Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over het Coronavirus. Het kan heel eng zijn als zo'n virus zich zo snel lijkt te verspreiden, maar als hondenliefhebber denken velen van ons meteen aan onze trouwe viervoeter. Vooral als je bekend bent met de uitdrukking, "Canine Coronavirus."

"Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?" of "Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?" Of erger nog "Kan ik mijn hond mij het Coronavirus geven?"

Eerst en vooral: geen paniek.

Wat is het Coronavirus?

Hoewel de mensen grotendeels verwijzen naar de huidige ziekte bij alleen "Coronavirus", is de term eigenlijk van toepassing op een familie van virussen die lijken op een "kroon" wanneer ze worden bekeken onder een elektronenmicroscoop, genaamd Coronaviridae. De huidige stam, die voor het eerst werd waargenomen in december, wordt 2019-CoV genoemd. Andere stammen waar je misschien van gehoord hebt zijn SARS-CoV en MERS-CoV. Beide hebben een vergelijkbare ophef veroorzaakt, maar zijn inmiddels tot rust gekomen.

2019-CoV zou zijn ontstaan op een markt in Wuhan, China, door de consumptie van slangen die besmet waren met het virus. Op dit moment zijn er meer dan 6000 bevestigde gevallen in China, maar ook geïnfecteerde mensen in andere landen - die allemaal recentelijk Wuhan, China, lijken te hebben bezocht. (Aantallen lopen nog steeds op)

Kunnen dieren het Coronavirus krijgen?

Ja. De huidige stam wordt eigenlijk gekoppeld aan slangen die op de markt worden verkocht. In dit geval lijkt het erop dat dieren die het virus bij zich dragen, het kunnen doorgeven aan een menselijke gastheer door de consumptie van zijn vlees. (Dit wordt nog steeds onderzocht)

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

Er bestaat een Canine Coronavirus Disease - het lijkt echter niet in verband te staan met deze stam.

Het Canine Coronavirus dankt zijn naam aan dezelfde eigenschap die menselijke virussen krijgen - een rond, kroonvormig uiterlijk wanneer het onder een elektronenmicroscoop wordt bekeken. De meeste gevallen worden veroorzaakt door honden die poep eten die het virus bij zich draagt. Een andere reden om ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen eet.

Volgens WHO heeft de Canine Coronavirus Disease GEEN invloed op mensen.

Wat zijn de symptomen van het Canine Coronavirus bij honden?

Canine Coronavirus veroorzaakt zelden symptomen bij honden, maar in de weinige gevallen dat het dat wel doet, kunt u een plotseling beginnende diarree opmerken, samen een slechte eetlust. De diarree van uw hond kan bloed of slijm bevatten, en als de infectie optreedt terwijl uw hond lijdt aan een andere ziekte, zoals het Parvovirus, zal deze ernstiger worden.

Natuurlijk kunnen deze symptomen wijzen op een aantal andere problemen, dus wees er zeker van dat u naar uw dierenarts gaat.

Kan ik het Coronavirus van mijn hond krijgen?

Op dit moment zijn er geen gevallen gemeld van 2019-CoV bij honden.

Eerdere stammen van het Coronavirus werden getraceerd naar contact tussen mens en dier. SARS-CoV lijkt te zijn veroorzaakt door contact met civetkatten en MERS van dromedariskamelen. 2019-CoV zou voor het eerst zijn overgedragen aan mensen via slangen die werden verkocht op een markt in Wuhan. Na besmetting van de menselijke gastheer veroorzaakt het virus ademhalingsproblemen en wordt het van mens tot mens verspreid, vaak via de lucht, via een nies of hoest.

Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?

Als u denkt dat u geïnfecteerd bent, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts, en hen laten weten dat u vermoedt dat u geïnfecteerd bent voordat u naar hen toe gaat, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Uit eerdere stammen van het Coronavirus blijkt dat zoogdieren, zoals kamelen en civetkatten, het Coronavirus kunnen krijgen en de mens kunnen besmetten. Er lijken echter geen gevallen te zijn van mensen die het Coronavirus bij zich dragen en hun huisdieren besmetten.

Goede hygiënepraktijken moeten altijd uw eerste verdediging zijn - was uw handen regelmatig, bedek uw mond als u niest. Voor uw hond - probeer te voorkomen dat hij poep eet en doe hem regelmatig in bad.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

ellen van rossum

Goedemiddag,
waarom staat er NIE dat in China #gewoon hond gegeten wordt en dat er niét voor niets in hondenpaspoort onder kopje vaccinaties, NO9 vermeld staat;
Coronavirus?!

ellen van rossum

Goedemiddag,
waarom staat er NIE dat in China #gewoon hond gegeten wordt en dat er niét voor niets in hondenpaspoort onder kopje vaccinaties, NO9 vermeld staat;
Coronavirus?!


Een reactie plaatsen