Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Je hond verzorgen in warm weer

  Davy Agten
  Hond in zwembadje
  De lente is begonnen en ze is warmer dan ooit. Binnenkort start ook de zomer en zullen de temperaturen nog meer de hoogte ingaan. Net zoals mensen kunnen ook honden dan last krijgen van de warmte. Maar wat doe je dan als baasje? Welke risico’s brengt het mooie weer met zich mee voor honden en hoe minimaliseer je ze? Kortom: hoe verzorg je je hond het best in tijden van warmte?

  Extreme warmte is gevaarlijk voor honden en omvat verschillende risico's. Zeven veel voorkomende problemen zijn: oververhitting, uitdroging, verbrande voetkussentjes, parasitaire besmetting, een zonnesteek, leptospirose en seizoensgebonden allergieën.

  Oververhitting


  Een te hoge lichaamstemperatuur (boven de 39°C) bemoeilijkt de bloedcirculatie en kan de dood ter gevolg hebben. Symptomen van oververhitting zijn: zwaar hijgen, kwijlen en braken; weinig eetlust, vermoeid gedrag, bleke slijmvliezen en warme binnenkanten van oren en lippen. Oververhitting kan vermeden worden door aandacht te schenken aan andere risico’s die hieronder worden beschreven.

  Uitdroging


  Je hond voorzien van genoeg water is een absolute noodzaak in warme periodes en kan op allerlei manieren. Zorg dat er altijd een kom water beschikbaar is en draag een speciale waterfles op zak. Of verleid je hond met yoghurtijsblokjes, zoutarme kippenbouillon en blikvoeding.

  Zonnesteek  Uitdroging kan leiden tot een zonnesteek. Een reden te meer om je hond gehydrateerd te houden! Naast watervoorziening is het ook belangrijk om je hond overdag geen intensieve lichaamsbeweging te laten doen. Voorzie koele rustplaatsen en zwemmogelijkheden en laat je hond vooral niet achter in een hete auto!

  Verbrande pootjes


  Plezier je hond door gloeiende wegen te vermijden. Hou je hand dertig seconden op de grond en voel of je het zelf uithoudt. Indien dit niet het geval is, kan ook je hond het niet aan. Laat daarom beter je hond ‘s ochtends of ‘s avonds uit wanneer de ondergrond afgekoeld is.

  Leptospirosis


  Deze bacteriële infectie kan (in)direct overgedragen worden via lichaamssappen. Bij het herkennen van symptomen zoals koorts, overgeven, trillen, fragiele gewrichten, verhoogde waterconsumptie en lethargisch gedrag, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

  Parasieten


  Warmte brengt beestjes met zich mee! Teken, vlooien en muggen vormen een grote plaag! Schotel je hond hoogwaardige voeding voor – geen chemicaliën en bewaarmiddelen – zodat hij een sterke weerstand opbouwt. Ook speciale shampoos en vlooienbandjes kunnen helpen.

  Seizoensgebonden allergieën


  Elk seizoen brengt specifieke allergieën mee waarvoor je hond gevoelig is. Vlooien, bepaalde grassoorten, andere planten en schimmels zijn de grote boosdoeners. Bij een opgelopen allergie zal je hond beginnen krabben waardoor hij stukjes vacht verliest. Wanneer je dit opmerkt is het aangewezen om je dierenarts op de hoogte te stellen.  De zomerwarmte brengt dus extra verantwoordelijkheden met zich mee voor hondenverzorgers. Door preventief te handelen, voorkom je deze problemen en kan je toch ook genieten van de zomervreugde. Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder! Op naar een prettige zomer! 


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Warm Weer Hond , Zomer hond , lente hond , warmte hond
terug naar overzicht

12 reacties

 1. apport

  rank: 4748

  Ik ben Borre en ik lig graag in de zon en als ik het te warm vind, ga ik in de schaduw.
  Als ik het in de schaduw nog warm heb, ga ik op de koude plavuizenvloer liggen.
  Ik wil geen koelband om mijn nek, heb je wel eens een wolf met een koelband omgezien?
  Ik hou van zwemmen en dat koelt lekker af.
  Mijn baas zorgt altijd voor genoeg water om te drinken en een grote kunststof betonkuip met water waar ik in ga zitten of de bal van de bodem pak.
  Als mijn baas even weg moet ga ik graag mee, maar als het erg warm is moet ik thuis blijven op de koele plavuizen.
  geplaatst op 24-07-2016 om 13:32
 2. binard

  rank: 28976

  ikzelf heb 2 honden en mijn koelbanden komen van Medpets.be alsook mijn diervoerder die anders bij de dierenarts wordt aangekocht is goedkoper na 2 dagen thuis geleverd bij bestelling van 55 € gratis verzending
  geplaatst op 01-07-2015 om 23:29
 3. Raph

  rank: 5534

  Wat ook helpt is zijn hoofd af en toe met koud water nat maken . Is goed verfrissend.
  geplaatst op 30-06-2015 om 10:21
 4. Wimbo1

  rank: 30

  We laten de hond zelf kiezen. als hij in de schaduw wil, gaat ie in de schaduw. Als ie in de zon wil... juist. De onze is een Podenco, komt uit het warme deel van Spanje dus is wel wat gewend. Verder de geijkte zaken als koud water en geen overmatige bewegingen zoals hard rennen e.d.

  Verder krijgt ie als het echt warm is, ijsblokjes (alleen water) die hij dan lekker oplikt. Heeft ie genoeg, laat ze dan smelten, heb je meteen koud water. Ons hele huis heeft airco, dus als hij er last van krijgt, loop hij naar de bijkeukendeur en heeft zo'n blik van; laat me maar naar binnen. Dan gaat meneer in zijn mandje liggen slapen ☺☺☺
  Wat hij ook lekker vindt, is natgesproeid te worden met de broes. Niet té nat natuurlijk!

  Misschien is het vermeldenswaard: een hond heeft geen zweetklieren. Een hond "zweet" voornamelijk langs zijn tong en voetzolen. 't Is maar een weetje... Daarom vindt een hond het zo leuk als hij mee mag in de auto en zijn neus door een raamkier kan steken...
  geplaatst op 30-06-2015 om 07:27
 5. jeanet

  rank: 182

  Ik zorg voor een koel plekje in huis, waterbakken met fris water, 2 krijgen een koelband om er is ook nog een koelmat voor de liefhebber, de waaier in huis staat op hoog, buiten de zonwering voor de glazen, als het dan nog warm is voor ze dan gewoon nat maken met water, pootjes in een bak water zetten dan kunnen ze het goed uithouden wat ook nog kan met een washandje de vacht nat maken.
  verder geen inspanning, geen spelletje spelen maar rust in de keet!
  geplaatst op 29-06-2015 om 20:58
 6. Mellow2011

  rank: 2173

  Ik heb 2 koelhalsbanden voor Mellow en neem bij zonnig weer een waterfles mee. In huis is het gelukkig altijd vrij koel (al was het vorig jaar zomer 27 graden binnen...), ook in de tuin is genoeg schaduw te vinden.
  Binnen staat water en als de tuindeur open staat kan ze buiten ook drinken.

  Het waterbadje wat ik vorig jaar voor haar kocht wordt (net als bij Myriam) vooral gebruikt om uit te drinken EMO 8
  geplaatst op 07-05-2014 om 10:21
 7. deppke

  rank: 1383

  bedankt voor de snelle antwoorden! heel leuk! EMO 1
  geplaatst op 26-04-2014 om 10:51
 8. DSMyriam

  rank: 3

  Mijn koelhalsbanden heb ik via één of andere internet shop gekocht, weet echt niet meer welke. Je moet wel even zoeken want de prijzen kunnen nogal verschillen voor hetzelfde product. Mijn honden willen niet in een zwembadje, ze vinden het wel een geweldige drinkbak EMO 4EMO 3
  Nu ik er over nadenk komen de koelhalsbanden ven Peje Dierentotaal.
  geplaatst op 25-04-2014 om 10:28
 9. lovre07

  rank: 4803

  @deppke: in een dierenzaak vindt je zoiets wel, bijvoorbeeld Tom&Co heeft dit, andere dierenzaken zullen dit ook wel op voorraad hebben.

  persoonlijk gebruik ik dit niet, mijn hond mag dan dagelijks eens gaan zwemmen en heeft in de tuin ook een zwembadje staan
  geplaatst op 25-04-2014 om 09:58
 10. deppke

  rank: 1383

  waar kan je zo'n koelhalsband kopen dan? EMO 1
  geplaatst op 25-04-2014 om 00:50
 11. Caniskoppie

  rank: 23586

  Ga vooral niet fietsen met je hond naast de fiets wanneer de temperatuur boven de 18° C komt. Het lijkt een open deur, maar je wil ze de kost niet geven die het tóch doen en dan dus meteen door kunnen naar de dierenarts.
  geplaatst op 24-04-2014 om 23:39
 12. DSMyriam

  rank: 3

  Bij temperaturen boven de 27° C hou ik mijn honden binnen tijdens de middaguren. Zij krijgen ook een koelhalsband om als het echt heel warm is.
  geplaatst op 24-04-2014 om 21:45
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x