Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Loopsheid bij de hond

  Davy Agten
  Loopsheid bij de hond
  De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw. Net zoals bij vrouwen ondergaat het lichaam van de teef een aantal veranderingen. Als baasje is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent zodat je er gepast mee omgaat.

  Eerste keer loops


  Een hond wordt voor het eerst loops tussen de 6 en 12 maanden. De loopsheid eindigt als ze een leeftijd bereikt tussen de 12 en 24 maanden. Maar dit kan variëren, bijvoorbeeld hoe groter de hond, hoe later de loopsheid begint. De loopsheid duurt 21 dagen en bestaat uit 3 fasen.

  Eerste fase


  De eerste week van de cyclus heet pro-oestrus en duurt 7 à 10 dagen. In deze periode zwelt de vulva op en vinden er bloedingen plaats. Je merkt dan een verandering van het gedrag van je hond. Ofwel zoekt ze jouw aandacht ofwel wordt ze net chagrijnig. Ook haar eetlust kan veranderen. Ook hier kan de loopsheid twee tegenovergestelde gedragspatronen oproepen: ofwel eet ze niet, ofwel neemt de honger sterk toe.

  Tweede fase


  De tweede fase (oestrus) duurt gemiddeld 9 dagen. Tijdens deze periode worden de eitjes klaargemaakt voor bevruchting. De zwelling van de vulva neemt iets af en de hond verliest minder bloed. Het bloed heeft nu ook een andere kleur (roos). Vervolgens wordt de vulva zachter en bereidt zich voor op de penetratie. Het teefje zal nu ook beginnen te flirten met andere honden. Als er bevruchting plaatsvindt, kan de hond zwanger worden.

  Derde fase


  Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de loopsheid van de teef gevolgd door een derde fase, de metoestrus. Hierop volgt een periode van seksuele inactiviteit, de anoestrus. Na gemiddeld 4 maanden wordt de teef dan opnieuw loops.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Loopsheid Hond , Loopsheid Teef , Hond Loops
terug naar overzicht

10 reacties

 1. Charissa

  rank: 12

  Inderdaad Kristel EMO 4
  geplaatst op 06-08-2012 om 16:26
 2. Kristel

  rank: 2

  Fijn dat het goed ging Charissa
  geplaatst op 06-08-2012 om 11:12
 3. Charissa

  rank: 12

  Maya is loops geweest ^^ En het ging vanzelf EMO 3 allejah natuurlijk gaat het vanzelf, maar ik wist niet hoe mijn 2 reu's gingen reageren mits ze alle drie samen zitten EMO 4 (ze zijn wel gecastreerd) en het ging goed EMO 4 Mijn reu's waren helemaal niet geïnteresseerd in men wolfje en ze vochten ook niet, niets,... Gewoon spelen zoals altijd EMO 3
  geplaatst op 06-08-2012 om 09:51
 4. Charissa

  rank: 12

  handig artikel, dat zal bij Maya binnenkort ook wel komen... Ben is benieuwd... men reutjes zijn wel gecastreerd maar toch... afwachten of ik ze apart ga moeten zetten....
  geplaatst op 28-05-2012 om 23:54
 5. Corry

  rank: 5191

  mijn hond is reeds een maal loops geweest ,we zijn dan ook bij de dierenarts geweest voor haar te laten sterliseren maar juist voordat we ze zouden brengen had ze haar kruisband volledig gescheurd met spelen,gevolgd eerst opereren aan knie en voledig genezen, dan volgende operatie en dat op 10 maanden leeftijd,
  EMO 2
  geplaatst op 29-04-2012 om 19:03
 6. Kristel

  rank: 2

  details details! Bijna goed Davy EMO 1
  geplaatst op 22-04-2012 om 19:52
 7. biekevg

  rank: 1

  Maar neen, Kristel, ik bedoelde dat een teefje juist dan bevrucht kan worden, en wij dan juist niet... Voilà!EMO 8

  En niks beter in zo'n PMS-periode dan af en toe ne goede porto!
  geplaatst op 22-04-2012 om 18:05
 8. Kristel

  rank: 2

  Eigenlijk wel he Bieke. Vrouwen zijn dan ook wat ambetanter en ontwikkelen andere eetpatronen. Ik ben zelf ook altijd veeeeel chagerijniger voor mijn loopsheid en het is maar te hopen voor mijn baasjes dat ze weten hoe hiermee omgaan. Lukt dat niet moeten ze dringend een cursus volgen want het betreft een maandelijks terugkerend probleem EMO 1
  geplaatst op 21-04-2012 om 23:03
 9. davy

  rank: 14

  idd EMO 1. Komt niet 100% overeen EMO 1
  geplaatst op 21-04-2012 om 22:09
 10. biekevg

  rank: 1

  "De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw"
  Klopt niet helemaal, hè?
  geplaatst op 15-04-2012 om 18:41
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x