Kauwgedrag afleren

Kauwgedrag afleren

Kauwen is een normaal, instinctief gedrag van honden. Wanneer de hond het echter gemunt heeft op onze persoonlijke spullen, kunnen we spreken van een gedragsprobleem.



Waarom kauwt mijn hond op spullen?

Zoals al eerder vermeld, is kauwen een instinctief gedrag. Ze vinden het leuk en het is een aangename bezigheid om de verveling te bestrijden.

Als een hond met overtollige energie kampt door te weinig beweging, wil het wel eens voorkomen dat hij jouw persoonlijke spullen als kauwspeeltjes beschouwt. Tenslotte hebben nerveuze of angstige honden ook meer de neiging om op spullen te kauwen.
 


Geef je hond voldoende beweging

Maak ten minste drie keer per dag een lange wandeling met je hond om al zijn overtollige energie kwijt te raken. Indien je fulltime werkt, probeer dan onder de middag naar thuis te gaan om je hond even de nodige aandacht te geven, zodat hij de resterende uurtjes vlot doorkomt.



Berg waardevolle spullen op

Waardevolle spullen worden liefst op een plaats bewaard waar je hond niet aankan. Ga dus na welke spullen een interessant kauwobject voor je hond kunnen zijn en zet deze achter slot en grendel. Vergeet niet dat honden slimme dieren zijn en als ze een mogelijk kauwobject zien, ze er ook alles aan zullen doen om dit te pakken te krijgen.

 

Geef je hond voldoende speeltjes

Voldoende speeltjes zorgen ervoor dat je hond niet de behoefte heeft om op persoonlijke spullen te kauwen. Wissel na enkele dagen zijn speeltjes zodat het voor je hond interessant blijft. Een slecht idee is om je hond oude schoenen of oude boeken te geven om op te kauwen. Hij ziet namelijk niet het verschil tussen iets wat niet meer bruikbaar is en iets bruikbaars. Varkensoren, bullepezen ed. vind je hond ook zeer lekker.

 

Betrapt, en nu?

Als je je hond betrapt terwijl hij zijn tanden in jouw mooie nieuwe schoenen zet, maak dan een bruusk geluid, geef een foei- commando en geef hem een van zijn speeltjes in de plaats. Als hij hierop begint te kauwen beloon hem dan onmiddellijk. Je hond zal al snel merken dat hij beloond wordt als hij op zijn eigen speeltjes kauwt.

Kauwgedrag afleren is niet iets wat je op enkele dagen tijd kan afleren. Honden zijn namelijk niet perfect en kunnen ook fouten maken. Zeker puppy’s zullen in het begin nogal eens de neiging hebben om jouw spullen als doelwit uit te kiezen. Als je bovenstaande tips in acht neemt en vooral ervoor zorgt dat de hond genoeg aandacht en beweging krijgt, zal het kauwgedrag geleidelijk aan afnemen.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Veerle Robijn

Ik weet niet hoe het zit met andere honden maar onze Jenne heeft eigenlijk heel weinig tot niet op onze persoonlijke spullen zijn kauwspieren getraind. Gans ons huis lag dan ook vol legen flessen, kauwbeentjes en speeltjes. Enkel als we boos op hem waren, ging hij lopen met de schoenen van wie hem onder zijn voeten (eh... poten) gaf... Die schoenen deponeerde hij dan ondanks regen en wind sierlijk midden op het gazon... EMO 3

Bieke Van Gijsegem

EMO 4 Christo heeft in feite ook nooit echt iets stuk gekauwd als puppy (of heb ik dat inmiddels al met de mantel der liefde bedekt?), maar wat elk jaar opnieuw, vooral in de lente, opkomt, is heel grote takken of stokken beginnen versleuren in de tuin, en er dan per se mee naar binnen willen, dwars door de deur, die natuurlijk niet breed genoeg is. En gezien er hier een 'trappeke op' is aan de verandadeur, draait dat soms wel uit op een acrobatische afdaling van datzelfde trappeke...


Een reactie plaatsen