Likgranuloom (overmatig likken) bij honden

Likgranuloom (overmatig likken) bij honden
Het spreekt voor zich dat je als eigenaar de gezondheid van je hond hoog in het vaandel draagt. Daarom is het belangrijk informatie in te winnen over mogelijke gevaren die je hond bedreigen. Zo is er likgranuloom. Deze huidaandoening ontstaat door het overmatig likken van de vacht en huid. In principe kan likgranuloom op alle plaatsen voorkomen, maar vooral op de poten ziet men dit optreden.

Oorzaken van likgranuloom

Door het overmatig likken of bijten van de huid zal deze worden beschadigd. Men ziet vaak eerst een verkleuring ontstaan. Later kan dit resulteren in een open wonden of een kale huid. Ook een verdikking van de huid is mogelijk. Het is moeilijk om een eenduidige oorzaak van likgranuloom te vinden, maar vaak kan men verlatingsangst of stress als mogelijke factoren aanduiden. Ook nervositeit kan een oorzaak zijn. Het gaat om een gedragsmatig probleem, wat door het likken tot uiting komt.

Wat kan jij als baasje hiertegen doen?


De behandeling is niet altijd evident. Eerst moet men natuurlijk de hond verzorgen, omdat er mogelijk infecties kunnen ontstaan. Daarna wacht er een moeilijke taak voor de eigenaar om de hond het likken af te leren. Dit is geen sinecure en vraagt veel tijd en moeite van het baasje. Je hond is dit gedrag immers gewoon en zal hier dus moeilijk van afwijken. Het is belangrijk om de hond voldoende aandacht te geven zodat hij niet denkt aan het likken. Wanneer hij dit wel doet kan je de hond negeren. Wanneer het likken het gevolg is van jeuk moet je hier de oorzaak van zoeken en bijgevolg natuurlijk ook oplossen.

Het is niet altijd zeker dat de hond dit gedrag af kan leren. Sommige honden blijven dit gedrag in stand houden, wat zowel voor de hond als eigenaar geen pretje is.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Bieke Van Gijsegem

Christo is ook likspecialist, maar dan alleen aan... mijn handen!EMO 3
Da's dus zo'n keer of tien, twintig per dag handen wassen! Bij mij zal niemand een verkoudheid krijgen door mij een hand te geven, hoor!EMO 4

Noëmi Noëmi Weiss

Als je het likken negeert kan de hond denken dat het likken wel oke is, mijn honden doen het ook wel eens en ze krijgen dan wel op hun kop.
Daarnaast doen ze het niet als ze voldoende afleiding krijgen.

Winnie Fenixjuh

Bij mij was de reden een ZEER LANGE nasleep na vlooien, blijven likken, blijft jeuken, resulteert in likken..
Straffen werkt inderdaad beter dan negeren.. EMO 2


Een reactie plaatsen