Leer je hond wachten

Leer je hond wachten

Dit artikel gaat over een zeer handig commando, namelijk het commando «wacht ». Het komt van pas wanneer je graag met je hond wil gaan wandelen zonder leiband. Het bevel is niet alleen handig voor jou als baasje (je kan het gebruiken als je ziet dat de hond wil oversteken zonder dat het veilig is), maar ook voor de hond zelf en de omgeving waarin jullie gaan wandelen.


Wachten of blijven?

Er zit een duidelijk verschil tussen de bevelen “wacht” en “blijf”: als je de hond laat wachten, wil dat zeggen dat hij alleen maar even moet wachten. Om even het voorbeeld van het oversteken verder te nemen: de hond wil graag oversteken, maar jij als baasje zegt hem te wachten.

Daardoor weet de hond direct dat hij nu nog even niet mag oversteken, maar later wel. Als je op dat moment tegen de hond zou zeggen te blijven staan, lijkt het voor de hond eerder een verbod en weet hij dat hij eigenlijk niet verder mag gaan.


Hoe leer je de hond te wachten?

De beste manier om je hond te leren wachten, is de toon van je stem. Tijdens het trainen zelf moet je ook goed op je toon letten zodat de hond goed leert begrijpen wat er met die toon bedoeld wordt. Zo is een lieve, beetje zangerige toon meestal een goed teken: de hond krijgt een complimentje, hij heeft iets goed gedaan,… honden merken dit heel erg op. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen tegen een hond dat hij heel stout geweest is, maar als je dat zegt op een hele lieve toon, zal de hond helemaal niet denken dat hij iets fout heeft gedaan.

Voor deze specifieke training moet je er rekening mee houden dat de hond naar jou opkijkt en jouw goedkeuring wil. Als de hond iets doet wat nog niet mag, zeg je met een vastberaden afkeurende toon “wacht”. Normaal zal hij dan stoppen en kijken naar jou tot hij wel verder mag lopen bijvoorbeeld.


Genoeg of wachten?

Er bestaat nog een ander commando, namelijk “genoeg”. Genoeg houdt in dat de hond met een activiteit moet stoppen (spelen, eten,…) en heeft een hele andere waarde dan wachten. De hond mag namelijk niet meer verdergaan met de activiteit.

Je kan het bevel “wacht” gebruiken als de hond wil eten. Zet het eten klaar, zeg de hond even te wachten en geef daarna een teken waardoor de hond begrijpt dat hij mag eten. Denk daarbij aan een hoofdknik (wel duidelijk genoeg aangeven dan) of zeg “doe maar”. 

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Bieke Van Gijsegem

Meestal leert de Christo mij wachten,als hij weer eens uitgebreid aan de snuffel is...EMO 3


Een reactie plaatsen