Leer je hond goede eetgewoontes

Leer je hond goede eetgewoontes
Heeft je hond geen eten meer? Misschien heb ook jij de gewoonte om zijn voederbakje steeds aan te vullen. Stop ermee! Het is belangrijk voor je hond om op regelmatige tijdstippen gevoed te worden.


Eten op regelmatige tijdstippen

Je hond eten geven op regelmatige tijdstippen heeft veel voordelen: een beter verteringssysteem en je kunt hem makkelijker nieuwe dingen aanleren.

Eten op regelmatige tijdstippen is voordelig voor het verteringssysteem van je hond. Op die manier kun je ook een oogje in het zeil houden wat hun gezondheid betreft. De verteringssappen in maag en darmen worden geactiveerd door geur. Als je hond dus altijd eten voor zijn neus heeft, dan kan zijn verteringssysteem nooit eens rusten.


Eten op verschillende locaties

Leer je hond eten op verschillende locaties. Hou nog steeds vast aan regelmatige tijdstippen, maar verplaats zijn voedingskom. Op die manier wordt je hond gewoon aan andere locaties. Hij zal rustiger zijn als je hem meeneemt op reis.

Geen agressie

Leer je hond om niet agressief te zijn met eten in de buurt. Dit is enkel mogelijk als je je hond leert wachten op eten. Als je hem eten geeft, blijf dan in de buurt. Leer hem zo om dieren of mensen in de buurt van zijn voedingskom te tolereren. Je kunt, terwijl hij eet, met je hand ronddraaien in zijn voedingskom. Stop er af en toe een klein snoepje tussen. Zo leert je hond om niet te bijten naar degene die hem voedsel geeft, of naar degene die dicht in de buurt komt terwijl hij eet. Dit is zeker een must als er vaak jonge kinderen in de buurt komen van je hond. Vaak snappen ze het gevaar niet van een etende hond.

Ook als je je hond nieuwe dingen wilt aanleren, is eten op regelmatige tijdstippen een aanrader. Geef hem een commando, vb. zit!, en geef hem daarna zijn voedsel als beloning voor zijn goed gedrag. De eettijdstippen worden dan een soort beloning. Als je hond constant eten voor hem heeft, wordt voedsel geen echte beloning meer.

Laat af en toe zijn eten door iemand anders geven. Als je ziek bent, of ergens anders, zal het een grote geruststelling zijn om te weten dat ook iemand anders hem kan verzorgen.

Heb je een dominante hond? Laat hem dan merken dat jij boven hem staat, vooral wanneer het op eten aankomt.

Deze kleine tips maken de voordelen van regelmatige eettijdstippen duidelijk. Aan jou om er nog zoveel meer te ontdekken!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Wimbo Wimbo

Eetgewoontes bij een hond... De onze bestáát uit eten. Als jezelf wat eet of pakt, denkt hij dat ie ook wat krijgt. Meestal kun je hem dan wel wegsturen (Mand!) en dan kijkt hij heel verongelijkt: krijg ik niks dan? En daar geven we dus géén gehoor aan! Anders blijft hij bedelen. Eet alles. Wel op zoveel mogelijk dezelfde tijdstippen. Laat tegenwoordig ook gerust wat staan. Vroeger dacht hij dat het weg zou zijn als hij niet in één keer alles opat. Is dus rustiger geworden. Lust alles (behalve vers vlees... LOL) Eten verstoppen doen we niet aan: hij weet het feilloos te vinden...

Veerle Robijn

"Je kunt, terwijl hij eet, met je hand ronddraaien in zijn voedingskom." EMO 5
Ehm... Ze moeten ook met hun handen uit mijn eetbord blijven!!!!! Ik zou ook reageren... Trouwens, ik blijf sowieso in de buurt als mijn honden eten en kleine kinderen moeten maar leren dat ze niet in de eetkom van de honden moeten komen, zelfs als de honden niet aan het eten zijn...

Jon Dewitte

Wanneer je de hond leert dat jij, als roedelleider, het recht hebt om even in zijn eten te roeren tewijl hij aan het eten is, kun je later eventueel gemakkelijker iets uit zijn mond halen wat hij niet mag eten, bijv een kadaver van een dier.
Bij mijn honden blijven de korrels de hele dag staan zodat ze kunnen eten wanneer ze willen. Een van mijn honden heeft constant platte stoelgang. Zou de reden kunnen liggen in het feit dat het eten blijft staan ?

Wimbo Wimbo

De onze eet ook wel eens ies wat ie niet mag. Dan pak ik zijn bek tussen twee vingers en doe met de andere hand zijn bek open. En dat laat ie gewoon toe, zélfs als ik achter in zijn bek moet zijn. Hij eet namelijk ook wel eens stukjestouw op en dan kokhalst hij, vandaar dat ik dat er dan moet uithalen. Bijten? Neen, nooit. EMO 3

Ik geef sinds 14 dagen op vaste tijden mijn honden hun voer. Wat mij opvalt is dat hun ontlasting ook een veel regelmatig is. Dus inplaats een keer per 2 dagen nu elke dag. Ik kan gewoon de van aanraken en in hun bek kijken ze komen zelf naar mij toe als er iets tussen hun tanden zitten!


Een reactie plaatsen