Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Likgranuloom (overmatig likken) bij honden

  Davy Agten
  Likgranuloom (overmatig likken) bij honden
  Het spreekt voor zich dat je als eigenaar de gezondheid van je hond hoog in het vaandel draagt. Daarom is het belangrijk informatie in te winnen over mogelijke gevaren die je hond bedreigen. Zo is er likgranuloom. Deze huidaandoening ontstaat door het overmatig likken van de vacht en huid. In principe kan likgranuloom op alle plaatsen voorkomen, maar vooral op de poten ziet men dit optreden.

  Oorzaken van likgranuloom


  Door het overmatig likken of bijten van de huid zal deze worden beschadigd. Men ziet vaak eerst een verkleuring ontstaan. Later kan dit resulteren in een open wonden of een kale huid. Ook een verdikking van de huid is mogelijk. Het is moeilijk om een eenduidige oorzaak van likgranuloom te vinden, maar vaak kan men verlatingsangst of stress als mogelijke factoren aanduiden. Ook nervositeit kan een oorzaak zijn. Het gaat om een gedragsmatig probleem, wat door het likken tot uiting komt.

  Wat kan jij als baasje hiertegen doen?


  De behandeling is niet altijd evident. Eerst moet men natuurlijk de hond verzorgen, omdat er mogelijk infecties kunnen ontstaan. Daarna wacht er een moeilijke taak voor de eigenaar om de hond het likken af te leren. Dit is geen sinecure en vraagt veel tijd en moeite van het baasje. Je hond is dit gedrag immers gewoon en zal hier dus moeilijk van afwijken. Het is belangrijk om de hond voldoende aandacht te geven zodat hij niet denkt aan het likken. Wanneer hij dit wel doet kan je de hond negeren. Wanneer het likken het gevolg is van jeuk moet je hier de oorzaak van zoeken en bijgevolg natuurlijk ook oplossen.

  Het is niet altijd zeker dat de hond dit gedrag af kan leren. Sommige honden blijven dit gedrag in stand houden, wat zowel voor de hond als eigenaar geen pretje is.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

3 reacties

 1. Fenixjuh_removed

  rank: 1336

  Bij mij was de reden een ZEER LANGE nasleep na vlooien, blijven likken, blijft jeuken, resulteert in likken..
  Straffen werkt inderdaad beter dan negeren.. EMO 2
  geplaatst op 03-04-2013 om 18:54
 2. Noemi

  rank: 1199

  Als je het likken negeert kan de hond denken dat het likken wel oke is, mijn honden doen het ook wel eens en ze krijgen dan wel op hun kop.
  Daarnaast doen ze het niet als ze voldoende afleiding krijgen.
  geplaatst op 19-12-2012 om 13:46
 3. biekevg

  rank: 1

  Christo is ook likspecialist, maar dan alleen aan... mijn handen!EMO 3
  Da's dus zo'n keer of tien, twintig per dag handen wassen! Bij mij zal niemand een verkoudheid krijgen door mij een hand te geven, hoor!EMO 4
  geplaatst op 18-12-2012 om 18:08
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x