Kunnen honden dromen?

We weten vaak hoe onze honden reageren op verschillende dingen, zoals snoepjes en speelgoed, toch hebben we er vaak ook het raden naar van wat ze denken en voelen, en waar ze over dromen.

Hebben honden dromen?


Veterinaire wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar wat er in de hoofden van onze honden omgaat als ze slapen.

Honden gaan -net als mensen- in de REM [Rapid Eye Movement]-slaap en ze dromen effectief tijdens die slaapperiode. Helaas, omdat honden niet met ons kunnen praten, is het niet mogelijk om precies te weten wat ze ervaren in hun droom.

Indicaties uit onderzoeken naar de hersenactiviteit tijdens verschillende slaapstadia suggereren dat honden kunnen dromen, maar we kunnen niet zeker weten of de dromen vergelijkbaar zijn met wat wij, mensen, ervaren. Waar denk jij dat deze lieverd op de foto over droomt?

Waar dromen honden van? Waar denk je dat je hond over zou kunnen dromen?

Het ponsgebied van de hersenen is verantwoordelijk voor het voorkomen van beweging tijdens het dromen en helpt ook veterinaire onderzoekers om meer te begrijpen over het droomgedrag van onze honden. Er zijn onderzoeken uitgevoerd die het ponsgebied van de hersenen van een hond hebben uitgeschakeld, waardoor wetenschappers een hypothese konden vormen over waar onze honden over dromen.

Op basis van hun observaties bestaat de theorie dat de dromen van een hond sterk afhankelijk zijn van de aanleg van het ras. Een retriever zou er bijvoorbeeld van kunnen dromen om op jacht te gaan en een Duitse herder zou kunnen dromen van het beschermen van zijn gezin. Dit zou meteen ook kunnen verklaren waarom mijn Newfoundlander in haar slaap vaak dezelfde peddelbeweging maakt als tijdens haar favoriete bezigheid, zwemmen!

Net zoals honden er in alle soorten en maten zijn, zo ook hun dromen. Interessant is dat men gelooft dat kleinere hondenrassen korter dromen dan de grotere rassen.

Waarom huilen honden in hun slaap?

Hoe zit het met honden die huilen in hun slaap? Heel wat hondenbezitters onder ons hebben hun hond wel eens zien/horen janken of huilen. In zo’n geval maken ze zich zorgen en gaan ze ervan uit dat hun hond een nachtmerrie heeft. Hoewel honden effectief een nachtmerrie kunnen hebben. Kan huilen of janken tijdens de slaap ook een positieve betekenis hebben.

Stel je voor dat je hond droomt over het achtervolgen van een konijn of het moment dat jij thuiskomt! Ik kan me voorstellen dat dit allebei superleuke dromen zijn die een hond kan hebben en waardoor hij geluiden gaat maken. Als je hond tijdens het slapen gestrest lijkt, is het mogelijk dat hij een boze nachtmerrie had.

Als de frequentie of het karakter van de slaap van een hond abrupt verandert, als de huilbuien (ongewoon) toenemen en/of als de hond veranderingen in zijn gedrag vertoont als hij wakker is, dan kan het toch de moeite zijn om met je hond naar een dierenarts te gaan en een mogelijke neurologische ziekte te laten onderzoeken.

Moet je een slapende hond wakker maken?

Het oude gezegde "laat slapende honden liggen" heeft een aantal nuttige betekenissen. Over het algemeen is het het beste om je hond zoveel mogelijk met rust te laten terwijl hij slaapt. In het bijzonder als je hond gemakkelijk opschrikt, doof is of al wat ouder is en zijn gehoor verliest. Dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je je hond wakker maakt.

Als je je pup wakker moet maken, kun je proberen de lichten in de kamer aan te doen, wat stille geluiden te maken en rustig zijn naam te zeggen. Als hij dan nog steeds niet wakker wordt, kan je hem zachtjes over zijn rugje aaien. Vermijd bij het aaien het gezicht van de hond, omdat hij je kan bijten als hij plots wakker schrikt.

Slaap is belangrijk voor je hond

Diepe droomslaap is uiterst belangrijk voor honden. Net als bij mensen wordt dromen als heel belangrijk beschouwd als het gaat om het creëren van herinneringen en leren. Honden kunnen tot 16 uur per dag slapen (of meer!). Zorg ervoor dat je jouw pup voldoende tijd geeft om te ontspannen en te slapen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Sarah

Heel leuk om te lezen! Ik heb altijd gehoord dat honden niet konden dromen, maar heb al meerder honden gekend die dat wel ‘leken’ te doen. Blue mijn Siberische Husky gaat denk ik graag een toertje gaan lopen in haar dromen. Altijd super grappig en schattig om haar te zien lopen terwijl ze neerligt. Ze maakt soms ook geluidjes en dan denk ik dat ze op jacht is want ze is een kei in muizen, mollen, ratten en konijnen vangen.

Corry

Mijn chowchow droomt ook vaak, lijk of hij achter wat aan rend en en jank dan stilletjes, als hij dan stil wakker gemaakt wordt kijk hij mij zo droevig aan de schat,

Yolanda Van Looveren

Mijn lief hondje Lisa'tje droomt. Daar ben ik zeker van. Ze is een Shih-Tzu. zijSoms, dan ligt ze op haar zij en begint ze precies te lopen en te lopen. De pootjes gaan maar over en weer, net zoals bij het echt lopen als ze wakker is. Dan weer ligt ze te slapen en gromt of blaft ze lichtjes. Ik streel haar dan soms, maar ze blijft dan rustig verder slapen. Het valt mij wel op dat ze meer droomt als we met haar naar een andere omgeving zijn wandelen bv. een ander park of ...... Ik denk dat ze het nadien verwerkt omdat ze ervan genoten heeft.


Een reactie plaatsen