Je hond vergiftigen: bewust of onbewust?

Hond aan de telefoon
Elk jaar opnieuw duiken er verhalen op van mensen die huisdieren vergiftigen. Vaak gaat het dan om honden die het slachtoffer zijn van deze specifieke vorm van dierenmishandeling. Soms zijn het de baasjes zelf die hun hond doelbewust uit de weg proberen te ruimen. Evengoed echter willen mensen die persoonlijk eigenlijk niets met een bepaalde hond te maken hebben het dier vermoorden. Deze tekst zoomt in op bovenstaande prakijken.

Spectaculaire huisdierenmishandeling

Er gaat geen maand voorbij zonder dat je in de geschreven pers schrijnende verhalen leest over dierenmishandeling. In België en Nederland zijn er miljoenen huisdieren en helaas komt een aanzienlijk aantal van hen in contact met mensen die er slechte bedoelingen op nahouden.

Mishandeling door vergif

Teveel huisdieren krijgen op een bepaald ogenblik van hun leven te maken met wanpraktijken veroorzaakt door mensen. Helaas is er voor deze misbruiken vaak weinig aandacht bij het brede publiek. De vergiftiging van honden is een zeer goed voorbeeld van dagdagelijkse dierenmishandeling die in onze samenleving onderbelicht is. Aan de ene kant is het goed mogelijk dat iemand zijn eigen viervoeter vergiftigt, om welke reden dan ook. Aan de andere kant zijn er verhalen van baasjes die plots moeten vaststellen dat hun hond om het leven is gebracht door iemand anders. Deze sinistere daden gebeuren waarschijnlijk frequenter dan in het algemeen aangenomen, omdat vele concrete gevallen van hondenvergiftiging nooit aan het licht komen. Een huisdier vergiftigen is immers een strafbaar feit en dus is het logisch dat de dader zo goed mogelijk probeert om zijn misdaad geheim te houden. Officiële cijfers geven kortom een vertekend beeld van de schrijnende realiteit. Maar waarom vergiftigen mensen honden eigenlijk? Hieronder volgen twee mogelijke scenario’s.

De geërgerde buurman

Het gebeurt regelmatig dat een buurman of buurvrouw het overlijden van de hond van iemand anders op zijn of haar geweten heeft. Sommige mensen zijn immers ongelooflijk op hun rust gesteld, en een blaffende hond die elke avond opnieuw voor lawaai zorgt in de buurt, kan voor onvrede zorgen. Gevoelens van haat jegens de hond van je buur kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door onopgeruimde uitwerpselen of gegrom naar jouw kinderen telkens je voorbij wandelt. Onverdraagzame mensen zien dan soms maar één oplossing wanneer de viervoeter van iemand uit de nabije omgeving hen voortdurend enerveert. Ze zullen proberen het dier uit de weg te ruimen, liever dan met de hondeneigenaar in kwestie over hun ergernis te discussiëren. Vergif wordt daarbij wel eens aangegrepen als middel om het doel te bereiken. Het is immers een stille en moeilijk detecteerbare moordenaar.

De hond van iemand vergiftigen is gelijk aan de persoon in kwestie kwetsen

Natuurlijk bestaan er ook mensen die op een laffe manier wraak nemen op andere individuen. Wanneer er bijvoorbeeld een conflict heeft plaatsgevonden tussen twee partijen, en je niet overweg kan met je wraakgevoelens, ga je wellicht op zoek naar manieren om je frustraties uiting te geven. Als je zelf erg beledigd bent door iemand anders, is de hond van iemand vergiftigen natuurlijk een erg doeltreffende manier om de andere partij diep te raken. Honden zijn meestal erg lieve en naïeve dieren die zich over het algemeen makkelijk laten benaderen door vreemden. Het is wel erg laf en zielig om een huisdier te betrekken bij ruzies, maar helaas zijn er elk jaar honden die het slachtoffer worden van dergelijke bekrompen praktijken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


15 reacties

diana pots

die zoiets doen kunnen ze ni hard genoeg straffen !!!

Hilde GC

Voor je iemand kunt straffen, moet je eerst zijn schuld kunnen bewijzen en dat kan dus meestal niet.
Als een mens in verdachte omstandigheden om het leven komt, onderzoekt (en betaalt) de gemeenschap de zaak tot op het bod.
Als een hond in verdachte omstandigheden sterft, moet de eigenaar de autopsie en alle labo onderzoeken betalen als ze bij het eerste onderzoek al het juiste gif hebben (en die kans is wel heel klein) dan is het misschien nog betaalbaar, maar wat als ze al aan onderzoek nr 7 of 8 zitten?
Niemand kan dat nog betalen.
En mocht het toch lukken om het juiste gif te vinden, dan moet je nog kunnen bewijzen dat deze persoon het gif heeft toegediend, hoe doe je zoiets?
Dat is dus net het probleem, ze worden nooit gestraftEMO 5

John Reijnen

Het spijtige is, dat de meeste hondenscholen een essentieel onderdeel bij puppy lessen hebben geschrapt, nl:
Het weigeren van voedsel van vreemden, en het niet opnemen van voedsel op straat/wei/bos.
Als dit onderdeel had behouden in de lesstof, dan zouden er veel minder "ongelukken" gebeuren.

In een land waar zware criminelen bij het plegen van een ernstig misdrijf er met een taakstrafje van af komen kan niet verwacht worden dat dergelijke criminelen nog respect op kunnen brengen voor het leven van een dier.
Er lopen zoveel van die idioten rond dat het doden van dieren voor die lui geen enkel probleem is.
Honden en katten worden vergiftigd, paarden mishandeld, schapen en geiten uit de wei gehaald en geslacht, de dieren op kinderboerderijen gemarteld en vermoord. We leven nu eenmaal in een tijd waar we ook open moeten staan voor andere culturen waarin geen plaats is voor dierenliefde, dat hebben we te aanvaarden.
Het invoeren van dierenpolitie werd afgedaan als belachelijk en overbodig, we lezen dagelijks dat het broodnodig is.

Van Gansen Karel

Mira heeft een tijdje geleden bloed gegeven voor een hond die gift had op gegeten
door het geven van bloed is deze hond er goed van hersteld
grt karel

Veerle Robijn

Voedsel weigeren wordt bij ons bewust niet aangeleerd omdat bij ons de visie heerst: als een hond op logement gaat, moet hij van die persoon wel zijn voedsel aannemen... Bij ons is er voedselcontrole: honden moeten toestemming aan de baasjes vragen voor ze iets mogen aannemen... Dat is natuurlijk geen garantie dat honden geen gif binnenkrijgen...
En inderdaad... Dierenpolitie moet dringend opgericht worden!!!!!

Sonja Verswijver

Dierenpolitie moet dringend opgestart worden !!!De mensen zijn beesten , je kan er weinig tegen doen omdat je idd het bewijs moet hebben EMO 2

mAGDALENA Bielein

Geen woorden voor.Hopelijk blijft het onze viervoeter gespaard.Wie het gedaan heeft daar kom je toch niet achter.Je blijft achter met een groot verdriet.Als er werkelijk leven is na de dood, dan worden alle gifgevers daar zwaar gestraft EMO 5Bieke Van Gijsegem

Goed idee, Veerle! Inderdaad, als je je hond ergens bij vrienden of familie moet achterlaten voor een tijd, is dat niet altijd te voorzien, dus je kan er niet speciaal een tijd op oefenen dat hij net bij dié mensen nu ineens wél voedsel moet aannemen. Er op voorhand rekening mee houden tijdens zijn opleiding, is dus schitterend!
En dierenpolitie... zolang in onze maatschappij nog kinderen mishandeld worden - en mensenpolitie bestaat wél - geloof ik er niet in, sorry hoor! Dan liever zoals Veerle voorstelt, daar zou ik geruster in zijn.

@Karel, prachtig zeg, je hond die bloed kan geven om een andere hond te helpen op het juiste moment. Vreemd dat niet meer dierenartsen het daarover hebben, ik heb al tientallen jaren honden én verschillende dierenartsen, maar geen van hen heeft me ooit daarover aangesproken.

Wie kan er welke raad geven wanneer je denkt dat je hond vergiftigd werd ? Klacht indienen ? Autopsie laten gebeuren - of kan men met een bloedproef het gif ook vinden ? en als men vermoedens heeft aangaande iemand, serieuze vermoedens en aanwizingen kan men dat bij de klacht voegen en er komt dan misschien een huiszoeking van en vind men dergelijke producten ( vergif) ?

Veerle Robijn

In een land dat zich druk maakt over de komende kerstverlichting, over het al dan niet discriminerende gevoel bij zwarte piet, is dierenpolitie nog lang geen prioriteit... Ze zouden er beter wel eens werk van maken want het is algemeen geweten dat wie dieren martelt, ook niet echt menslievend is. EMO 5

Petra Prenger

Die mensen moet je echt opruimen ik had een labrador die is in april overleden zomaar nooit ziek en ik heb ook een bemoede dat ie vergiftigd is al kon de dierenarts het niet zien maar goed mensen die het doen flink straffen heb weer een nieuwe labrador nu 8 maanden maar weer zo ziek gelijk naar dierenarts gegaan was weer bang bloed laten prikken maar heeft een darm infectie dus nu weer afwachten of ie op knapt

Samantha Hermans

Mijn zus haar hond is vergiftigd en gestorven maar buren hebben camera wat kan ze doen??

R. Rijksen

Mijn vader zij altijd mensen die niet van dieren houden,moet je in de gaten houden.

Angelique

Mijn hondje is in November 2022 en elke dag voel ik me schuldig dat ik het te laat door had en er achter kwam dat het de achter buurman was.
Ik ga nog steeds op van verdriet en wil iedereen die deze satanische streek mee maakt sterkte wensen😪


Een reactie plaatsen