Laat je hond niet in de steek

Laat je hond niet in de steek

Elk jaar komen meer dan 30.000 honden in het asiel terecht. In alle soorten, maten en van alle leeftijden. Vaak zijn ze het slachtoffer van een scheiding, een nieuwe baby, een verhuis. Soms is er echt geen andere uitweg meer, maar vaak zijn er maatregelen die je kan nemen om toch verder voor je hond te kunnen zorgen.


Er is een baby onderweg

Honden en kinderen kunnen een perfecte combinatie zijn, mits je er verantwoordelijk mee omgaat natuurlijk. Laat je hond al voor de geboorte van de baby wennen aan allerlei babygeluiden en hou de babykamer hondvrij. Wanneer de baby geboren wordt kan je de twee uitgebreid aan elkaar voorstellen. Het is belangrijk dat de hond zijn plaats in de roedel kent, namelijk onder de kinderen, en dat de kinderen de hond met respect behandelen. Zo gaan jullie – met kind en hond – een prachtige toekomst tegemoet.


Ik moet verhuizen en mijn hond mag niet mee

Er zijn helaas veel verhuurders die liever niet verhuren aan mensen met een hond. Laat je echter niet ontmoedigen. Het zal misschien veel tijd vergen maar uiteindelijk zal je ook een appartementje of een huisje vinden waar ook jouw viervoeter welkom is. Je kan de huisbaas voorstellen om in het contract te laten opnemen dat alle schade die de hond zou kunnen berokkenen door jou terugbetaald wordt.

Als je echt dringend moet verhuizen, doe dan beroep op familie of vrienden. Zij kunnen jouw hond misschien voor langere tijd opvangen tot je een betere woning hebt gevonden. Hetzelfde geldt voor een eventuele stage in het buitenland.


Ik kan de zorg voor mijn hond niet meer betalen

Het zit financieel soms wel eens tegen en dan lijkt het alsof er echt geen andere uitweg is. Probeer eerst een duidelijk schema op te stellen van wat je zoal uitgeeft aan je hond en stel daarna een vast budget op. Vermijd de aankoop van dure speeltjes en halsbanden en ga eventueel voor een goedkoper merk hondenvoer. Vraag raad bij vrienden en naburige hondeneigenaars: zij weten misschien wel een goedkopere dierenarts voor de jaarlijkse inentingen en ontwormingstabletten.
 

Mijn hond heeft gedragsproblemen

Elke hond is trainbaar met de nodige knowhow. Probleemgedragingen zijn vaak het gevolg van (onbewuste) foutjes van de eigenaars. Kom je er zelf niet uit? Klop dan eens aan bij een goede hondenschool in de buurt. Zij kunnen je misschien helpen, of je doorverwijzen naar een bekwame gedragstrainer.
 

Ik heb een ernstige ziekte

Dit is waarschijnlijk één van de meest begrijpelijke redenen om je hond te willen plaatsen voor adoptie. Je kan familie of vrienden vragen of ze voor een langere tijd op je hond kunnen passen. Er zijn ook gespecialiseerde organisaties die op zoek gaan naar opvanggezinnen voor honden van ernstig zieke mensen.


Ik heb alles geprobeerd maar kan de hond echt niet houden

Als je jouw hond echt niet meer kan houden onderneem je best deze stappen:
 

  1. Maak een lijstje met gegevens van je hond: Naam, fokker, geslacht, ras, gedragskenmerken (wees eerlijk) en voeg als het kan een foto toe. Als je hond van bij een erkende fokker komt contacteer je die best ook eerst.
  2. Stuur deze fiche rond naar vrienden, collega’s en familie. Je kan ook langsgaan bij je dierenarts. Die wilt misschien voor jou een flyer ophangen.
  3. Ga op zoek naar een forum rondom het ras van jouw hond, zij hebben vaak een plaatsingshoekje
  4. Als de hond echt heel dringend weg moet kan je hem als laatste optie naar het asiel brengen. Zoek bij voorkeur een asiel waarbij honden die te lang blijven zitten niet geëuthanaseerd worden. Surf naar www.pets.be voor een overzicht van alle Belgische asielen.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen