Lichaamstaal van je hond : Likken aan de lippen

Als je een hond aan zijn lippen ziet likken, zou je kunnen denken dat hij gewoon iets aan het eten is of kwijlt. Maar als er geen eten in de buurt is, kan een hond zijn lippen likken omdat er iets om hem heen gebeurt dat hij als een bedreiging ziet. Lippen likken is een vorm van communicatie, en een hond die zijn lippen likt, gebruikt deze vorm van lichaamstaal om je te laten weten hoe hij zich voelt.

We leggen even uit wat het betekent als een hond aan zijn lippen likt (terwijl dit geen verband houdt met eten), en wat je kan doen om dit gedrag op te lossen.

Wat is ‘lippenlikken’?

‘Lippenlikken’ is precies hoe het klinkt: een hond die zijn lippen likt. Als je merkt dat een hond aan zijn lippen likt terwijl er geen eten te bespeuren is, probeert hij jou iets duidelijk te maken.

Wat betekent het als honden hun lippen likken?

Hondentrainer en gedragsdeskundige Turid Rugaas bedacht de term 'kalmerende signalen' om te verwijzen naar liplikken en soortgelijk hondengedrag. Likken aan de lippen wordt ook wel als een verzoeningsgebaar gezien. Honden vertonen bepaald gedrag wanneer ze zich gestrest of ongemakkelijk voelen. Ze doen het meestal omdat er iets om hen heen gebeurt dat ze als een bedreiging beschouwen. Honden die hun lippen likken, sturen zo het bericht dat ze zich zorgen maken.

Honden likken hun lippen om een ​​persoon of dier die ze als een bedreiging zien, te sussen en te kalmeren, om agressie af te weren. Een voorbeeld hiervan is te zien bij honden die worden uitgescholden wanneer hun baasje thuiskomt en ontdekt dat de hond een ongelukje in huis heeft gehad. Een hond kan het schelden niet linken aan zijn ongelukje. In plaats daarvan ziet hij zijn baasje als een bedreiging. De hond maakt een verzoeningsgebaar door zijn lippen te likken en zijn blik af te wenden. Dit is de manier van de hond om te zeggen dat hij geen bedreiging vormt voor de persoon die zich kwaad maakt.

Soms vertonen honden kalmerende gebaren zoals ‘liplikken’ en geeuwen wanneer ze gefrustreerd of verward zijn. Veel baasjes merken dit tijdens trainingen, wanneer de hond moeite heeft om te begrijpen wat er wordt geleerd. Als je tijdens de hondentraining merkt dat je hond zijn lippen likt, gaapt, krabt of de grond besnuffelt, is het tijd om te stoppen met de trainingssessie. Een hond kan geen nieuwe dingen leren als hij gestrest is. Om positief te eindigen, vraag je je hond om iets eenvoudigs te doen, iets dat hij al goed kan, zoals gaan zitten. Beloon hem met iets lekkers, prijs zijn goed gedrag en beëindig dan de sessie. Probeer een tijdje met je hond te spelen om een ​​band op te bouwen en je hond te helpen ontspannen.

Een andere belangrijke mogelijke reden voor overmatig liplikken, is een onderliggend gezondheidsprobleem. Een hond kan zijn lippen likken omdat hij zich misselijk voelt, tandproblemen heeft of omwille van pijn in de mond. Zoek naar andere ziektesymptomen en hou je hond goed in de gaten. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts.

Wat moet je doen als je hond aan zijn lippen likt?

Hoewel liplikken meestal wordt beschouwd als een onderdanig gebaar dat bedoeld is om te voorkomen dat agressie escaleert, is het nog steeds een teken dat een hond gestrest is en zich ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie. Dit verzoeningsgebaar kan de eerste poging zijn om de dreiging af te wenden, zoals het baasje laten stoppen met schreeuwen of een andere hond zover te krijgen dat hij stopt met blaffen. Dit betekent echter niet dat de hond niet defensief zal worden als de waargenomen bedreigende situatie voortduurt. Een defensieve hond kan zijn toevlucht nemen tot agressief gedrag als verzoeningsgebaren niet werken.

Als je een hond aan zijn lippen ziet likken, ga dan achteruit en geef hem wat ruimte waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen. Probeer te achterhalen wat de oorzaak van de bezorgdheid is en werk die, indien mogelijk, weg. Dit kan je behoeden voor een mogelijke beet van een hond die de behoefte voelt om zichzelf te verdedigen.

Als je hond aan het liplikken is bij de dierenarts of op een andere plek die hem nerveus maakt, probeer hem dan op een positieve manier af te leiden. Je kan hem vragen om een ​​trucje uit te voeren en hem dan belonen voor het gehoorzamen. Probeer je hond niet te troosten als hij zich ongemakkelijk voelt, omdat dit zijn angst of bezorgdheid alleen maar versterkt.

Als je hond tijdens een trainingssessie aan zijn lippen likt, is het waarschijnlijk het beste om een ​​manier te vinden om snel met een positieve noot te eindigen (vraag je hond om iets te doen dat hij goed kan en rond de sessie af). Deel de volgende keer de actie op in kleinere stukjes, zodat het voor je hond gemakkelijker is om te leren. Dit wordt ook wel vormgevend gedrag genoemd.

Als je vaak merkt dat je hond aan zijn lippen likt wanneer er geen duidelijke dreiging en geen voedsel in de buurt is, kan je misschien verder onderzoek doen. Misschien is er iets in de omgeving van je hond waardoor hij zich ongemakkelijk voelt. Onthoud dat er zelfs een gezondheidsprobleem kan zijn, zoals misselijkheid. Ga bij twijfel met je hond naar de dierenarts voor een check-up.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Nowa Hof

Zeker zijn dingen fijn om te weten.
Maar in vredesnaam niet alles tien keer herhalen.
Ik kom uit onderwijs.
Aub onleiding/probleemstelling, dan korte uitleg en vervolgens oplossing.
Steeds dingen herhalen om een lang artikel te krijgen, is vervelend, laat ook geen duidelijke uitleg zien.

Nowa.

Pieter van Hees

Jammer dat er gezegd wordt je hond niet te troosten, dat zou de angst versterken.
Dat is de grootste onzin.
Je moet er juist zijn voor je hond als hij angst heeft.

Alfred

Iemand die uit het onderwijs vraagt om niet te herhalen, grappig...

Langdradig maar het zit er nu wel in.

Bedankt.

Hilde Van haelewyn

Ik ben het volledig eens met wat Pieter van Hees zegt. In plaats van je hond aan zijn lot over te laten, zou je hem beter steunen. Dat is hetgeen je hond van jou verwacht, tenminste als je een goede band hebt met je hond. Verwacht ook niet van je hond dat hij bij spanning of stress, vb bij dierenarts, je gevraagde trucje zal uitvoeren, daar heeft hij op dat moment geen aandacht voor.

SIMONNE LAUWERS

ik ben het volkomen eens met de vorige 2 " sprekers " . Het is al jaren een achterhaald feit dat je honden niet mag "troosten " indien zij zich niet wel in hun vel voelen ( om welke reden dan ook ) .
Integendeel zelfs : ondersteunen en proberen het " waarom " te achterhalen zijn een must voor een beter begrip met je hond(en ) .
Simonne lauwers

Beckers Patrick

Het is interessant door zoveel mogelijk tips je hond beter te leren begrijpen en er zit nog veel verschil van hond tot hond. Ik werk met twee golden retrievers en ze verschillen elk van elkaar. één van hun heeft nog al vlug schrik. Bij de dierenarts merk ik dat vooral. trucjes daar staat zijn hoofd niet naar. Hij komt dan het liefst op de schoot bij zijn baasje, dan voelt hij zich op zijn gemak en het liefst gaat hij nog de deur uit. Belangrijk is je hond zo goed mogelijk begrijpen, wat niet altijd makkelijk is. patje


Een reactie plaatsen