Kan chocolade dodelijk zijn voor je hond?

Kan chocolade dodelijk zijn voor je hond?
Je weet het of je weet het niet, maar chocolade kan inderdaad dodelijk zijn voor je hond. Ondanks honden veelal wel verlekkerd zijn op de smaak van chocolade, blijft het eten ervan niet zonder risico’s. De gevolgen kunnen zelfs zo ernstig zijn dat ze kunnen resulteren in een overlijden. Wij leggen je graag uit waarom je deze zoetigheid te allen tijde voor je viervoeter moet vermijden.

Hoeveel chocolade je hond mag eten

Uiteraard luidt het -meest voor de hand liggende- antwoord hierop: geen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker en vast ook in dit geval. Het is natuurlijk ook wel zo dat, wanneer je je hond nietsvermoedend toch een stukje chocolade geeft, dit niet meteen een doodsoorzaak hoeft te zijn. Toch blijft het uitkijken geblazen, want het is immers niet alleen de omvang van het stukje chocolade dat een risicobepalende factor is. De reactie van de hond zal ook afhankelijk zijn van de gevoeligheid van de hond zelf, zijn grootte en het concentratiegehalte van de chocolade. Wat wel algemeen geweten is, is dat de meeste honden al een erg grote dosis chocolade ( bijvoorbeeld: een reep van 200gr.) moeten verorberen vooraleer ze zwaar ziek worden.

Waarom je hond geen chocolade mag eten

In chocolade zit de stof theobromine. Deze stof werkt bij mensen in op de gemoedstoestand. Honden verdragen deze stof echter niet omdat hun metabolisme dit niet snel genoeg kan afbreken. De theobromine kan tot 20 uur in hun bloed blijven circuleren en zodanig hartinfarcten veroorzaken. Ook epileptische aanvallen, krampen, een hoge hartslag en in het ergste geval de dood kunnen de gevolgen zijn van een theobrominevergiftiging.

Wat te doen bij theobrominevergiftiging

Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Voor deze vergiftiging bestaat immers geen geneesmiddel of tegengif. Hoe langer het gif in het lichaam van de hond blijft, hoe groter de kans wordt dat de hartspieren van de hond volledig verlamd zullen raken. Het is dus de kwestie van het gif zo snel mogelijk uit het lichaam van de hond te halen. Dit kun je bereiken door de hond te laten braken. Hiervoor kan je een schepje zout in zijn keel brengen (maar dit raden we eigenlijk niet aan). De beste optie is echter je hond naar de dierenarts brengen voor een maagspoeling.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

micheline feys

Ik geef al geen chocolade sinds mijn eerste hond, ik wist het toen al, nu al derde hond, Jefke, heeft ook nog nooit chocolade geproefd, als ik in de namiddag iets eet met chocolade, leg ik kleine honden koekjes bij mij, en die krijgt hij met mate.
Saluutjes, micheline

Rob

Waarom geef je de hond iets als je zelf iets eet ?

Theo

De hond nooit laten meeeten van de tafel ddaar worden ze dik van gewoon 2 maal pet dag eten gevenis goed drinken mag de hele dag


Een reactie plaatsen