Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over het Coronavirus of COVID-19. Het kan heel eng zijn als zo'n virus zich zo snel lijkt te verspreiden, maar als hondenliefhebber denken velen van ons meteen aan onze trouwe viervoeter. Vooral als je bekend bent met de uitdrukking, "Canine Coronavirus."

"Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?" of "Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?" Of erger nog "Kan ik mijn hond mij het Coronavirus geven?"

Eerst en vooral: geen paniek.

Wat is het Coronavirus of COVID-19?

Hoewel de mensen grotendeels verwijzen naar de huidige ziekte bij alleen "Coronavirus", is de term eigenlijk van toepassing op een familie van virussen die lijken op een "kroon" wanneer ze worden bekeken onder een elektronenmicroscoop, genaamd Coronaviridae. De huidige stam, die voor het eerst werd waargenomen in december, wordt 2019-CoV genoemd. Andere stammen waar je misschien van gehoord hebt zijn SARS-CoV en MERS-CoV. Beide hebben een vergelijkbare ophef veroorzaakt, maar zijn inmiddels tot rust gekomen.

2019-CoV zou zijn ontstaan op een markt in Wuhan, China, door de consumptie van slangen die besmet waren met het virus. Op dit moment zijn er meer dan 6000 bevestigde gevallen in China, maar ook geïnfecteerde mensen in andere landen - die allemaal recentelijk Wuhan, China, lijken te hebben bezocht. (Aantallen lopen nog steeds op)

Kunnen dieren het Coronavirus krijgen?

Ja. De huidige stam wordt eigenlijk gekoppeld aan slangen die op de markt worden verkocht. In dit geval lijkt het erop dat dieren die het virus bij zich dragen, het kunnen doorgeven aan een menselijke gastheer door de consumptie van zijn vlees. (Dit wordt nog steeds onderzocht)

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

Er bestaat een Canine Coronavirus Disease - het lijkt echter niet in verband te staan met deze stam.

Het Canine Coronavirus dankt zijn naam aan dezelfde eigenschap die menselijke virussen krijgen - een rond, kroonvormig uiterlijk wanneer het onder een elektronenmicroscoop wordt bekeken. De meeste gevallen worden veroorzaakt door honden die poep eten die het virus bij zich draagt. Een andere reden om ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen eet.

Volgens WHO heeft de Canine Coronavirus Disease GEEN invloed op mensen.

Wat zijn de symptomen van het Canine Coronavirus bij honden?

Canine Coronavirus veroorzaakt zelden symptomen bij honden, maar in de weinige gevallen dat het dat wel doet, kunt u een plotseling beginnende diarree opmerken, samen een slechte eetlust. De diarree van uw hond kan bloed of slijm bevatten, en als de infectie optreedt terwijl uw hond lijdt aan een andere ziekte, zoals het Parvovirus, zal deze ernstiger worden.

Natuurlijk kunnen deze symptomen wijzen op een aantal andere problemen, dus wees er zeker van dat u naar uw dierenarts gaat.

Kan ik het Coronavirus van mijn hond krijgen?

Op dit moment zijn er geen gevallen gemeld van 2019-CoV bij honden.

Eerdere stammen van het Coronavirus werden getraceerd naar contact tussen mens en dier. SARS-CoV lijkt te zijn veroorzaakt door contact met civetkatten en MERS van dromedariskamelen. 2019-CoV zou voor het eerst zijn overgedragen aan mensen via slangen die werden verkocht op een markt in Wuhan. Na besmetting van de menselijke gastheer veroorzaakt het virus ademhalingsproblemen en wordt het van mens tot mens verspreid, vaak via de lucht, via een nies of hoest.

Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?

Als u denkt dat u geïnfecteerd bent, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts, en hen laten weten dat u vermoedt dat u geïnfecteerd bent voordat u naar hen toe gaat, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Uit eerdere stammen van het Coronavirus blijkt dat zoogdieren, zoals kamelen en civetkatten, het Coronavirus kunnen krijgen en de mens kunnen besmetten. Er lijken echter geen gevallen te zijn van mensen die het Coronavirus bij zich dragen en hun huisdieren besmetten.

Goede hygiënepraktijken moeten altijd uw eerste verdediging zijn - was uw handen regelmatig, bedek uw mond als u niest. Voor uw hond - probeer te voorkomen dat hij poep eet en doe hem regelmatig in bad.

Update 1/3/2020: 

Er zou een hond in Hongkong besmet zijn. Maar het is te vroeg voor conclusies.

Autoriteiten daar melden dat er een keeshond in Hongkong 'licht positief' is getest op het coronavirus. En het zou dan gaan om de eerste mens-op-dierbesmetting. Het dier werd tot tweemaal toe getest, omdat zijn baasje in quarantaine geplaatst moest worden nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld.

De hond zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en is in quarantaine geplaatst. "Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar", zeggen virologen van de Universiteit Utrecht.

 

Update 28/3/2020:
 

De kans dat je hond geinfecteerd wordt met Corona of COVID-19 is erg klein. Op dit moment zijn er één kat in België en twee honden in Hong Kong positief getest zijn op het virus. In Nederland zijn er nog geen gevallen bekend van honden of katten die besmet zijn met COVID-19. 

Experten geven aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens.

Uit voorzorg adviseren ze wel mensen die ziek zijn of klachten hebben om huisdieren niet te aaien of te knuffelen en 1,5 meter afstand te houden. Was daarnaast regelmatig je handen met water en zeep.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

Davy

Beste Ellen. Dat slaat niet op het huidige virus, maar het honden Corona virus zoals ik heb proberen uit te leggen.

Dini Freriks

Kan mijn hond op straat het Coronavirus oppakken en mij besmetten als hij me een likje geeft of als hij toevallig in mijn gezicht niest?

Anoniem

Geen wonder dat het Corona daar ontstaan is....ze eten daar ook alles waarvan ze denken dat het eetbaar is of genezend werkt. Bah!

Sas

Tering Chinezen ze vreten huisdieren en levende dieren vind je het gek dat er een virus van komt hoe dom ben je ... ik heb niks met die spleetogen meeste shit is uit China fuck dat!!!

Denoo melanie

Ben wel bang da me hondje da zal krijgen
Kan je ze daar tegen laten testen

Trudie Wijnands

Goedemorgen

Mag ik iets vragen?
Ik heb een hond van 10 jaar kan hij ook de carona virus krijgen of door geven aan ons?
Gr Trudie

Jordy

Het is allang bewezen dat het niet door een slang gekomen is. Er zijn al eerdere bewijzen dat het in andere continenten al aanwezig was, alleen in Wuhan is het geëxplodeerd. Dromedaris en Mers zijn ook allemaal variaties van de hoofdgroep van Sars. Covid is een Sars gerelateerde coronavirus die tussen soorten alleen verspreid kan worden dus van kat naar kat, hond naar hond en mens naar mens dus NIET van mens op dier of van kat naar hond. Hou alsjeblieft op met troep aan mensen te verkopen en bevolkingsgroepen te stigmatiseren.

Als je bronnen hebt zorg dat deze correct zijn en vermeld die ook op de pagina.

PS: ik bedoel geen Telegraaf, AD of andere nep nieuws. Ik weet dat het makkelijk is om je bronnen van de eerste twee pagina’s van Google te halen, maar als je mensen over dergelijke serieuze onderwerpen wilt informeren (vooral omdat dit over ons lieve dierenvrienden gaat) zoek dan wat dieper.

Van Buylaere Georges

Dag , kan een hond voelen dat er iets mis is in de wereld ?
Mijn labrador (5 j) is kalm geworden sinds dat de corona virus er is
Wij blijven zoveel mogelijk binnen ,wij spelen in de hof, maar ze is heel kalm
Normaal zou ze wel eens naar mij blaffen als ik teveel met mij iPad bezig ben ,maar nu leg ze haar kop op mijn voeten ,en wij moeten ze veel strelen ea
Ze loop wel veel buiten en er is geen probleem van eten
Mvg
Georges

Monique Vandist

Besten,

Ik wens een golden retriever te adopteren. Heb tuin en woon landelijk.
Indien je me kan helpen, laat iets weten.
Alvast dank.
Monique

karin

hoi waar om staat er op de vacinatcie boekje wel coronavirus hond ?
en misschien moeten meer mensen de honden daar tegen enten maar dan verwacht ik van de dieren arts daar een bericht over 🤔 of gaat het van vleermuis naar honden ? misschien laat net ideereen de honden daar tegen enten

Stephanie

En hoe zit dat met katten want ik heb nu net gemerkt dat 1 van men katten anders ademde...

nicole

kan ik corona krijgen door iemands hond te aaien

Emily Schneider

Over het caronavirus, maatregelingen, waar het vandaan komt, invloedden op heeft, qua dragers & besmettingen, zowel samenhang is het mij opgevallen dat alle informatie een beetje verspreidt is.

Normaal gesproken behoor je doelgroepen te bepalen & ook de juiste mediabronnen te selecteren. In dit geval is mijn mening dat van www.rijksoverheid.nl wel hierop beter ingespeeld kan worden, zowel met selectie van informatie & zo ook juist de belangrijkste doelgroepen te kunnen benaderen die nogal het moeilijkste zijn.

Denk hierbij aan daklozen, diegene alleen met briefadres zoals ik & iedere keer niet herhalend verder kom op verschi8llende wijze zo ook mbt mijn bewindvoerder & hoe ik uiteindelijk als zwangere vrouw & voorheen ook al zonder zwangerschap niet verder vooruit kwam.

Hierbij ook al vanuit Ambulant wonen Acuutzorg Eindhoven na wisseling van be3geleider, zowel aantal iun acht genomen proceduren waar ik ook al vaker tegen aan loop gehanteerd zijn geweest.

Hierbij ook zo enkele jaren geleden mbt echtscheiding zowel nog verder terug in de tijdlijn mbt uit huis plaatsing van mijn zoon/terugplaatsing & nog een stapje terug mijn eigen uithuisplaatsing & zorg/opvang die ik gehad heb. Hierbij ook geregeld juist niet de juiste verstrekkingen gekregen, onderzoeken, doorverwijzingen, zowel bepaalde manier van aanpak.

Wel zorg meldingen tegen mij krijg, terwijl er vanuit andere hoeken niet volledig of geheel correct gehanteerd worden helaas maar waar.

Zo ook mbt weer opnieuw heropstart, hoe ik erbij bleef lopen gewoonweg vergaard & niet correct gehoord, geholpen, zowel correct in gang gezet of gegarandeerd. Ook mbt daklozen opvang, overige plaatsingen, waar ik tegen aan loop, politie gedeeltelijk, bewindvoerder, waarop hje aanspraak behoort te kunnen maken/waarom je vraagt, juist je eigen niet verwaarloosd of wilt verwaarlozen, toch iedere keer je eigen recht trekt, door gaat, opnieuw aangaat, probeerd, snel herpakt, vermissing van de ID-KAART niet in kon dienen, zowel aan bepaalde plichten voldoen of waar je recht op hebt.

Uiteindelijk gaat dit over mijn eigen, maar waarom ik dit alsnog plaats, is omdat in mijn ogen hierin een belangrijk voorbeeld Casus is & ZEKER VAN BELANG TIJDENS DE CARONA [PANDEMIE, MAATREGELINGEN, ORGANISATIES, AANPAK, HANTEREN, GARANDEREN ERVAN, IN KAART BRENGEN, EERLIJK HANDELEN VOORAL MET DE ZORG HOOG IN HET VAANDEL WAARNAAR DE MISSIES/VISIES NAAR ZIJN OOK!

NU OP DIT MOMENT VALLEN MIJ NAMELIJK OOK EEN AANTAL DINGEN, FACTOREN, SIGNALEN, AANPAK, TOT STANDKOMINGEN OP MBT DE PANDEMIE VAN COVID-19. VANDAAR DAT IK HIER GEWOON MIJN VERHAAL IN BREDE LIJNEN PLAATS.

* DAKLOZEN
* MENSEN IN DE WMO, WLZ, BEGELEID WONEN
* MENSEN IN DE OUDERENZORG
* MENSEN IN DE INVALIDEZORG
* MENSEN IN DE GGZ
* MENSEN IN DE VERSLAVINGSZORG
* MENSEN IN DE KRAAMZORG
* ONDERWIJS & OPVANG
* HUISARTSEN, ZIEKENHUIZEN, BLOEDBANKEN ENZOVOORTS
* DIERENARTSEN, STICHTING DIERENLOT, DIERENBESCHERMING
* SELECTEREN VAN DE JUISTE MEDIA, DOELGROEPEN, ADVERTENTIES, MULTIMEDIA, VORMGEVING, INFORMATIE ETC. ZO OOK MBT MAILINGS, OPVALLEN, HUISSTYL,

INDERDAAD NET ZOALS MET DE APPLICATIE SELECTIE VAN RUTTE EN DE STREAMING BRI9EVING OP YOUTUBE,

GRATIS KRANTEN/TIJDSCHRIFTEN/ENQUÊTES,

BEPAALDE PLATFORMEN LANCEREN MBT MEERDERE ONDERZOEKSWETENSCHAPPERS/ORGANISATIES ZOALS JE IN AMERIKA VOOR WERELDWIJD OOK HEBT EN LOS STAAT VAN DE OVERHEID. HIERBIJ ZIJN CULTUURONDERZOEKEN & RITUELEN OOK VAN BELANG NAMELIJK.

WAAR & HOE WORDT DAT IN KAART GEBRACHT, CORRECT GEDEELD MET DE SAMENLEVING & HOE INGEDEELD MET OPENBARE WERELDWIJDE INFORMATIE WAT OOK VAN BELANG IS VOOR ZORGMEDEWERKERS OOK HIER IN NEDERLAND EN ALLE CONTINENTEN WAAROP HET VAN TOEPASSING IS.

PLATFORMEN, STARTPAGINA'S, INLOGGEGEVENS, REGIO'S, MEDEWERKERSNUMMERS, CLIENTEN, MACHTIGINGEN....

ENZOVOORTS, ENZOVOORTS, ENZOVOORTS

VRAGENLIJSTEN IN HET BEGIN, ENQUÊTES, MEDISCHE ONDERZOEKEN, BASIC VASTE VRAGENLIJSTEN AAN DE JUISTE VOORZIENINGEN & MAATREGELINGEN *(POSITIEF/NEGATIEF/WAAROP AANSPRAAK MAKEN/SANCTIES/NOODPOTJES)

NU OOK WAARVOOR DEZE PAGINA IS..... DE HONDEN CENTRUM....

ZORG DAT DIT BETER BEKEND WORDT & OOK CORRECT WORDT AANGEPAKT, ZOWEL IN KAART GEBRACHT DAT BEGINT OOK AL BIJ PLAATSINGEN NET ZOALS IN MIJN GEVAL DOOR BEMOEIZORG BIJ GGZ IVM ZWANGERSCHAP. ZO HEB JE OOK MOEDERKINDHUIZEN & VEILIGHEIDSHUIZEN.

H;ONDEN BEHOREN GEWOON IN HET ASIEL TERECHT TE KUNNEN EN OOK JUIT MET BEPAALDE MELDINGEN REKENING GEHOUDEN WORDEN, INVLOEDDEN VAN VRIENDEN/FAMILIE/PERSOONLIJKHEDEN ENZOVOORTS.... HIERBIJ HEB JE MEERDERE RICHTLIJNEN & GEDRAGSCODES DIE VAN TOEPASSING ZIJN. NIET ZOALS IK NU AL OPNIEUW IN HERHALING 3 JAAR OPNIEUW SINDS 2018 MET AMBULANT WONEN, BEWINDVOERDER, ENKELE POLITIE, WONINGBOUW ENZOVOORTS TEGEN AAN LOOP.... DIT KAN TOCH NIET DE BEDOELING ZIJN EN OOK VOORAL NIET BIJ BEPAALDE DOELGROEPEN, IN STANDHOUDINGEN, BINNEN DE MUREN, VAAG HEDEN ENZOVOORTS.... BEWINDVOERDER BEHOORT GEWOON ZWAAR IN EEN STRAFZAAK IN HET GERECHT TE KOMEN WANT BIJ HOOFD KANTOOR ZEKER FINANCIELE ZORGVERLENING ALMERE KOM IK NAMELIJK OOK NIET VERDER NET ALS OP VELE FRONTEN.

WAAROP BEHOOR JE TE LETTEN MET HONDEN, WAT BEHOOR JE TE DOEN ALS HONDEN EIGENAAR, HOE BEHOREN DIERENARTSEN & MEDISCHI TE HANTEREN, IN KAART TE BRENGEN, MAAR OOK REKENING HOUDEN MET MUTATIES, GEDRAG, CULTUUR & OMGANG/RITUELEN OM DEZE PANDEMIE GOED DOOR TE KOMEN, MET MEERDERE MEDISCHI EN WERELDWIJDE ONDERZOEKERS GOED CORRECT TE KUNNEN SAMEN WERKEN/IN KAART TE BRENGEN WAARBIJ OOK DE WETTEN IN 8 GENOMEN WORDEN, REKENKAMERS, GEMEENTEN, PROVINCIALE STATEN, 1E & 2E KAMER, STATEN GENERAAL, PRIMIER RUTTE, BUITENLANDSE ZAKEN ENZOVOORTS....

HET DUURT GEMIDDELD 1 JAAR OM DE JUISTE VACCINATIE TOT STAND TE LATEN KOMEN. IN MIJN OGEN BEHOREN ER MEERDERE VACCINATIES ONTWIKKELD TE WORDEN. HIERBIJ IS HET IN BETERE BANEN LIJDDEN ENORM VAN BELANG & OOK JUIST NIET VASTHOUDEN AAN.............. VANUIT MEERDERE PARTIJEN IN BELANG VAN ONS ALLEN!!!

anita schuurman

mijn hond heeft al langere tijd klachten ,niezen snotneuzen kortademig veel bij de da langs geweest meerdere kuren gehad leek wel op te knappen.maar blift last van zijn klachten te houden ,is er een speciale behandeling voorben bang hem kwijt te raken


Een reactie plaatsen