Kunnen honden haarballen hebben?

haarbal hond
Hoewel haarballen minder voorkomen bij honden dan bij katten, blijft het mogelijk dat honden haarballen aanmaken. Maar welke hondenrassen zijn hier meer vatbaar voor? Wat is eigenlijk de oorzaak van haarballen? Moet je je zorgen maken als een hond haarballen begint uit te braken? Kan je iets doen om dit te voorkomen?
Maak je geen zorgen, hieronder geven we je alle antwoorden die je nodig hebt.

Wat is een haarbal?

Als een hond (of kat) zichzelf likt of ergens aan knabbelt, dan kunnen ze wel eens wat haar inslikken. Normaal gesproken vloeit dat haar zonder enig probleem door het spijsverteringsstelsel van je huisdier. Soms kan het echter zijn dat dat haar zich rond een ander onverteerbaar object zal wikkelen en dat dit zich zo in de maag van je hond kan vastzetten. Als deze massa te groot wordt om door de spijsvertering te passeren, dan kan het voorkomen dat je hond een haarbal gaat uitbraken.

Als je hond erg veel moeite moet doen om iets uit te braken, en dat lijkt hem/haar maar niet te lukken, stap dan naar de dierenarts. Dit is immers een duidelijk signaal dat er iets vast zit in zijn/haar maag en dat het er niet uitkomt. Dit kan betekenen dat er een chirurgische ingreep nodig is.

Moet ik me zorgen maken als mijn hond “lijdt” aan haarballen?

Haarballen zijn op zich geen inherent gevaar als je hond ze snel uitbraakt. Ze kunnen er wel op duiden dat het spijsverteringsstelsel niet 100% functioneert. Een haarbal die niet snel uitgebraakt wordt, kan er voor zorgen dat je hond vloeistoffen kan absorberen. Dit kan leiden tot uitdroging of verlies van eetlust. Als je hond wat vaker dan anders of meer dan andere honden last heeft van haarballen of wel eens lijkt te kokhalzen zonder dat er iets uit komt, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Welke hondentypes zijn meer vatbaar voor haarballen?

Honden die veel ruiven zijn wat meer vatbaar voor de ontwikkeling van haarballen. Honden met een halflange tot lange vacht én die vaak ruiven lopen het meeste kans op haarballen. Elke hond die zichzelf likt om een fysieke of psychologische reden, kan een haarbal ontwikkelen aangezien hij/zij meer haren naar binnen werkt dan de gemiddelde hond.

Hoe kan ik helpen om te voorkomen dat mijn hond haarballen ontwikkelt?

De beste manier om haarballen te voorkomen is een goede verzorging van de vacht. Als je hond veel ruift, probeer hem/haar dan wat vaker te borstelen of breng hem/haar eens een keer meer naar de hondenkapper voor een professionele vachtverzorging. Hoe minder haren er van je hond loskomen, hoe minder hij/zij er zal inslikken en hoe minder haarballen er zullen voorkomen.
Een andere manier om haarballen te voorkomen is ervoor zorgen dat je hond voldoende water drinkt. Hoe meer water je hond drinkt, des te efficiënter zal zijn/haar spijsvertering werken en daarmee kan je de ontwikkeling van haarballen voorkomen.

Indien je vermoedt dat je hond zijn/haar vacht wat té vaak onderhoudt (misschien ten gevolge van verveling), neem hem/haar dan wat vaker mee wandelen, speel wat vaker of probeer snoepjes/snacks te verstoppen in daarvoor bestemde speelgoedjes zodanig dat er een beetje een uitdaging verbonden is aan het vinden van een snoepje.

Als je dierenarts geen kwaadaardige complicaties kan vinden die voor de ontwikkeling van haarballen zorgen, dan zal de arts misschien bepaalde remedies aanbevelen zoals dat voor katten gebeurt. Deze remedies smeren het spijsverteringsstelsel en maken het makkelijker voor haren om daar doorheen te glijden in plaats van verstopt te geraken en meer haar te accumuleren.

Indien je hond zich vaker dan anders likt of bijt, probeer er dan achter te komen waarom dat zo is. Heeft hij/zij last van vlooien? Of reageert hij/zij allergisch op iets? Probeert hij/zij op zijn/haar manier een pijnlijk plekje te verzorgen? Als je kan uitvlooien waarom je hond zich zo vaak likt en je de oorzaak kan verzorgen, dan kan je er wellicht ook voor zorgen dat hij/zij ophoudt met overmatig likken. Zo kan je de ontwikkeling van haarballen verminderen of zelfs doen ophouden.
Hou ook een oogje in het zeil als het gaat om de voeding van je hond. Voeding van lage kwaliteit kan zorgen voor meer vachtverlies. Het toevoegen van voedingssupplementen op basis van omega 3-vetzuren kan zorgen voor minder vachtverlies en dus ook voor minder haarballen.

Over het algemeen gesproken moet je goed op de hoogte zijn van het gedrag van je hond. Als je hond loom overkomt, geconstipeerd lijkt, last heeft van diarree of minder eetlust heeft, dan heeft hij/zij misschien een stevige haarbal in zijn/haar maag die niet door het spijsverteringsstelsel geraakt. Daarnaast kan het ook gaan om een ziekte en dan stap je uiteraard best zo snel als mogelijk naar de dierenarts.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Jose

Mijn landsheer ECT wil haar eten niet méér maar als je dezelfde voeding uit mijn hand laat eten, eet ze wel? Maar niet zoveel.Wat kan ik doen


Een reactie plaatsen