Kinderen en honden

Kinderen en honden
Wanneer we bijtincidenten met honden van naderbij bekijken, blijkt dat vooral kinderen tot 14 jaar dikwijls het slachtoffer zijn van een confrontatie met een agressieve hond. Er is geen sluitend antwoord waarom fysiek contact tussen mens en hond vooral voorvalt bij kinderen. De meest voor de hand liggende uitleg is dat sommige honden nu eenmaal niet gemakkelijk kunnen omgaan met energieke, beweeglijke en onvoorspelbare kinderen.

We kunnen wel proberen om het gedrag van een hond beter te begrijpen en zo te voorkomen dat er fysiek contact ontstaat. Een degelijke opvoeding en begeleiding van de hond zal er voor zorgen dat bijten niet meer wordt dan een geïsoleerde uitspatting.


Begrijp de signalen!

Elke hond is in staat om te bijten. Bijten zal echter nooit zonder aanleiding gebeuren. Wanneer de hond echter kwaad, nerveus of bang is, zal hij veel sneller zijn heil zoeken in het aanvallen van mensen. Probeer dus op tijd op te merken wanneer de hond overstuur is. De lichaamstaal van de hond vertelt je zeer veel over zijn gemoedstoestand.

Elke hond bakent voor zichzelf een veilige zone af. Wanneer je als vreemde te dicht bij een hond komt en zijn veilige zone betreedt, voelt hij zich onzeker. Het is als mens niet te voorspellen hoe groot de veilige ruimte is van een hond. We kunnen dus niet meer doen dan op de signalen letten die de hond de wereld instuurt. Het enige wat hij eigenlijk wil, is dat je wegstapt zodat hij terug kan beschikken over zijn eigen veilige zone.

Hoe een hond reageert wanneer hij zich onzeker voelt hangt af van het karakter van de hond en van de situatie waarin hij zich bevindt. Heb je te maken met een schuwe hond, dan kan hij zich dapper opstellen net om zijn schuw karakter te verbergen. Hij kan terwijl met zijn staart kwispelen, dit hoeft dus zeker niet te betekenen dat hij blij is! Een agressieve hond kan zich aanvallend opstellen om zijn baasjes te beschermen. Bijten behoort dus zeker tot de mogelijkheden!


Hoe kan je er voor zorgen dat je kind niet wordt gebeten?

  • Raak nooit een hond aan wanneer hij aan het eten is.
  • Plaag de hond niet.
  • Stoor geen slapende honden.
  • Benader geen hond wanneer hij vastgebonden is.
  • Wanneer een vreemde hond je benadert, sta dan stil en kijk weg.
  • Probeer geen vechtende honden te scheiden.
  • Laat je jong kind niet alleen bij een hond

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen