Leer je puppy zijn wereld kennen

Wanneer een puppy ter wereld komt, is hij zich helemaal niet bewust van andere mensen of dieren. Je moet hem er mee in contact brengen. Wanneer dit niet goed of niet goed genoeg gebeurt, riskeer je een puppy met veel angst of agressie.

Begin er vroeg mee

De eerste maanden na de geboorte zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hond. Zodra ze enkele weken oud zijn, moet je beginnen ze op te voeden. Leer hen luisteren naar hun baasje(s), maak ze zindelijk en leer hen andere mensen, dieren en vooral andere honden kennen. Als je vrienden en kennissen hebt die zelf een hond hebben, nodig ze dan zeker eens uit. Zo kan jouw puppy in zijn vertrouwde omgeving kennis maken met andere honden.

Zodra ze ingeënt zijn tegen de meeste ziektes, neem ze dan regelmatig mee voor een fikse wandeling. Probeer de eerste maanden wel weg te blijven van plaatsen waar zwerfhonden loslopen. Het risico op een ziekte is dan wel iets te groot.

Beloon je hond ook regelmatig wanneer hij of zij nieuwe vrienden maakt. Let er wel op dat je de puppy niet dwingt om sociaal gedrag aan te leren. Werk stap voor stap, zonder hem te benauwen.

Creëer een zo gevarieerd mogelijke habitat

Je kan je puppy nog beter laten wennen aan de maatschappij, wanneer je hem met zo veel mogelijk verschillende mensen en dieren in contact laat komen. Het is ook belangrijk dat je hen laat wennen aan kinderen, omdat kinderen zich heel anders gedragen dan volwassenen.
Als je puppy enkel in contact komt met mensen van een bepaalde leeftijd, kunnen ze zich agressief opstellen tegen mensen die niet aan het bekende profiel voldoen.

Hondenschool

De beste manier om puppy’s te laten wennen aan de maatschappij is naar de hondenschool te gaan. De meeste hondenscholen beginnen een cursus voor puppy’s van 8 tot 12 weken oud.

Je zal ondervinden dat je puppy de wereld laten kennen, veel tijd en geduld vraagt. Denk er wel aan dat het een investering is die zich op lange termijn zeker terugverdiend. Het zijn immers die eerste weken die maken of je een al dan niet lieve hond zal hebben…

Je kan een hondenschool in jouw buurt zoeken in onze hondenscholen database

Een goede aanvulling op een hondenschool is het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

... ..

Weet er misschien ook iemand tot hoe veel weken de socialisatie duurt?

Nikita °

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/puppy.html
Hier staat wel wat nuttige informatie EMO 1

Onze pup geniet elke keer met volle teugen van zijn puppy lesje EMO 1

Marleen

Hoe lang duurt sociolzrisztie nu in Corona tijd dat je geen puppy les op honden school kan nemen
Heb chihauhau hai en is erg eenhandig
Dank je


Een reactie plaatsen