Levensgevaarlijke etenswaren voor honden

Levensgevaarlijke etenswaren voor honden

Vaak kunnen we tijdens het eten onze smekende hond die ons met zijn meest zielige blik aankijkt niet weerstaan. Het gevolg is dat we hem regelmatig een klein stukje vlees, groenten, snoep, … toestoppen.

Waar vele mensen echter niet bij nadenken is dat sommige voedingswaren uiterst giftig zijn voor de hond. Je kan best, hoe moeilijk het ook soms is, je hond negeren tijdens een van zijn vele bedelpogingen. Als het echt niet anders kan, geef hem dan vooral niks van onderstaand lijstje, omdat dit wel eens tot zeer ernstige gezondheidsklachten kan leiden.


Chocolade

Hoe lekker het voor de mens ook is, voor honden is chocolade een van de meest gevaarlijke etenswaren. Het bevat namelijk theobromine, een stof dat het metabolisme van de hond niet kan omzetten. Een reep van 200 gram chocolade kan zelfs een hond van 30 kg doden.

Theobromine wordt traag afgebroken en kan tot 20 uur in het bloed circuleren. Daarom kunnen zelfs al de kleinste dosissen zorgen voor ziekteverschijnselen. Als je hond toch chocolade heeft gegeten, laat hem dan braken met een schep zout in de keel of ga onmiddellijk naar de dierenarts. De symptomen kunnen variëren van milde verschijnselen zoals rillen of een verhoogde hartslag, tot meer ernstige verschijnselen zoals braken, diarree en zelfs coma of de dood.


Druiven en rozijnen

Ook druiven en rozijnen bevatten een stof die giftig kan zijn voor de hond. Ondanks talloze onderzoeken is men er nog niet uit welke stof juist zorgt voor het toxisch effect. Na het eten van teveel druiven of rozijnen kan de hond nerveus of hyperactief gedrag vertonen, braken en diarree hebben. Na 24 uur wordt de ademhaling onregelmatiger en kan de hond loom worden.

De eetlust verdwijnt geleidelijk aan en de urineproductie vindt niet meer plaats. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ophoping van gifstoffen in de verschillende weefsels. Vertoont je hond bovenstaande symptomen na het eten van druiven of rozijnen, ga dan zo spoedig mogelijk naar een dierenarts.


Uien

Het eten van uien kan Heinz body anemie veroorzaken. Dit houdt in dat het lichaam van de hond te snel rode bloedcellen gaat afbreken waardoor er bloedarmoede ontstaat. Zowel het eten van rauwe, gekookte als gedroogde uien kan deze bloedarmoede teweeg brengen.

Symptomen van Heinz body anemie zijn een donkerrood-bruine urine, een snelle of juist zwakke pols, duizeligheid en soms bewusteloosheid. Ook hier weer is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.


Noten

Bepaalde soorten noten zoals pinda’s, amandelen en walnoten kunnen ook schade toebrengen aan de gezondheid van je hond. Vooral walnoten bevatten een schimmel dat kan leiden tot ziekte. Nier-en blaasstenen kunnen het gevolg zijn van een te hoge consumptie van noten.

Buiten deze voedingsmiddelen, kunnen ook tafelrestjes zorgen voor verteringsproblemen. Varkensvlees is namelijk vrij  vet voor het spijsverteringsstelsel, hesp kan een hondenmaag van streek brengen, aardappelen kunnen een giftig effect teweeg brengen,…


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Steve Vergaerde

" laat hem dan braken met een schep zout" ? Ik dacht dat zout ook dodelijk kan zijn en dat enkel zwarte chocolade slecht is , van bruine en witte chocolade moet de hond er zeer veel van eten om er echt ziek van te worden.

Thijs Bols

Denk dat je "schep" met een schepje zout moet nemen EMO 4

Veerle Robijn

Als ik dat hier allemaal lees, mag ik content zijn dat onze hond nog gezond en wel is en dat zonder veel bezoekjes aan de DA. EMO 3 Bij tuinfeestjes, BBQ's en tijdens het koken is onze Jenne niet weg te slaan van de kok om alle gevallen restjes pijlsnel op te eten en ja, daar zit soms een een stukje ajuin tussen... Of de vuile vaat in de vaatwasser aflikken met daartussen de chocomessen van het ontibijt. Zelfs een lepel zout krijgt hem niet klein (deze zomer uitgeprobeerd op aanraden van de DA nadat onze vriend een ballon binnengeslokt had). Sterke hond hebben wij blijkbaar ! EMO 8

Carla Buyssens

Toch interessant om dit allemaal te weten. Het kan een hondenleven redden. Ik wist het van de chocolade en van de druiven of rozijnen, maar behalve ajuin, zijn er zo nog van die dingen waar je voor moet oppassen?

Marthe De Buck

mijn hond eet walnoten, rozijnen EN druiven alsof het snoepjes zijn en hij is nog nooit ziek geworden. Maar misschien moet ik wat afbouwen... EMO 3


Een reactie plaatsen