voor haar zo moeilijk geweest ons daar even attent op te maken? In ieder geval waren de restauranthouders en andere bezoekers er helemaal niet lastig om. En het toppunt was dat ik me de hele tijd geërgerd had over het gerochel, geniest en gehoest van de geïrriteerde man. Dat vond ik pas onhygiënisch. Ook als een bezoeker een glas wijn om duwt zorgt dit meestal voor meer tumult en problemen. Mijn antwoord op de vraag of een hond dus mee op restaurant is, is "ja". Voor mij mag iedereen die zijn manieren houdt op restaurant, volwassenen, kinderen en honden. En voor de mensen a.u.b. kleedt u er dan ook naar en kom niet met een jogging, korte broek, basketsloffen, ... enz. een restaurant bezoeken.

Wij gaan heel veel wandelen in Wallonië, Duitsland en soms Nederland. En sinds we een Welsh Corgi hebben gaat die dus ook overal met ons mee naartoe. En nergens zijn we nog niet geweigerd. Tobey legt zich altijd netjes onder tafel te slapen en als we vertrekken wordt hij pas wakker. Verleden week nog in Monschau, die hadden niet eens gemerkt dat we hem bij hadden in het restaurant, maar had wel op voorhand gevraagd of hij mee binnen mocht. Ze kwamen zich zelfs verontschuldigen dat ze hem geen water gegeven hadden. Wij vragen het altijd eerst of hij mee binnen mag, zo niet, dan verdienen ze ook niets aan ons. Hebben soms meer last van kinderen die ongemanierd zijn en zitten te roepen en tieren en door het gans restaurant zitten lopen. We merken wel dat ze in Duitsland en Wallonië veel hondvriendelijker zijn, alsook op veel plaatsen in Nederland. In België helaas op sommige plaatsen niet, vooral aan onze Belgische kust, maar daar komen wij dan niet omdat het gewoon geen aangename plaats is voor mens en dier.

Eddy SAMAN

Ton Van Poppel heeft gelijk. Ik ben heus niet tegen kinderen op restaurant maar dikwijls veroorzaken zij zoveel onrust dat je eerder zou willen opkrassen dan je lief is. Niemand durft echter ingrijpen en het spelletje blijft duren ! Heb je een hond bij (ook bij andere hondeneigenaars) is deze tevreden dat ie er bij mag zijn en is hij vooral niemand tot last. Heb nog niet meegemaakt dat een hond het tafelkleed en het hele servies naar beneden haalt. Hondeneigenaars weten als geen één wat zij van hun dier kunnen verwachten.

Peggy-Ann Clarck

Ik vind een hond naar een restaurant of hotel meenemen per definitie onhygiënisch en barbaars.

Ook egoïstisch: de hond zit er niet op het te wachten, (hebben misschien honger), klanten willen dit niet en de eigenaar van het restaurant ook niet.

Dit moeten we niet willen. Laat je hond thuis en kook daar een diner voor twee.

GREGOIR Alain

Onze York en Biewer gaan altijd mee. Die liggen alle twee naast elkaar op 1 stoel op hun dekentje… Iedereen blij en wij krijgen alleen positieve reacties… En als we ergens niet binnen mogen. So be it, draaien we ons om en spenderen we onze gezelligheid elders EMO 8

jean marchand

Daar zijn niet weinig mensen die allergisch zijn voor dierenharen en die echt uit de buurt moeten blijven.
Blijf dan met je hond toch liefst op terras als dat kan.

ASSISTENTIEHOND

ASSISTENTIEHOND

Mag je een assistentiehond of hulphond weigeren in jouw horecazaak? Hoe zit het nu? KHN geeft antwoord.

Assistentiehonden van gasten met een handicap mag je niet weigeren in jouw horecazaak. Dat is het gevolg van de ratificatie door Nederland van het VN-Verdrag Handicap. Volgens die regels moet je op verzoek doeltreffende aanpassingen verrichten tenzij dat voor jou een onevenredige belasting vormt (artikel 2 lid 1 en 2 Wet gelijke behandeling).

Wat is een assistentiehond?
Blindengeleidehonden, hulphonden, signaalhonden, honden voor mensen met Post traumatisch stress syndroom zijn allemaal hulphonden of assistentiehonden. Een beperking van iemand die afhankelijk is van een assistentiehond is niet altijd zichtbaar.

En de hygiëneregels dan?
Je kunt geen beroep doen op de hygiëneregels. De Hygiënecode die sinds 1 april 2016 geldt, biedt duidelijkheid: Gasten met hun assistentiehond moeten worden toegelaten tot alle horecagelegenheden (ook restaurants met een open keuken en buffetrestaurants).

Gerechtelijke procedure
Als je geen doeltreffende maatregel treft na een verzoek van een persoon met een beperking, dan kan hij/zij naar de rechter stappen. In zo’n gerechtelijke procedure moet je aannemelijk maken dat de gevraagde maatregel onevenredig is.

© Copyright 2023, Koninklijke Horeca Nederland


Een reactie plaatsen