Je puppy trainen

Je puppy trainen
Een noodzakelijke schakel om goed met je puppy te kunnen samenleven, is het karakter kunnen kneden van je hond. Alleen wanneer je veel tijd spendeert aan het trainen van je hond, zal je een uitstekende relatie met je huisdier hebben.

Het alfa-baasje

Wilde honden leven zoals wolven in roedels. Eén hond heeft de leiding, de alfa hond. Hij regelt de relaties in de roedel, hij kiest de prooien uit,… kortom: zonder hem bestaat de roedel niet. Andere honden gehoorzamen hem zonder enige tegenspraak.

Wanneer je zelf een goede relatie met je hond wilt, is het belangrijk om hem te leren dat alle mensen uit je gezin een hogere positie bekleden op de sociale ladder dan hijzelf.

De beste manier om een hond dit te leren, is de ‘niets voor niets’-strategie. Dit betekent dat je hond altijd eerst zelf iets moet laten zien, vooraleer iets te verkrijgen. Wanneer je hond bijvoorbeeld wilt gaan wandelen, moet hij eerst gaan zitten om de halsband om te krijgen. Zo leert hij dat jij de baas bent en dat gehoorzamen leidt tot beloningen.

Gebruik nooit fysieke straffen! Dat leidt alleen maar tot onvoorspelbaar of agressief gedrag.


Het sociale leven

Een heel belangrijk aspect tijdens het trainen van je puppy is het contact met andere honden. In de eerste maanden van hun leven moet je hen leren om te gaan met mensen en andere honden. Zo zullen ze later niet angstig of verward reageren als ze geconfronteerd worden met een onverwachte situatie.

Het sociale leven van je puppy kan al beginnen in de 8ste tot 12de levensweek. Die periode is het ideale moment om met de hondenschool te beginnen. Zo leer je jouw puppy manieren en werk je aan het sociale contact van je hond.

Enkele weken later, kan je jouw puppy meenemen in de wijde wereld. Zorg er wel voor dat je puppy al zijn vaccinaties heeft gekregen. Zo bescherm je zowel je eigen puppy als alle honden waarmee hij in contact komt. Als je puppy angstig reageert op andere honden, probeer hem dan gerust te stellen. Laat hem merken dat zijn angst ongegrond is.

Probeer het eens van de andere kant te bekijken

Maak niet de fout om vanuit een negatieve motivatie je hond te trainen. Train hem dus niet om af te leren wat je niet wil, maar train hem om hem te laten doen wat je wel wilt.

Het trainen is een moeilijk en lang proces dat je best niet alleen aanvat. Vraag vrienden en familie om af en toe eens een handje toe te helpen. Ga naar de hondenschool, daar kan je rekenen op de hulp en de ervaring van verschillende mensen.

Tip: Het boek Puppytraining


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

John Reijnen

De opmerking om tussen de 8ste en de 12de week al naar de hondenschool te gaan is een totaal foute en zelfs een "gevaarlijk" advies, want je puppy is niet volledig gevaccineerd.
Een GOEDE hondenschool zal je trouwens ook weigeren en zeggen kom maar eens terug als je puppy 13 weken oud is en alle inentingen heeft gehad.


Een reactie plaatsen