Je hond verzorgen, een snelle handleiding

Je hond verzorgen, een snelle handleiding
Een belangrijk element bij het houden van een hond, is de verzorging. Vaak vraag je je als baasje of hoe je dit moet doen. Of misschien vraag je je gewoon af of je het wel goed doet?

Regelmatige verzorging is een goede manier om een sterke band op te bouwen met je hond. Je hond blijft er bovendien goed uit zien en hij blijft proper en gezond. Een goede kambeurt kan zelfs helpen om de bloedcirculatie en de spieren te verbeteren. Daarnaast is het een belangrijke manier om veranderingen te ontdekken: bubbels, parasieten, een doffe vacht, ... . Afhankelijk van het ras van je hond, kan een andere verzorging nodig zijn.

Benodigdheden

Elk ras heeft een aangepaste verzorging nodig. Honden met een korte vacht hebben misschien een ruwe borstel nodig, terwijl honden met lang haar beter gekamd worden met een kam met lange tanden. Als je hond kammen pijnlijk vindt, dan zul je misschien een zachtere kam nodig hebben, zoals een rubberen borstel. Je wilt toch wel dat je hond geniet van zijn verzorging?


Timing

Het is handig om je hond een routine aan te leren. Pik een tijdstip dat voor jullie allebei past en zorg dat je hem altijd beloont. Kam hem en geef hem dan een snoepje. Hierdoor zal hij het kammen positief ervaren en zal hij zelfs gaan uitkijken naar de kambeurt. Een kambeurt van 10 minuten per dag is aan te raden voor de meeste honden. Heeft je hond langer haar, dan kan de kambeurt langer duren.

De verzorging.

Start met de kambeurt. Let op zijn vacht. Zie je tekens van vlooien? Kleine zwarte deeltjes op de huid zouden de uitwerpselen van vlooien kunnen zijn. Voel je bulten? Als je abnormale dingen ontdekt, ga dan naar je dierenarts. Ook als je teken ziet, ga je best snel naar de dierenarts. Bij het verwijderen moet de volledige teek verwijderd worden. Zo niet, blijft de teek op de hond en kan deze je hond besmetten met allerlei bacteriën. Een teek is bovendien vaak drager van de ziekte van Lyme.

Bekijk dan de voeten en de nagels. Controleer of er geen vreemd voorwerp tussen de tenen zit. Als de nagels te lang worden, moeten ze geknipt worden. Normaal gezien slijten de nagels echter af door dagelijkse activiteiten.

Het verzorgingsritueel neemt niet veel tijd in beslag, maar er zijn heel wat voordelen aan verbonden: je hond blijft veilig, gelukkig en gezond, en de band tussen jullie wordt steeds sterker!

Verder nog vragen over de gezondheid van je hond? Kijk dan zeker eens op "EHBO voor honden, tips voor een gezonde hond"

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Als je teken ziet, best snel naar de DA? Serieus?

Vermeiren Johan


Tip:
Nageltjes onderhouden doen wij met een elektrische (oplaadbare) nagelvijl.
Kies voor het betere materiaal.
Werkt perfect en veilig voor dier.

Loek

"Hoe knip ik veilig nagels van de hond"
Dat was de titel. Maar er staat verder niets over.
Mis ik iets...?


Een reactie plaatsen