Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Kwispelen

  Davy Agten
  Kwispelen
  Een kwispelende hond associëren we met een blije hond. Maar kwispelen is niet altijd positief, het kan verschillende betekenissen hebben: blijheid, onrust, angst of zelfs agressie. Als het kwispelen verkeerd wordt begrepen, kan dit leiden tot ongelukken.

  De staart van de hond


  De staart van de hond heeft meerdere functies, waarbij de één belangrijker is dan de andere. Ten eerste dient de hondenstaart als roer, en zorgt ervoor dat de hond tijdens snelle bewegingen of onverwachte wendingen in balans blijft. Ook gebruikt de hond zijn staart om zijn stemming weer te geven.

  De staart is slechts een onderdeel van de hond, kijk ook naar zijn lichaamstaal, positie van het hoofd, oren, ogen, en de nekharen. Dit alles zal u helpen begrijpen wat uw hond probeert uit te drukken.

  Daarom enkele voorbeelden van kwispelen ter verduidelijking:


  • Snel en wijd kwispelen waarbij het hele achterlijf mee beweegt: De hond is speels en blij om je te zien.
    
  • Lichtjes kwispelen: Neutrale begroeting
    
  • Traag kwispelen met laaghangende staart: De hond is onzeker en angstig
    
  • Laag kwispelen met de oren naar achteren: Begroeting van een hond die hoger staat in rang
    
  • Kwispelen met verstijfd lichaam: De hond is agressief, bijvoorbeeld omdat iemand zijn territorium betreedt.  Hond kwispelt rechts naar het baasje, links naar een vreemde


  Honden kwispelen met hun staart naar rechts als zij hun baasje zien en naar links als zij bijvoorbeeld een vreemde hond ontmoeten. Dat blijkt uit een videoanalyse van kwispelende honden door Italiaanse neurobiologen onder leiding van Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst.

  Het links of rechts kwispelen is volgens de onderzoekers een weerspiegeling van de emotionele toestand van de hond. De voorkeur voor links of rechts vindt zijn oorsprong in een verschil in functie van beide hersenhelften.

  De onderzoekers testten dertig honden (15 reuen en 15 teefjes van verschillende rassen). De dieren werden in een hokje geplaatst, waarbij ze van bovenaf gefilmd werden. De onderzoekers schoven vervolgens een luikje open waardoor de hond een minuut lang werd geconfronteerd met zijn baasje, een onbekende persoon, een onbekende dominante hond of een kat.

  Beeldje voor beeldje bestudeerden de onderzoekers vervolgens de video-opnamen van het kwispelgedrag. Bij het zien van het baasje hadden de honden een duidelijke voorkeur voor rechts kwispelen en bij het zien van een vreemde persoon voor links. In dat laatste geval was het kwispelen ook iets minder enthousiast.

  Volgens de onderzoekers kwispelen honden rechts naar stimuli die zij willen benaderen en links naar stimuli die zij liever uit de weg willen gaan. Dit gegeven kan een handig hulpmiddel zijn voor hondenpsychologen, zij het dat de kwispelvoorkeur niet zo op het oog is te zien, omdat honden doorgaans te veel bewegen.  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Kwispelen , Staart Kwispelen , Kwispelen Hond
terug naar overzicht

7 reacties

 1. cindytjuh

  rank: 23

  EMO 6 dat van dat links kwispelen & rechts kwispelen was toch een verassing voor mij nu ik dat weet zal ik daar eens opletten en zoals sommige hier op het forum het meemaken hier is het ook zo 9 van de 10 kansen als de berner passeerd zwaait die er wat van met haar plumoEMO 1 en dan kijkt die zo dom naar haar staart of naar het voorwerp die er af is gevallen : HEUUUHHH is dat mijn schuldEMO 19 we zijn ze aan het aan leren dat ze niet rond de salon tafel mag lopen
  geplaatst op 02-02-2012 om 13:32
 2. jeanet

  rank: 182

  je moet je hond "lezen" hoe de stand van de staart staat.
  dan kun je zien hoe hij zich voelt.
  verder is een mooie staart een sieraad van de hond, maar hou hem klitvrij.
  snoopy's staart is zolang dat hij tot aan zijn nek is als je hem terug legt, een mooie waaier.
  het siert hem en maakt hem tot een mooi hondje.
  jeanet
  geplaatst op 13-07-2011 om 11:01
 3. toke

  rank: 10301

  Mijn Tessa draaide rondjes met haar staartje. Het was net een helikoptertje. Wat betekend dat dan?
  EMO 4
  geplaatst op 13-07-2011 om 09:19
 4. toke

  rank: 10301

  Mijn Tessa draaide rondjes met haar staartje. Het was net een helikoptertje. Wat betekend dat dan?
  EMO 4
  geplaatst op 13-07-2011 om 09:19
 5. Veerle

  rank: 20

  Het zwiepen van de staart vervangt soms het kloppen bi het binnenkomen... Zoals die staart soms tekeer gaat tegen onze keukenkast! EMO 4
  geplaatst op 13-07-2011 om 06:47
 6. biekevg

  rank: 1

  "De staart van de hond heeft meerdere functies, waarbij de één belangrijker is dan de andere."
  Ze zijn er nog eentje vergeten : met één zwiep van die staart, is het hele salontafeltje - mét aperitiefglazen - soms schoongeveegd...EMO 3
  geplaatst op 07-07-2011 om 11:59
 7. Rovanna

  rank: 877

  Kwispelen is een vorm van spanning. Altijd.
  geplaatst op 06-07-2011 om 11:56
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x