Kwispelen

Kwispelen
Een kwispelende hond associëren we met een blije hond. Maar kwispelen is niet altijd positief, het kan verschillende betekenissen hebben: blijheid, onrust, angst of zelfs agressie. Als het kwispelen verkeerd wordt begrepen, kan dit leiden tot ongelukken.

De staart van de hond

De staart van de hond heeft meerdere functies, waarbij de één belangrijker is dan de andere. Ten eerste dient de hondenstaart als roer, en zorgt ervoor dat de hond tijdens snelle bewegingen of onverwachte wendingen in balans blijft. Ook gebruikt de hond zijn staart om zijn stemming weer te geven.

De staart is slechts een onderdeel van de hond, kijk ook naar zijn lichaamstaal, positie van het hoofd, oren, ogen, en de nekharen. Dit alles zal u helpen begrijpen wat uw hond probeert uit te drukken.

Daarom enkele voorbeelden van kwispelen ter verduidelijking:

 • Snel en wijd kwispelen waarbij het hele achterlijf mee beweegt: De hond is speels en blij om je te zien.
   
 • Lichtjes kwispelen: Neutrale begroeting
   
 • Traag kwispelen met laaghangende staart: De hond is onzeker en angstig
   
 • Laag kwispelen met de oren naar achteren: Begroeting van een hond die hoger staat in rang
   
 • Kwispelen met verstijfd lichaam: De hond is agressief, bijvoorbeeld omdat iemand zijn territorium betreedt.Hond kwispelt rechts naar het baasje, links naar een vreemde

Honden kwispelen met hun staart naar rechts als zij hun baasje zien en naar links als zij bijvoorbeeld een vreemde hond ontmoeten. Dat blijkt uit een videoanalyse van kwispelende honden door Italiaanse neurobiologen onder leiding van Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst.

Het links of rechts kwispelen is volgens de onderzoekers een weerspiegeling van de emotionele toestand van de hond. De voorkeur voor links of rechts vindt zijn oorsprong in een verschil in functie van beide hersenhelften.

De onderzoekers testten dertig honden (15 reuen en 15 teefjes van verschillende rassen). De dieren werden in een hokje geplaatst, waarbij ze van bovenaf gefilmd werden. De onderzoekers schoven vervolgens een luikje open waardoor de hond een minuut lang werd geconfronteerd met zijn baasje, een onbekende persoon, een onbekende dominante hond of een kat.

Beeldje voor beeldje bestudeerden de onderzoekers vervolgens de video-opnamen van het kwispelgedrag. Bij het zien van het baasje hadden de honden een duidelijke voorkeur voor rechts kwispelen en bij het zien van een vreemde persoon voor links. In dat laatste geval was het kwispelen ook iets minder enthousiast.

Volgens de onderzoekers kwispelen honden rechts naar stimuli die zij willen benaderen en links naar stimuli die zij liever uit de weg willen gaan. Dit gegeven kan een handig hulpmiddel zijn voor hondenpsychologen, zij het dat de kwispelvoorkeur niet zo op het oog is te zien, omdat honden doorgaans te veel bewegen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Monique Appels

Kwispelen is een vorm van spanning. Altijd.

Bieke Van Gijsegem

"De staart van de hond heeft meerdere functies, waarbij de één belangrijker is dan de andere."
Ze zijn er nog eentje vergeten : met één zwiep van die staart, is het hele salontafeltje - mét aperitiefglazen - soms schoongeveegd...EMO 3

Veerle Robijn

Het zwiepen van de staart vervangt soms het kloppen bi het binnenkomen... Zoals die staart soms tekeer gaat tegen onze keukenkast! EMO 4

Toos De Waele-Willems

Mijn Tessa draaide rondjes met haar staartje. Het was net een helikoptertje. Wat betekend dat dan?
EMO 4

Toos De Waele-Willems

Mijn Tessa draaide rondjes met haar staartje. Het was net een helikoptertje. Wat betekend dat dan?
EMO 4

jeanet boeijsma

je moet je hond "lezen" hoe de stand van de staart staat.
dan kun je zien hoe hij zich voelt.
verder is een mooie staart een sieraad van de hond, maar hou hem klitvrij.
snoopy's staart is zolang dat hij tot aan zijn nek is als je hem terug legt, een mooie waaier.
het siert hem en maakt hem tot een mooi hondje.
jeanet

_cindytjuh_ _cindytjuh_

EMO 6 dat van dat links kwispelen & rechts kwispelen was toch een verassing voor mij nu ik dat weet zal ik daar eens opletten en zoals sommige hier op het forum het meemaken hier is het ook zo 9 van de 10 kansen als de berner passeerd zwaait die er wat van met haar plumoEMO 1 en dan kijkt die zo dom naar haar staart of naar het voorwerp die er af is gevallen : HEUUUHHH is dat mijn schuldEMO 19 we zijn ze aan het aan leren dat ze niet rond de salon tafel mag lopen


Een reactie plaatsen