Loopsheid bij de hond

Loopsheid bij de hond
De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw. Net zoals bij vrouwen ondergaat het lichaam van de teef een aantal veranderingen. Als baasje is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent zodat je er gepast mee omgaat.

Eerste keer loops

Een hond wordt voor het eerst loops tussen de 6 en 12 maanden. De loopsheid eindigt als ze een leeftijd bereikt tussen de 12 en 24 maanden. Maar dit kan variëren, bijvoorbeeld hoe groter de hond, hoe later de loopsheid begint. De loopsheid duurt 21 dagen en bestaat uit 3 fasen.

Eerste fase

De eerste week van de cyclus heet pro-oestrus en duurt 7 à 10 dagen. In deze periode zwelt de vulva op en vinden er bloedingen plaats. Je merkt dan een verandering van het gedrag van je hond. Ofwel zoekt ze jouw aandacht ofwel wordt ze net chagrijnig. Ook haar eetlust kan veranderen. Ook hier kan de loopsheid twee tegenovergestelde gedragspatronen oproepen: ofwel eet ze niet, ofwel neemt de honger sterk toe.

Tweede fase

De tweede fase (oestrus) duurt gemiddeld 9 dagen. Tijdens deze periode worden de eitjes klaargemaakt voor bevruchting. De zwelling van de vulva neemt iets af en de hond verliest minder bloed. Het bloed heeft nu ook een andere kleur (roos). Vervolgens wordt de vulva zachter en bereidt zich voor op de penetratie. Het teefje zal nu ook beginnen te flirten met andere honden. Als er bevruchting plaatsvindt, kan de hond zwanger worden.

Derde fase

Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de loopsheid van de teef gevolgd door een derde fase, de metoestrus. Hierop volgt een periode van seksuele inactiviteit, de anoestrus. Na gemiddeld 4 maanden wordt de teef dan opnieuw loops.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

Bieke Van Gijsegem

"De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw"
Klopt niet helemaal, hè?

Davy Agten

idd EMO 1. Komt niet 100% overeen EMO 1

Kristel De Reymaeker

Eigenlijk wel he Bieke. Vrouwen zijn dan ook wat ambetanter en ontwikkelen andere eetpatronen. Ik ben zelf ook altijd veeeeel chagerijniger voor mijn loopsheid en het is maar te hopen voor mijn baasjes dat ze weten hoe hiermee omgaan. Lukt dat niet moeten ze dringend een cursus volgen want het betreft een maandelijks terugkerend probleem EMO 1

Bieke Van Gijsegem

Maar neen, Kristel, ik bedoelde dat een teefje juist dan bevrucht kan worden, en wij dan juist niet... Voilà!EMO 8

En niks beter in zo'n PMS-periode dan af en toe ne goede porto!

Kristel De Reymaeker

details details! Bijna goed Davy EMO 1

corry lenaerts

mijn hond is reeds een maal loops geweest ,we zijn dan ook bij de dierenarts geweest voor haar te laten sterliseren maar juist voordat we ze zouden brengen had ze haar kruisband volledig gescheurd met spelen,gevolgd eerst opereren aan knie en voledig genezen, dan volgende operatie en dat op 10 maanden leeftijd,
EMO 2

Charissa Buekenberghs

handig artikel, dat zal bij Maya binnenkort ook wel komen... Ben is benieuwd... men reutjes zijn wel gecastreerd maar toch... afwachten of ik ze apart ga moeten zetten....

Charissa Buekenberghs

Maya is loops geweest ^^ En het ging vanzelf EMO 3 allejah natuurlijk gaat het vanzelf, maar ik wist niet hoe mijn 2 reu's gingen reageren mits ze alle drie samen zitten EMO 4 (ze zijn wel gecastreerd) en het ging goed EMO 4 Mijn reu's waren helemaal niet geïnteresseerd in men wolfje en ze vochten ook niet, niets,... Gewoon spelen zoals altijd EMO 3

Kristel De Reymaeker

Fijn dat het goed ging Charissa

Charissa Buekenberghs

Inderdaad Kristel EMO 4


Een reactie plaatsen