Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over het Coronavirus of COVID-19. Het kan heel eng zijn als zo'n virus zich zo snel lijkt te verspreiden, maar als hondenliefhebber denken velen van ons meteen aan onze trouwe viervoeter. Vooral als je bekend bent met de uitdrukking, "Canine Coronavirus."

"Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?" of "Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?" Of erger nog "Kan ik mijn hond mij het Coronavirus geven?"

Eerst en vooral: geen paniek.

Wat is het Coronavirus of COVID-19?

Hoewel de mensen grotendeels verwijzen naar de huidige ziekte bij alleen "Coronavirus", is de term eigenlijk van toepassing op een familie van virussen die lijken op een "kroon" wanneer ze worden bekeken onder een elektronenmicroscoop, genaamd Coronaviridae. De huidige stam, die voor het eerst werd waargenomen in december, wordt 2019-CoV genoemd. Andere stammen waar je misschien van gehoord hebt zijn SARS-CoV en MERS-CoV. Beide hebben een vergelijkbare ophef veroorzaakt, maar zijn inmiddels tot rust gekomen.

2019-CoV zou zijn ontstaan op een markt in Wuhan, China, door de consumptie van slangen die besmet waren met het virus. Op dit moment zijn er meer dan 6000 bevestigde gevallen in China, maar ook geïnfecteerde mensen in andere landen - die allemaal recentelijk Wuhan, China, lijken te hebben bezocht. (Aantallen lopen nog steeds op)

Kunnen dieren het Coronavirus krijgen?

Ja. De huidige stam wordt eigenlijk gekoppeld aan slangen die op de markt worden verkocht. In dit geval lijkt het erop dat dieren die het virus bij zich dragen, het kunnen doorgeven aan een menselijke gastheer door de consumptie van zijn vlees. (Dit wordt nog steeds onderzocht)

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

Er bestaat een Canine Coronavirus Disease - het lijkt echter niet in verband te staan met deze stam.

Het Canine Coronavirus dankt zijn naam aan dezelfde eigenschap die menselijke virussen krijgen - een rond, kroonvormig uiterlijk wanneer het onder een elektronenmicroscoop wordt bekeken. De meeste gevallen worden veroorzaakt door honden die poep eten die het virus bij zich draagt. Een andere reden om ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen eet.

Volgens WHO heeft de Canine Coronavirus Disease GEEN invloed op mensen.

Wat zijn de symptomen van het Canine Coronavirus bij honden?

Canine Coronavirus veroorzaakt zelden symptomen bij honden, maar in de weinige gevallen dat het dat wel doet, kunt u een plotseling beginnende diarree opmerken, samen een slechte eetlust. De diarree van uw hond kan bloed of slijm bevatten, en als de infectie optreedt terwijl uw hond lijdt aan een andere ziekte, zoals het Parvovirus, zal deze ernstiger worden.

Natuurlijk kunnen deze symptomen wijzen op een aantal andere problemen, dus wees er zeker van dat u naar uw dierenarts gaat.

Kan ik het Coronavirus van mijn hond krijgen?

Op dit moment zijn er geen gevallen gemeld van 2019-CoV bij honden.

Eerdere stammen van het Coronavirus werden getraceerd naar contact tussen mens en dier. SARS-CoV lijkt te zijn veroorzaakt door contact met civetkatten en MERS van dromedariskamelen. 2019-CoV zou voor het eerst zijn overgedragen aan mensen via slangen die werden verkocht op een markt in Wuhan. Na besmetting van de menselijke gastheer veroorzaakt het virus ademhalingsproblemen en wordt het van mens tot mens verspreid, vaak via de lucht, via een nies of hoest.

Kan ik mijn hond het Coronavirus geven?

Als u denkt dat u geïnfecteerd bent, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts, en hen laten weten dat u vermoedt dat u geïnfecteerd bent voordat u naar hen toe gaat, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Uit eerdere stammen van het Coronavirus blijkt dat zoogdieren, zoals kamelen en civetkatten, het Coronavirus kunnen krijgen en de mens kunnen besmetten. Er lijken echter geen gevallen te zijn van mensen die het Coronavirus bij zich dragen en hun huisdieren besmetten.

Goede hygiënepraktijken moeten altijd uw eerste verdediging zijn - was uw handen regelmatig, bedek uw mond als u niest. Voor uw hond - probeer te voorkomen dat hij poep eet en doe hem regelmatig in bad.

Update 1/3/2020: 

Er zou een hond in Hongkong besmet zijn. Maar het is te vroeg voor conclusies.

Autoriteiten daar melden dat er een keeshond in Hongkong 'licht positief' is getest op het coronavirus. En het zou dan gaan om de eerste mens-op-dierbesmetting. Het dier werd tot tweemaal toe getest, omdat zijn baasje in quarantaine geplaatst moest worden nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld.

De hond zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en is in quarantaine geplaatst. "Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar", zeggen virologen van de Universiteit Utrecht.

 

Update 28/3/2020:
 

De kans dat je hond geinfecteerd wordt met Corona of COVID-19 is erg klein. Op dit moment zijn er één kat in België en twee honden in Hong Kong positief getest zijn op het virus. In Nederland zijn er nog geen gevallen bekend van honden of katten die besmet zijn met COVID-19. 

Experten geven aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens.

Uit voorzorg adviseren ze wel mensen die ziek zijn of klachten hebben om huisdieren niet te aaien of te knuffelen en 1,5 meter afstand te houden. Was daarnaast regelmatig je handen met water en zeep.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

ellen van rossum

Goedemiddag,
waarom staat er NIE dat in China #gewoon hond gegeten wordt en dat er niét voor niets in hondenpaspoort onder kopje vaccinaties, NO9 vermeld staat;
Coronavirus?!

Davy

Beste Ellen. Dat slaat niet op het huidige virus, maar het honden Corona virus zoals ik heb proberen uit te leggen.

karin

hoi waar om staat er op de vacinatcie boekje wel coronavirus hond ?
en misschien moeten meer mensen de honden daar tegen enten maar dan verwacht ik van de dieren arts daar een bericht over 🤔 of gaat het van vleermuis naar honden ? misschien laat net ideereen de honden daar tegen enten

Stephanie

En hoe zit dat met katten want ik heb nu net gemerkt dat 1 van men katten anders ademde...

nicole

kan ik corona krijgen door iemands hond te aaien


Een reactie plaatsen