Let op met overgewicht bij je hond!

Let op met overgewicht bij je hond!
Een van de grootste gezondheidsrisico’s bij honden is overgewicht. Overmatig eten en vreetbuien liggen aan de oorzaak van dit probleem. Vaak werd dit probleem teweeg gebracht door factoren die ook een oorzaak kunnen zijn van andere problemen. Net als bij mensen kunnen ook honden door overgewicht bepaalde ziektes krijgen. Als deze niet juist behandeld worden, kunnen grote complicaties optreden.

Enkele van de meest voorkomende problemen door overgewicht:


Artritis

Door overgewicht wordt er meer druk gezet op de beenderen van je hond. Daardoor kunnen de gewrichten artritis ontwikkelen.


Diabetes

Net als mensen kunnen honden ook diabetes krijgen. Door het te veel aan vet wordt er te veel insuline geproduceerd in het lichaam. Bij honden verzet het lichaam zich tegen een te veel aan insuline.

Huidproblemen

Het te veel aan vet wordt opgeslagen in de huid. Dit kan het moeilijker maken om je hond deftig te verzorgen. Bacteriën en vuil kunnen dan terecht komen op zijn huid, waardoor infecties, kloven en andere huidproblemen kunnen ontstaan.


Hitte verdragen wordt moeilijk

Door het vet in de huid kan je hond steeds moeilijker hitte verdragen. Te dikke honden kunnen tijdens de zomer makkelijk bezwijken aan een hitteberoerte.


Ademproblemen en hartziektes

Net als mensen hebben te dikke honden een groter risico op ademproblemen en hartziektes. De borstholte is bedekt met vet. Als de hond ademt, zetten de longen moeilijker uit, net als het hart. Op de duur kunnen de longen en het hart niet meer de nodige zuurstof in het lichaam brengen.

Gastro-intestinale problemen

De pancreas en de darmen kunnen lijden onder het overgewicht. De pancreas kan ontsteken. Dit is zeer pijnlijk voor je hond en bovendien ook levensgevaarlijk.

Leverproblemen

Vet is moeilijker om af te breken. Dit kan grote leverproblemen veroorzaken bij je hond. Als de lever niet meer goed kan functioneren, kan dit zelfs levensbedreigend zijn.


Deze gezondheidsproblemen kunnen allemaal levensbedreigend zijn. Er hangt veel af van wat je zelf doet om je hond gezond te houden.

Stel een strikt oefenplan op om overgewicht te vermijden. Ga met hem wandelen of laat hem lopen door de velden. Het is niet enkel voor je hond een gezonde afwisseling, maar ook voor jezelf! Stel een gezond voedingspatroon op voor je hond. Een evenwichtige voeding, met alle nodige voedingsstoffen is essentieel voor je hond: vezels, vlees, groente, vitaminen, mineralen en genoeg vers water. Een dierenarts raadplegen kan hierbij nooit geen kwaad.

De combinatie van genoeg beweging, een evenwichtige voeding en een liefdevolle thuis, maakt van je hond een gelukkige hond!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

jeanet boeijsma

hier geen last van overgewicht.
ze zijn precies goed op gewicht.
niet te dik en niet te mager en dan toch 4x per dag lekker eten.
mijn DA is zeer tevreden over hun gewicht.
jeanet

d.m carine

hier ook niet,moet wel een paar kg afvallen maar is niet omdat hij te dik is,is voor het goed van zijn gewrichten,een bernerke met een schofhoogte van min 75cm en een gewicht van 42kg was zeker niet teveel he,maar nu moeten we gaan voor iets minder dan 40 kg heeft elleboog en heupdysplasie en is nog geopereerd aan een pootje dat heel scheef stond even als zijn voetje,de sukkelaar is maar 15 maandEMO 1

martine haesaert

mijn barsoi's zij iets te dik ( te veel eten)
ik let nu wel op hun voeding

hallo jeanet
mag ik vragen wat je dan geeft aan je honden om te eten ik geef 1 maal daags eten aan mijn labrador en die is veel te dik

Jente Kasprowski

Gus staat sinds kort ook wat op dieet

Mijn sharpei pup gekruist met amstaff is 6 weken oud en egt dik iedereen waar je paseert op straat kijkt en zegt amai das ne flinke eh hij wil altijd maar eten

Ik heb ook zo'n hongerlijder. Als ik hem zijn zin zou geven werd hij tonnetje rond. Maar hij krijgt alleen wat goed voor hem is met als gevolg dat hij mooi op gewicht is. Ik probeer het zo te houden. EMO 4

Ik heb ook zo'n hongerlijder. Als ik hem zijn zin zou geven werd hij tonnetje rond. Maar hij krijgt alleen wat goed voor hem is met als gevolg dat hij mooi op gewicht is. Ik probeer het zo te houden. EMO 4

Wimbo Wimbo

Als je de onze zijn bakje vult eet hij het 9 van de 10 keer in één keer leeg. Hij krijgt precies de hoeveelheid die hij nodig heeft, zoals vermeld op de zak (gewicht en leeftijd, je kent het vast wel) Omdat hij erg actief is, geven we hem (ongeveer) 10-15 % meer. En dan nog schooit hij om eten als je iets eet of hij DENKT dat het met eten te maken heeft. Is een soort tik denk ik, want, altijd zelf voer moeten bij elkaar "jatten."
Hij is nu ong. 9 maanden oud, weegt +/- 20 kg. Met welke leeftijd is een hond aan zijn gewicht? (of noem het volwassen) Want ik denk niet dat er nu nog veel kilootjes bijkomen... EMO 4

siyu yan

ondergewicht is mijne nu


Een reactie plaatsen